Prośba o sprawdzenia auta Volkswagen Passat B6 TSi 1.4 122KM

23 Sty 2019, 15:36

Cześć,

poszukuję auta w przedziale cenowym do 30k sedana, tak od 2010 roku. Trafiłem na: tu był link ale go juz nie ma.

Nie ukrywam że pojazd mi się podoba, lecz nie do końca wiem co o nim sądzić. W Internecie spotykam przeróżne opinie, stąd też pytanie do Was. Jeżdżę tyle co po mieście, trasy stosunkowo rzadko, przebiegi roczne myślę że 10k maks. Oczzywiście zakładam że auto trzeba będzie po zakupie "wyremontować" w jakimś zakresie.

Pojazdami z TSi jeździłem od 1.0 do 1.8 - brat posiada ten silnik w Superb, po 200k nadal nie ma najmniejszych problemów.

Będę wdzięczny za podpowiedź co o nim sądzicie ewentualnie jestem otwarty na inne sugestie.

Będę wdzięczny za nie rozpętanie wojny VAG vs reszta świata.
Ostatnio edytowany przez mackone1, 23 Sty 2019, 21:57, edytowano w sumie 1 raz
mackone1
Nowicjusz

23 Sty 2019, 16:47

Coś było z prawym przodem i chyba lewym tylnym błotnikiem.
Co do kupna, to negocjuj cenę tak, aby zaraz po zakupie profilaktycznie wymienić komplet rozrządu (tanie to nie jest)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

23 Sty 2019, 16:59

Dobry jesteś :)

Pieniądze rzędu?
mackone1
Nowicjusz

23 Sty 2019, 17:02

mackone1 napisał(a):Nie ukrywam że pojazd mi się podoba, lecz nie do końca wiem co o nim sądzić. W Internecie spotykam przeróżne opinie, stąd też pytanie do Was. Jeżdżę tyle co po mieście, trasy stosunkowo rzadko, przebiegi roczne myślę że 10k maks. Oczzywiście zakładam że auto trzeba będzie po zakupie "wyremontować" w jakimś zakresie.

W tym silniku jest łańcuch rozrządu, który nie jest zbyt trwały. Jeśli nie hałasuje po odpaleniu na zimno tzn., że nie ma jeszcze tragedii. Tak czy siak lepiej profilaktycznie wymienić ten łańcuch po zakupie i mieć spokój na następne 100 tys. km.

Poza tym w B6-ce zdarzają się problemy z rdzą (estetyczną).
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

23 Sty 2019, 17:59

A dlaczego zakładasz ze będziesz musiał "wyremontować", moim zdaniem 1,4 tsi 122 to jedyny z tamtych czasów godny polecenia silnik, bo te z kompresorem są kiepskie.
Rozrząd to też nie tragedia, w stosunku do np 4,2 V8 czy 3,2 FSI czy 3,0 tdi
ok 1000 zł z hakiem, raz na jakiś czas.
Myślę że nikt Ci nie zejdzie z ceny bo rozrząd, bo może turbo, bo sprzęgło itd..
Jak ma obecnie jakieś wady to owszem ale nie że coś może paść za 2 lata.

Poza tym pochodzi z PL +serwisowany więc można co nieco sprawdzić z historii.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

23 Sty 2019, 18:12

@Pionek
Wychodzę z założenia że lepiej po zakupie auta od razu w niego włożyc troche pieniędzy - tak profilaktycznie. W końcu umówmy się, każde używane auto bedzie miało jakieś "ale".
mackone1
Nowicjusz

23 Sty 2019, 18:32

Pionek napisał(a):ok 1000 zł z hakiem, raz na jakiś czas.
no spoko ale dolicz też do tego robociznę żeby nie wprowadzać kogoś w błąd no i wychodzi rozrząd tyle co w 4.2 V8 a żywotność mniejsza, w 2010 czy 2011 ''poprawili'' rozrząd wydłużając żywotność do ok 150 tyś WOW szok, pokaźne przebiegi jak na łańcuch :mrgreen: ile to aut jezdziło do serwisu na gwarancję bo już po 40 tyś silnik był grzechotnikiem? Teraz poszli po rozum do głowy i stosują pasek. Spalanie tego ogryzka też pozostawia wiele do życzenia bo przekroczyć 10 litrów to dla niego żaden wyczyn.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

23 Sty 2019, 18:35

Spalanie akurat mnie nie boli jakoś ogromnie i tak jeżdżę po mieście głównie :)

Jak "ma się" samochód to umówmy się, posiada się też pewne wydatki z tego tytułu. Tak jak mówiłem na samochodach się nie znam, tyle co czytam internet.

