Proszę o opinie na temat konkretnej oferty.

25 Lut 2011, 17:52

Witam.
Nadszedł czas, że w rodzinie pora na zakup kolejnego auta.
Tym razem od ok 3 tygodni obiektem zainteresowania jest wyłącznie VW Touran 1,9TDi z manualną skrzynią biegów.

Dzisiaj do oględzin poszedł: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Wstępnie cenowo i po ogólnych oględzinach auto odpowiada przyszłym właścicielom.
Proszę o Wasze opinie na temat konkretnie tego samochodu w ogłoszeniu. Czy na podstawie zdjęć , ceny i przesadzonego - zbyt wylewnego- opisu jesteście w stanie podsunąć coś na co szczególnie trzeba zwrócić uwagę?

Silnik pracuje równo, elektryka cała działa, układ napędowy i hamulcowy wydaje się być ok.
Jutro przyszli właściciele są umówieni na szczegółowe oględziny i jeżeli nic nie zostanie znalezione na niekorzyść tego tego egzemplarza są skłonni go kupić.
Czy warto się tym interesować?
Dodam, że do tego momentu około 7 aut zostało definitywnie odrzuconych. Albo blacharsko, albo silnikowo nie nadawały się do użytku. Absolutne max na zakup 35 000 zł.
karola44-81
Początkujący

Miejscowość: Połaniec

25 Lut 2011, 18:31

hmm...cięzko cos konkretnego stwierdzić po zdjęciach,wygląda oki,sprawdziłem ceny takich turanów na mojej holendrskiej stronie i powiem,że nie jest bardzo zanizona tzn po tyle chodzą te roczniki z takim przebiegiem.Jeżeli jest możliwość sprawdzenia w aso to skorzystałbym z tego i w tym upatrywałbym dogłębniejszej opini :cool:
BVB GÓRĄ!!!!!
szczupak25
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Den Haag

25 Lut 2011, 19:01

Dziękuję za odzew.
No wiem, że najlepiej w ASO, ale niestety chyba odpada w tym przypadku. W pobliżu chyba nic związanego z VAG nie ma. Czy mam rozumieć, że chodzi ci o sprawdzenie po VIN historii tego samochodu?
Auto chce kupić szwagier. Chodzi o to, że dzisiaj oglądaliśmy ten samochód i kurna chata nie znaleźliśmy haczyka na nie! Lekkie wgięcie jakby puknięte drzwiami innego auta na prawym tylnym nadkolu, oraz w okolicy klamki przednich drzwi dwie mikroskopijne wgniotki coś jak czasami na dachach po gradzie.

Jeszcze pytanie odnośnie silnika 1,9TDI 105KM montowanego w tych samochodach. Kilka oglądanych egzemplarzy miały takie dziwne zachowania silnika na biegu jałowy. Tzn pracowały równo i dość dobrze ciągnęły to auto, ale na biegu jałowym strasznie kiwały się w przód i w tył.
Coś jakby złapać za silnik i popychać w przód i w tył.
Podejrzenie moje padło na nierówną pracę wtryskiwaczy, lub na uszkodzone koło dwu masowe przy sprzęgle. Czy to dobry trop? Czy mogło by sugerować np zanik kompresji na jednym z cylindrów?
Jak myślicie? Jeden egzemplarz zadziwiająco ładnie klekotał no nic nie można powiedzieć złego na jego pracę, ale strasznie nim bujało. Do tego stopnia, że wyczuwalne było bujanie całym samochodem po dłuższej pracy na biegu jałowym.
Bałem się i nadal mam obawy co do aut na "F". Jednak HDI rekompensuje te obawy.
karola44-81
Początkujący

25 Lut 2011, 19:32

Co do Tourana to pooglądaj podłogę pod bagażnikiem tam lubią się wiązać ogniska korozji zaczyna się od odpadającej farby na zgrzewach, wygląda tak jakby cała konstrukcja pracowała. Co do silnika 1.9 105km to może być poduszka pod silnikiem, ale to tylko moje przypuszczenie. Albo może być zła dawka na biegu jałowym, ale to już trzeba by było vaga podpiąć to by można to zweryfikować.
adammtv
Aktywny

Miejscowość: Złoty Stok

25 Lut 2011, 20:26

Weź nr VIN albo jedź z właścicielem do ASO sprawdź auto i jego historię bo przebieg wydaje za niski ,auta z takim przebiegiem kosztują od ok 10000€ w górę ,jadę (chyba) w niedzielę do NL po audi a4 z 2002r,auto sprawdzone po VIN potwierdza się przebieg z NAP ,przebieg auta to 240kkm i tak mało jak na NL ,pozostaje jeszcze sprawdzenie miernikiem zajrzenie tu i tam ,VAG i jazda próbna .
czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

25 Lut 2011, 21:23

A pro po miernika lakieru.
W jakich wartościach powinien się mieścić? Jakie grubości sugerują nic nierobienie z powłoką lakierniczą?
karola44-81
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel Omega - samochód do driftu
    Omega to konstrukcja zbliżona do Sierry – rodzinny samochód z napędem na tył. Auto powstało w dwóch generacjach, a ostatnia (produkowana w latach 1994 – 2003) dobrze nadaje się na pierwsze treningi ...

