Prosze o doradzenie.

18 Maj 2009, 16:29

Witam serdecznie wszystkich członków forum!
Mam wielki dylemat nad wybraniem odpowiedniego samochodu. Szukam w przedziale 10- 12 tys PLN, typu sportowe/ coupe, zależy mi żeby to był samochód powyżej 100 KM. Dobrze by było żeby stosunek masy do mocy nie było za duży. Autko dynamiczne, spalanie 6/7 l.

Wpadły mi w oko te trzy modele:
1) Renault Megane Coupe 1.9 TDI
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
(czy możliwe jest żeby auto 10 letnie miało przejechane tylko 95tys?)

2) Seat Ibiza GT TDI

3) Fiat Bravo JTD

Bardzo proszę o pomoc doświadczonych ludzi, napiszcie co o nich sądzicie, który z nich wg was byłby najtańszy w eksploatacji, a może poradzicie mi jakiś inny samochód.

Z GÓRY DZIĘKI!
POZDRAWIAM liczę na waszą pomoc.
siemek
Nowicjusz

Miejscowość: Sosnowiec

18 Maj 2009, 19:43

siemek napisał(a):(czy możliwe jest żeby auto 10 letnie miało przejechane tylko 95tys?)

Niby możliwe, ale.. Kto po 95 tysiącach już wymienia rozrząd?
Dlatego tu mogę poradzić jedno - nie ma sensu patrzeć od razu na przebieg, bo w 95% jest on zaniżony.

Co do autek to dokładnie nie podpowiem, bo nie miałem z żadnym styczności.
unknownman
Początkujący

Miejscowość: Lublin

18 Maj 2009, 20:06

co do przebiegu to w niektorych autach tak niski przebieg jest mozliwy np moji rodzice maja Lanosa z 1998r i ma przejechane tylko 110tys i nie jest krecony na 100% poniewaz wczesniej kupili go od 1wlasciciela (starszy pan-dziadek) a obecnie od ponad 6lat jest u nas :wink: a co do autek to ja bym wybral Bravo,kumpel teraz czeka az mu znajomy przwiezie Bravke ponoc piekna czarna perla z Włoch za dosc male pieniadze,aha i wlasnie co do tego przebiegu w Megane to raczej krecony na 100% bo w silniku diesla taki maly przebieg,no sorry ale nierealne niestety
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

18 Maj 2009, 20:33

moja mama ma 17 letnią Toyotę Corollę od nowości w rodzinie przebieg 170tys.
Lukxxx
Początkujący

Miejscowość: Lublin

18 Maj 2009, 20:52

W tym przypadku Bravo będzie najlepsze ponieważ posiada silnik JTD, a te silniki charakteryzują się dużymi osiągami, małym spalaniem i są dynamiczne. Na ibize też byś nie narzekał ale wydaje mi się że Bravo ładniesze. pozrd
poldi2311
Nowicjusz

Miejscowość: Stalowa wola

18 Maj 2009, 21:28

siemek napisał(a):(czy możliwe jest żeby auto 10 letnie miało przejechane tylko 95tys?)

w Polsce wszystko jest możliwe

[ Dodano: Pon Maj 18, 2009 21:33 ]
poldi2311 napisał(a): posiada silnik JTD, a te silniki charakteryzują się dużymi osiągami, małym spalaniem i są dynamiczne.

tiaaaa zostawię to bez komentarza :roll:
andrewb25

19 Maj 2009, 09:49

andrewb25 napisał(a):[ Dodano: Pon Maj 18, 2009 21:33 ]
poldi2311 napisał(a): posiada silnik JTD, a te silniki charakteryzują się dużymi osiągami, małym spalaniem i są dynamiczne.

tiaaaa zostawię to bez komentarza :roll:

A co w tym zdaniu jest nie tak?

VW TDI the best, tak? :)
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

19 Maj 2009, 15:05

Co do małych przebiegów to jest to możliwe, ale niestety bardzo rzadko. Mój tata kupował co prawda nie 10, lecz 8-letnie auto z przebiegiem 67 tys km. Przebieg był na 100% pewny i sprawdzony przez znajomego. Tym zakupowanym autkiem była Brava i też dlatego tutaj polecam Ci właśnie Fiacika. Co prawda jest to Bravo, ale to właściwie brat bliźniak Bravy tylko z mniejszym kufrem. Co prawda mamy 1.6 16V, który baaardzo polecam, ale ten diesel, którym się interesujesz też jest godny uwagi. Małe spalanie i dobre osiągi jak na tą klasę aut :wink: Ogólnie jak dla mnie to świetny samochód :mrgreen: Co do innych się nie wypowiem bo nie miałem za bardzo z nimi styczności.
Jeżeli wszystko jest pod kontrolą, to znaczy, że jedziesz zbyt wolno.
Quba
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Nowy Tomyśl
Prawo jazdy: 01 10 2006
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Fiat Marea Weekend
Silnik: 1.9 JTD 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

19 Maj 2009, 15:58

sportowy tylko z wyglądu ma być rozumiem? bo żaden z wymienionych nie jest sportowy, nooo chyba, że chcesz auto "sportowe"- to się wszystko zgadza :)
wg. mnie auto sportowe a ekonomia nie idzie w parze
[link do oferty na Allegro wygasł]
Loosmo
Początkujący

19 Maj 2009, 17:08

a co powiesz na [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

19 Maj 2009, 18:11

alfy nie bierz bo to fiat, a fiat wiadomo
więcej spędza czasu u mechanika niż na drodze
andrewb25

19 Maj 2009, 18:12

andrewb25 napisał(a):alfy nie bierz bo to fiat, a fiat wiadomo
więcej spędza czasu u mechanika niż na drodze

A skąd to wiesz? Ojciec kolegi szwagra brata miał Alfę?
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

19 Maj 2009, 19:45

moze i Fiat niewiem ale tez włoskie,zreszta sam znam paru ludzi ktorzy jezdza tym i tym i naprawde nie narzekaja,zreszta poprzednik qki007 sam ma Alfe i jakos nie narzeka
Barol
Awatar użytkownika

19 Maj 2009, 19:52

No właśnie, najgorzej nie lubię jak ktoś wali stereotypem bo dziadek babki siostry brata wnuk miał alfę :/. Miałeś andrewb25 Alfę to pisz co jej dolegało a nie że to Fiat.. też walnąłeś powodem. Wiesz kto jest pionierem diesla?
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

19 Maj 2009, 20:08

alfy nie miałem ale jeździłem z kupmlem co miał fiata a później miał drugiego fiata tylko młodszego, no i cały czas miał z nimi problemy, parę razy go holowała laweta gdzieś z trasy a na końcu silnik mu się wysrał, znam też ludzi którzy maja alfy niektóre młodsze niektóre starsze ogólnie bardzo mało tym jeżdżą, może i sylwetkę alfa ma ładną bo rzeczywiście ma ładną np. 156, ale jest cholernie awaryjna, mało jest zamienników no i części są drogie, nie wiem być może mało ich jest ogólnie w pl i mało ludzi się na nie decyduje.
andrewb25