To co rozrząd 2k co 100tyś?
mackone1
Nowicjusz

23 Sty 2019, 18:38

Co 100? hmmm oryginalny tyle nie wytrzymywał a zamiennik z reguły nie jest trwalszy od oryginału wiec sam sobie odpowiedz :naughty:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

23 Sty 2019, 18:54

Kao napisał(a):z Motoryzacją

No dobra daje to na pół, co mi daje 2k co 5lat (zakładając moje przebiegi). Czy to są straszne pieniądze? W mojej ocenie chyba nie.
mackone1
Nowicjusz

23 Sty 2019, 19:00

No jeżeli zostaniesz przy tak niskich przebiegach to pewnie ze koszta eksploatacji nie maja znaczenia większego. Wtedy mozna spełniać marzenia i rozsądek odstawić na drugi plan. :ok:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

23 Sty 2019, 19:08

Nie zamykam się w żadnym wypadku na VM i Passata, jak znajdę coś innego co wpadnie w "oko" także będę rozważać. Co do przebiegów, dużo nie jeżdze :D

Nie za bardzo też orientuje się co można by w kategoriach o których pisałem znaleźć, nie lubię małych samochodów :). Wyścigowo nie jeżdżę, raczej preferuję jazdę rekreacyjną.

Taki mały offtop, nie za bardzo rozumiem hejt który spada na samochody z pod brandu VAG. O Skodzie o której piszę też było pełno "ale" finalnie samochód jest co najmniej w mojej ocenie dobry :)
mackone1
Nowicjusz

23 Sty 2019, 19:13

mackone1 napisał(a):Wychodzę z założenia że lepiej po zakupie auta od razu w niego włożyc troche pieniędzy - tak profilaktycznie. W końcu umówmy się, każde używane auto bedzie miało jakieś "ale".

Z tym, że przy wielu autach to "ale" będzie wynikało z zaniedbań poprzednich właścicieli lub wieku auta a nie zaniedbań właścicieli + wałków producenta.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

23 Sty 2019, 19:15

Kao napisał(a):no spoko ale dolicz też do tego robociznę żeby nie wprowadzać kogoś w błąd no i wychodzi rozrząd tyle co w 4.2 V8 a żywotność mniejsza

A za co tam chcesz brać tyle kasy za robocizne?
Poza tym w PL 90% mechaników wymieni co to za 400-450 zł.
Komplet na aukcjach VW a nie Topran to ok 800-900 zł to dla Ciebie taki wydatek?
To w Passacie B5 1,9 tdi rozrząd jest niewiele tańszy..

4,2 czy 3,0 TDI nie ma co porównywać bo w serwisach się pensje zostawia na wymianę takich rozrządów.
Rozrząd w 1,4 TSI przy 4,2 to jest zabawka nie rozrząd

https://oferia.pl/zlecenie/item723394-w ... tsi-2008-r
[link do oferty na Allegro wygasł]
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

23 Sty 2019, 19:18

Invi napisał(a):Z tym, że przy wielu autach to "ale" będzie wynikało z zaniedbań poprzednich właścicieli lub wieku auta a nie zaniedbań właścicieli + wałków producenta.

Z tego co rozmawiałem z ogłoszeniodawcą, powiedział o wadach lakieru tak jak kolega wcześniej zauważył, są faktury z przeglądów i serwisy w ASO. Jest to chyba jakiś gwarant.

Pionek napisał(a):A za co tam chcesz brać tyle kasy za robocizne?
Poza tym w PL 90% mechaników wymieni co to za 400-450 zł.
Komplet na aukcjach VW a nie Topran to ok 800-900 zł to dla Ciebie taki wydatek?
To w Passacie B5 1,9 tdi rozrząd jest niewiele tańszy..

4,2 czy 3,0 TDI nie ma co porównywać bo w serwisach się pensje zostawia na wymianę takich rozrządów.
Rozrząd w 1,4 TSI przy 4,2 to jest zabawka nie rozrząd

Z ciekawości przejde się do swojego ASO i mechanika z pytaniem :)
mackone1
Nowicjusz