25 Lut 2011, 21:47

ok 130mikronów jak będzie ok 180 to też tragedi nie ma
czeslaw555
Zaawansowany

26 Lut 2011, 09:07

Wczoraj sprzedający coś tam mierzył i i wskazania wahały się między 130-180 na masce błotnikach drzwiach i tylnej klapie. Na dachu nie sprawdziliśmy.
Więc na to wychodzi , po waszych odpowiedziach tutaj, że auto raczej jest godne większego zainteresowania.
No nic. Czekam na telefon od szwagra co postanowił . Czy jedzie dzisiaj po to autko czy przespał się z problemem i jednak odpuścił.
karola44-81
Początkujący

26 Lut 2011, 09:19

wskazania dobre ,widziałeś to sam czy tylko mówił ? sprawdzić trzeba całe auto bo sprzedający może wiedzieć gdzie pokazywać że jest ok .Oczywiście nie musi tak być ale....ponawiam jednak info o ASO i sprawdzeniu historii tego auta ,bez tego nie kupuj.
Sprawdź też grubość lakieru na słupkach ,tam powinno być do 80 mikronów ,
czeslaw555
Zaawansowany

26 Lut 2011, 10:09

Byłem przy pomiarach. Widziałem wskazania miernika.
Ale oczywiście wszystko jeszcze trzeba sprawdzić.
karola44-81
Początkujący

26 Lut 2011, 16:58

Ze zdjęc naprawde trudno cokolwiek powiedziec,auto trzeba obejrzec na żywo i koniecznie sprawdzic na stacji diagnostycznej. Inaczej możesz się bardzo zdziwic.
MotoTechnic
Początkujący

Miejscowość: Kraków

26 Lut 2011, 19:39

kupiles? bez sprawdzenia w ASO? ryzykownie, ale jak ktos sie zna to w sumie bez znaczenia bo w ASO to w wiekszosci amatorzy-mechanicy, tylko nieliczni to prawdziwi fachowcy.
jesli tak(ogloszenie nieaktywne) a wykryjesz jakas ukryta wade(sprzedawca zapewne wystawil Ci FV marza) mozesz dochodzic swoich praw przed sadem(np. cofniety licznik)
pozdr. i bezawaryjnosci o ile kupiony ten VW. cena byla normalna, moze odrobinke zanizona :wink:
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

28 Lut 2011, 16:28

Tak auto poszło, niestety szwagier się ociągał i mu zdjęli sprzed nosa :(.
I szukamy dalej.
Problem polega na tym, że z założenia szukamy wyłącznie ze skrzynią manualną i silnikiem 1,9TDi.
W niedzielę rano szwagier był na giełdzie w Miedzianej Górze. Ale w miedzy czasie oglądał Tourana ale z silnikiem 2,0TDI.
Spodobał mu się, ale ja osobiście boję się tego silnika i raczej mu odradzam.
Wiem, że 140 KM i 320 Nm robi swoje, szczególnie w jednak sporym samochodzie.
Jakie jest wasze zdanie na temat 2,0TDI. Oczywiście nie podawajcie linków do artykułów z testami- już czytałem :(.

I znowu konkretny egzemplarz brany pod uwagę:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Szwagrowi się spodobał. Tyle, że mlaskał o tym silniku. Może źle robię odwodząc go od 2,0TDI?
karola44-81
Początkujący

28 Lut 2011, 18:47

Dobrze robisz, skoro czytałes już o tym silniku to powinienes wiedziec o jego awaryjności. odpuśćcie sobie te silniki.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

07 Mar 2011, 17:49

Jeszcze raz ja :(.
Już głupieje z tym Touranem. Wczoraj już w zasadzie było dogadane. Jeszcze ostatnia jazda testowa- trach wycieraczki nie ruszyły i odjechaliśmy z niczym.
Ale mniejsza o to.
Ciekawi je jedna rzecz.
W bardzo wielu ofertach na zdjęciach są dla mnie zastanawiające różnice.
Na wielu tylnych klapach brak napisu Touran i TDi, lub jest touran a nie ma TDI.
Jak na tą sprawę patrzeć. Czy możliwe aby z fabryczny samochód nie miał tych naklejek?
Przykłady:
Ten ma wszystko na swoim miejscu, przynajmniej tak mi się wydaje.
Natomiast ten:
Jest łysy z tyłu. Akurat ten z drugiego zdjęcia bardzo mnie interesuje i chcę go obejrzeć.
To link do całej oferty: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Co możecie powiedzieć na temat tego ogłoszenia? Wydaje się obrzydliwie tani. Ale mamy niedaleko i chętnie byśmy go obejrzeli.
karola44-81
Początkujący