Proste pytanie - Chip tunning 1.9 TDI

17 Lut 2012, 18:11

Hey!

Ostatnio rozglądam się za możliwościami zwiększenia mocy w moim AUDI A4 2000 r. 1.9 TDI. Jako logiczną kolej rzeczy przyjąłem, że najlepszym rozwiązaniem będzie chip tunning.

Niemniej jednak, jako że nigdy nie miałem z tym fizycznej styczności, mam pewne pytanie co do praktycznego aspektu przeprogramowania sterownika.

Czy zmiany dokonane w sterowniku silnika (przez tunera) są w jakiś sposób narażone na kasacje przez nieudolnych pracowników stacji diagnostycznych itp. ?
Mam tu na myśli baranów, którzy gdy tylko pojawia się jakiś problem z oprogramowaniem, resetują cały komputer samochodu. Czy w takim wypadku jesteśmy narażeni na utratę wcześniejszych parametrów ?

Pytam, bo wydatek rzędu ~ 1500 zł to dosyć sporo, zwłaszcza gdy kasa może pójść w błoto przy pierwszej wizycie w warsztacie.

Pozdrawiam ;)
haveNiceDa
Obserwowany

Prawo jazdy: 12 09 1980

18 Lut 2012, 14:55

jeśli montujesz dobrego boxa to nie ma szans go uszkodzić jakimkolwiek podpięciem auta pod kompa
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Alarm zmęczenia, zrób przerwę za kierownicą
    Wiele samochodów jest obecnie wyposażonych w systemy, które wspomagają kierowcę podczas jazdy. Jednym z nich jest kontrola wykrywania symptomów zmęczenia, szczególnie przydatna podczas pokonywania ...