Prosze o doradzenie.

19 Maj 2009, 19:41

Najwidoczniej twój kumpel trafiał na jakieś trefne samochody, bo ja nigdy nie narzekałem na Fiacika. Podobnie moi znajomi i rodzina. Poza tym czy tylko Fiaty czy też Alfy się psują ? Każdy samochód się może popsuć, nawet najlepszych marek. Poza tym druga sprawa to jak się o samochód dba, tak się ma :razz: Widać niektórzy jeszcze mają swoje stereotypy, jestem ciekaw tylko dlaczego tyle tych awaryjnych Fiatów jeździ wszędzie po drogach. A wracając do Alfy 146 to jest to ta sama płyta podłogowa co Fiat Brava/Bravo z tego co dobrze kojarzę.
Jeżeli wszystko jest pod kontrolą, to znaczy, że jedziesz zbyt wolno.
Quba
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Nowy Tomyśl
Prawo jazdy: 01 10 2006
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Fiat Marea Weekend
Silnik: 1.9 JTD 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

19 Maj 2009, 20:40

dokładnie,ja rowniez mam paru znajomych ktorzy jezdza Fiatami i nie narzekaja np przyklad rodzyny mojego kumpla,jego ojciec od nowosci jezdzil Brava i jakis miech temu wymienil ja na nowa Pande,jego matka jezdzi Cinkusiem a jego dziadek ma od nowosci Uno
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

24 Maj 2009, 21:03

A co myślicie o francuzach, dużo ludzi mówi ze renaulty sa bardzo awaryjne i szybko siada elektrionika, ale mimo to często na ulicy można zobczyć fajna renóweczkę.

Czy silniczek diesela naprawde ma takie słabe osiągi, że nie można mówić "samochód sportowy z dieselem"?
siemek
Nowicjusz

Miejscowość: Sosnowiec

24 Maj 2009, 23:51

siemek napisał(a):Czy silniczek diesela naprawde ma takie słabe osiągi, że nie można mówić "samochód sportowy z dieselem"?

Sportowe samochody mają silniki benzynowe ze względu na inną charakterystykę mocy/momentu. Do tego mają do wykorzystania większy zakres obrotów.

W praktyce tz. chodzi mi o cywilne życie, silnik diesla ma dobre, albo i lepsze osiągi od nie jednej benzynówki bo mając na przykład 80km/h i wyprzedzanie to diesel zbierze się od 2000 obrotów czyli tylko wciskasz gaz.. a benzynowy silnik musisz kręcić do 4-5tys. obrotów i to też nie będzie rewelacji w silniku 1.0-2.0 wolnossącym.

Reasumując: dieslem jeżdżąc normalnie tj. w obrotach 1500-3000 masz największą siłę ciągu i małe spalanie, jeżdżąc benzyniakiem "normalnie" (bo chyba nikt z Was nie piłuje auta non stop 4000-7000 obr. ) nic nie wyprzedzisz dynamicznie, a jeżdżąc benzyną na obrotach spalisz sporo.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

25 Maj 2009, 14:39

no zgadza sie we francuzach lubi czesto padac uklad elektryczny ale jest tak ze jak sie dba tak sie ma wiec jesli trafisz na jakis zadbany egzemplarz i najlepiej z pewnych rak to czemu by nie
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

25 Maj 2009, 19:48

qki007 napisał(a):Reasumując: dieslem jeżdżąc normalnie tj. w obrotach 1500-3000 masz największą siłę ciągu i małe spalanie, jeżdżąc benzyniakiem "normalnie" (bo chyba nikt z Was nie piłuje auta non stop 4000-7000 obr. ) nic nie wyprzedzisz dynamicznie, a jeżdżąc benzyną na obrotach spalisz sporo.

Z drugiej strony nie wyprzedzasz cały czas, a wręcz przeciwnie.

Cóż różnorodność jest dobra!
Lukxxx
Początkujący

Miejscowość: Lublin
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hyunadi Santa Fe Nowej Generacji - wizualizacje modelu
    Hyundai ujawnił pierwsze informacje dotyczące modelu Santa Fe Nowej Generacji, którego światowa premiera odbędzie się w lutym, a europejska prezentacja będzie miała miejsce podczas targów motoryzacyjnych w Genewie. ...
    "Highway Hero" Mercedes-Benz Actros 2551 6x2
    Podczas 65. targów pojazdów użytkowych w Hanowerze uwagę zwiedzających przyciągnął niepowtarzalny Actros w kolorze jadowitej zieleni, zaparkowany przy wejściu do świata samochodów użytkowych Daimler Trucks. ...

25 Maj 2009, 20:26

Jasna sprawa że tak, ale tak jak pisałem w wolnossących 1,0-2,0 benzynach jazda wygląda tak że jedziesz sobie ECO tj. te 2000-2500 obr. zobaczysz samochód do wyprzedzenia bieg w dół (albo i dwa :???: ) 4000-5000 obrotów i wyprzedzasz dopiero.. potem znów ECO. Kto co lubi, może dla niektórych to jak rajd :D ale mnie takie coś nie bawi wolę mieć moc w każdej chwili bez konieczności redukcji.

Niemniej zwolenników benzynowych silników jak i diesli jest mniej więcej po połowie, każdy ma swój styl jazdy, każdy lubi co innego.

Ja ogólnie jestem zwolennikiem turbo doładowanych silników, mniejsza z tym czy ON czy PB, ale nigdy LPG :). Koniec offtopa.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

27 Maj 2009, 11:45

siemek napisał(a):Witam serdecznie wszystkich członków forum!
Mam wielki dylemat nad wybraniem odpowiedniego samochodu. Szukam w przedziale 10- 12 tys PLN, typu sportowe/ coupe, zależy mi żeby to był samochód powyżej 100 KM. Dobrze by było żeby stosunek masy do mocy nie było za duży. Autko dynamiczne, spalanie 6/7 l.

Wpadły mi w oko te trzy modele:
1) Renault Megane Coupe 1.9 TDI
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
(czy możliwe jest żeby auto 10 letnie miało przejechane tylko 95tys?)

2) Seat Ibiza GT TDI

3) Fiat Bravo JTD

Bardzo proszę o pomoc doświadczonych ludzi, napiszcie co o nich sądzicie, który z nich wg was byłby najtańszy w eksploatacji, a może poradzicie mi jakiś inny samochód.

Z GÓRY DZIĘKI!
POZDRAWIAM liczę na waszą pomoc.

WITAM ,DYNAMICZNY I TANI W EKSPL. JEST GOL 3 TDI110KM ,DIABEŁEK A WYGLĄDA NA FAMILIJNE KOMBI , OTOMOTO C8375758 TEL 694 444 524
NA OGLĘDZINY I JAZDE PRÓBNĄ ZABIERAJ MECHANIORA .......
max23
Początkujący

Miejscowość: elbląg