Prosty hatchback na dojazdy do pracy

29 Mar 2021, 09:01

Witajcie.
Auto znajomej zaczyna dogorywać (Mazda 323 - kończy się podłoga i nie opłaca się już robić).
Upatrzyła sobie Fiata Bravo (budżet do ok. 15tys. zł). Jako że do pracy ma w miarę jednolitą trasę między miastami około 35km w jedną stronę rozważa coś z jtd.
Czy jest jakaś znaczna różnica w utrzymaniu modelu z silnikiem benzynowym 1.4 T a dieslem 1.9jtd? Obie konstrukcje nie są chyba jakoś mocno skomplikowane i ogarnie je średnio kumaty mechanik w razie potrzeby?
Zakładając że obie jednostki będą tak samo zadbane ku której lepiej się skłaniać?
Może jeszcze jakieś propozycje gabarytowo zbliżone? Peugeot 308 1.6?
tegies
Początkujący

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Honda
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

29 Mar 2021, 10:56

35km to już dość długi dystans, więc warto rozważyć diesla jak i LPG.
Z diesli polecę w tym budżecie:
Ford Focus MK2 1.6
Opel Astra H 1.9
Peugeot 308 1.6 HDI
VW Golf V/Seat Leon II 1.9 TDI
Bravo też jest ok.
Ta trasa między miastami to jakie drogi? Krajowe, ekspresówka?
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna

29 Mar 2021, 13:21

Dzięki za propozycje.
Drogi krajowe więc teoretycznie do 90km/h.
308 w HDI jeszcze jej właśnie podpowiem, bo wiem że jej się podobał ale jej ojciec z kolei stanowczo 308 odradza.
Bravo w 1.9jtd chyba jest bardziej elastyczny to może będzie przyjemniejszy do jazdy (wyprzedzanie ciężarówek, bo na tej trasie niestety trochę ich kursuje). W 1.9jtd i 1.4T występują "słynne" skrzynie M32?

edit: Focusa mk2 nie wiem czy sam od siebie bym polecił. Tam się siedzi jak na stołku... te fotele w standardzie są nieergonomiczne - dla mnie przynajmniej, nie mogłem się wpasować jak kiedyś miałem okazję nim pojeździć.
tegies
Początkujący

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Honda
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...