Prośba o sprawdzenia auta Volkswagen Passat B6 TSi 1.4 122KM

23 Sty 2019, 21:44

Sam jeżdżę TSi (1.0 i 1.2) i MPi (1.6), moje odczucie jest takie ze TSi mi sie lepiej jeździ :-) Co do 1.4TSi tutaj w Internecie przeważająca część opinii jest pozytywna.

Dzięki za link.

Mój mechanik to chyba największy fan Volkswagenow jakiego znam i chwali sobie.

Citroena C5 nie brałem w ogóle pod uwagę, warto?
Ostatnio edytowany przez mackone1, 23 Sty 2019, 21:47, edytowano w sumie 1 raz
mackone1
Nowicjusz

23 Sty 2019, 21:46

mackone1 napisał(a):Sam jeżdżę TSi (1.0 i 1.2)

No właśnie i napisz tutaj Panom znaffcom ile razy silnik wyskoczył przez maskę, ile razy w miesiącu jest remontowany, bo przecież to nie ma prawa jeździć :roll:
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

23 Sty 2019, 21:55

Pionek napisał(a):No właśnie i napisz tutaj Panom znaffcom ile razy silnik wyskoczył przez maskę, ile razy w miesiącu jest remontowany, bo przecież to nie ma prawa jeździć

Wiesz, ja nie chce z nikim wojować, wielu znajomych ma pojazdy niemieckie w tym VM i nie narzekają, oczywiście zdarzają sie wycieczki do mechanika ale przecież on też musi mieć pracę.

Znowu osobiscie znajomi doradzają mi Fordy a z tego co czytam te forum jest na odwrót, co człowiek to opinia.
mackone1
Nowicjusz

23 Sty 2019, 22:14

Mi się już nie chce komentować Pionkowych wypowiedzi, ja przynajmniej jestem stały w uczuciach jeśli chodzi o Jedyny Słuszny Koncern, a pan P w tym temacie pisze, że wg niego najlepszy silnik to 1.4 TSI, aby w kolejnym to samo napisać o 2.0 FSI czy 2.0 TFSI :ok: także pozdrawiam z takimi poradami.
I żeby być ok mógłbyś chociaż coś wspomnieć o poza silnikowych wadach, skoro jesteś tak dobrze zorientowany
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

23 Sty 2019, 22:31

Wiesz co, dał linki z których wynika że silnik jest ok, cały internet też się nie może mylić a opinii na + jest b. dużo.

Co do innych wad z chęcią się dowiem.

Było by spoko jakbyśmy do fury wrócili a nie do atakowania siebie nawzajem.
mackone1
Nowicjusz

23 Sty 2019, 23:29

mike napisał(a):Mi się już nie chce komentować Pionkowych wypowiedzi, ja przynajmniej jestem stały w uczuciach jeśli chodzi o Jedyny Słuszny Koncern, a pan P w tym temacie pisze, że wg niego najlepszy silnik to 1.4 TSI, aby w kolejnym to samo napisać o 2.0 FSI czy 2.0 TFSI także pozdrawiam z takimi poradami.
I żeby być ok mógłbyś chociaż coś wspomnieć o poza silnikowych wadach, skoro jesteś tak dobrze zorientowany

A gdzie napisałem że 1,4 tsi to najlepszy silnik VAG-a ever?! Chodziło o jednostki 1,4 tsi z okresu 2004-2013r. a nie ogółem najlepszy silnik tego producenta.
Poza tym 200 koni a 122 to różnica, wrzucanie do 1 wora takich jednostek jest bezsensu, za chwilę to będziemy porównywać 1,4 122 konie z R36 300 koni.

Ja też jestem stały w uczuciach, nigdy nikomu nie wciskałem 1,4 TSI o mocy 160..170..180 itp ani 1,8 TSI czy też 2,0 TSI na łańcuchu.
Ale nie jestem niepoważny żeby na poczekaniu wymyślać dziwne wady auta o których nawet właściciele nie słyszeli żeby tylko autor tematu auta jednak nie kupił i odrzucił go z miejsca.
Problem rozrządu za 1500 zł (do wymiany w przypadku autora może..raz na 5 lat) w tym aucie urósł do rangi remontu silnika pokroju 6.0 W12 w A8 albo V12 biturbo.
Pionek
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault 5 super production
    To jedyny egzemplarz Renault 5, który w pełni zasługuje na nazwę "super production". Opracowano go w 1987 roku do startu w wyścigach. Jest napędzany 4-cylindrowym turbodoładowanym silnikiem o mocy 370 koni. W latach ...

24 Sty 2019, 10:19

Gadałem z mechanikiem, co do rozrządu i jego żywotności - potwierdza że tak jest, te 60k km i wymienić wypada. Po znajomości za 1.4k zrobi, więc te 2k które zakładałem jest ciut przesadzone. Co do marki czy modelu tego rozrządu - nie pytałem :D.

Do samego silnika jako motoru napędowego nie ma zastrzeżeń o ile się go szanuje co jest wpisane w naturę TSi.

Problem może być z blachami jak pojazd stoi na dworze, zdarzają się problemy z elektryką. Generalnie koszty ewentualnych napraw są większe co wynika z typu pojazdu - w końcu to nie auto miejskie.

Generalnie konkluzja jest taka że samochód w jego odczuciu (mowa tutaj o generalnie VM Passat B6 TSi 1.4 122KM) jest co najmniej ok.
mackone1
Nowicjusz

24 Sty 2019, 11:13

Ja też bym się nie czepiał aż tak tego silnika 1.4 TSI 122KM, jest ok, poza tym nieszczęsnym rozrządem.
Ale ogólnie moim zdaniem Passt B6 nie robi szału, to przeciętne auto, również pod względem awaryjności (pomijam silniki o znanych problemach).
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

24 Sty 2019, 12:13

Wiesz co mi sie podoba on i z zewnątrz i wewnątrz. Umówmy się kazdy pojazd ma swoje "ale" zwłaszcza starsze, nie żyje w przeświadczeniu ze samochód nie wymaga wkładu.
mackone1
Nowicjusz

24 Sty 2019, 12:55

mackone1 napisał(a):Gadałem z mechanikiem, co do rozrządu i jego żywotności - potwierdza że tak jest, te 60k km i wymienić wypada. Po znajomości za 1.4k zrobi,

Czyli przy Twoich przebiegach to jest raz na 6 lat...a weź pod uwagę np wymianę opon gdzie średnio te 100 zł co sezon trzeba wydać czyli na rok wychodzi 200 zł *6 lat = 1200 zł na same oponki, to rozrząd raczej jest pomijalną "usterką"

Ja bym bardziej uważał na turbo, na sprzęgło, na zawias, auto już troche ma nalatane, co prawda to nie 400 tys ale troszkę ma, trzeba to zweryfikować jak to auto Cię interesuje.
Pionek
Stały forumowicz

24 Sty 2019, 13:15

Pionek napisał(a):Ja bym bardziej uważał na turbo, na sprzęgło, na zawias, auto już troche ma nalatane, co prawda to nie 400 tys ale troszkę ma, trzeba to zweryfikować jak to auto Cię interesuje.

Zakładam "jak by co" wizytę w stacji diagnostycznej :-)
mackone1
Nowicjusz