Proszę o podpowiedz propozycje auta z podwyższonym podwoziem

13 Paź 2019, 20:20

Proszę o podpowiedz propozycje auta obecnego mam już dość :sly: Opel zafira 2014 r ( a średnio 1 w miesiącu różni mechanicy) Auto dla kobiety lubiącej jeździć dynamicznie :roll: :naughty:

= Budżet do ok 40,000
= Rejon Lubelskie (nie koniecznie )
= Użytkowanie miasto, trasa do 120km
= Własne potrzeby Auto koniecznie z podwyższonym podwoziem możliwością przerobienia na gaz i manualną skrzynią biegów
Podoba mi się Renault Captur lecz każdy mówi że za słaby silnik proszę o poradę. Rozważam też KIA ???
Ewcia1236
Nowicjusz
Awatar użytkownika

13 Paź 2019, 22:09

:( :( :( :( :( :( Proszę nie mam osoby która mogła by mi doradzić :(
Ewcia1236
Nowicjusz
Awatar użytkownika

13 Paź 2019, 22:53

Cierpliwości, to nie "gorąca linia" :mrgreen: Ktoś na pewno się odezwie.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

13 Paź 2019, 23:06

A jakie robisz przebiegi roczne?
Ja bym pomyslał nad dieslem, zamiast lpg, bo ze świeżysz aut coś co jedzie to ma turbo od razu i wtrysk FSI często, lpg da się założyć ale jest to skomplikowana bardziej sprawa niż klasyczna benzynka

A może Tiguan 2,0 TDI?
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

13 Paź 2019, 23:18

ok 38 tys ( w tamtym roku zrobiłam na mojej awaryjnej Zośce )
Ewcia1236
Nowicjusz
Awatar użytkownika

14 Paź 2019, 01:21

Przy 38 tys rocznie to nawet bym nie patrzał na LPG, gdzie instalacja też ileś kosztuje, także szukałbym diesla.

Tak swoją droga ta Zafira to jest 2014 rok- model C? i raz w miesiącu coś się dzieje w 5 latku?
Bo wg mnie coś skrajnie nowszego ciężko będzie kupić w tej kasie.
Pionek
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Ustąp pierwszeństwa na przejściu dla pieszych
    Choć główną funkcją przejścia dla pieszych jest umożliwienie bezpiecznego przedostania się na drugą stronę ulicy, to właśnie na pasach ginie najwięcej pieszych – w 2018 r. w takich okolicznościach śmierć poniosło ...

14 Paź 2019, 09:37

Ewcia1236 w związku z tym że już do akcji włączyli się nasi forumowi znaffcy motoryzacji pt. my radzimy ale Ty płacisz to opisz nam kwestię Twojego opla. Czyli jaka to jest wersja silnikowa, jaki przebieg, gdzie serwisujesz, co się psuje itp. Jest to potrzebne gdyż auta które mogą Cię zainteresować technicznie reprezentują podobny poziom a nawet gorszy chociażby w przypadku reno.
Do tego czy potrzebujesz zafiry ze względu na wymiary czy wysokie siedzenie...bo np.są auta typu fiat 500x gdzie też wysoko siedzisz a kubaturą ustępujące oplowi.
Na tą chwilę nie słuchaj przypowiastek że kup tdi albo sredi bo i tak może być taki sam problem jak z oplem albo jeszcze gorszy.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota

14 Paź 2019, 12:53

Szybki, a Ty jakieś statystyki prowadzisz czy pamiętniki piszesz?
Dziewczyna szuka samochodu a Ty pytasz gdzie serwisuje, co ile olej wymienia, co ile tankuje i na jakiej stacji, kolor nadwozia też Cię interesuje? :roll:

I faktycznie lepiej kupić silnik 1,6 90 koni i założyć za 3k lpg zamiast diesla przy przebiegach 40 tys rocznie....
Pionek
Stały forumowicz

14 Paź 2019, 13:05

mam dość auta w tym roku wymieniłam pompę do ukł kierowniczego chłodnice, zbiornik płynu do spryskiwaczy ( popękał!!!) piec ze sterowaniem ( nie było ogrzewania) nie liczę drobnych wymian typu przeguby hamulce po prostu jest ten model strasznie awaryjny model C był kupiony roczniak z Holandii bity z przodu lewego -wymiana w Polsce lewej strony nadkole lampa itd
a może coś takiego ??
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
Ewcia1236
Nowicjusz
Awatar użytkownika

14 Paź 2019, 13:52

Ewcia opel jest to typowa jakość GMowa i usterki o których mówisz mogą się przytrafić w każdym aucie a w niektórych trochę częściej do tego tematy jak walnięty zbiornik sprysków mogą być pozostałościami po strzale nawet lekkim.

Dodała byś jeszcze jaki ma silnik Twoja zafira... bo jeżeli turbo to trudno będzie Ci się przesiąść chociażby do proponowanego przez ciebie nissana 1,6 który nie ma turbo i ma za mały silnik (bez turbo) jak na gabaryty auta. A do tego napisałaś że jeździsz dynamicznie więc to też zobowiązuje do innego napędu ;-)
Patrzyłbym na 2,0 minimum jak ma być bez turbo i omijaj AAA .

p.s.

Pionek przenieś się na forum vieśvagen i kałdi tam potrzebują rycerzy marki ;-)
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota

14 Paź 2019, 17:15

co znaczy omijaj AAA ?
Ewcia1236
Nowicjusz
Awatar użytkownika

14 Paź 2019, 17:21

https://www.aaaauto.pl/
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

14 Paź 2019, 19:40

Jeśli nie chcesz się lansować a potrzebujesz auta do jazdy z podwyższonym zawieszeniem
Polecam Dacia Duster 1.6 lpg. Sam taki mam co prawda kupowałem nowy ale już 5,5roku i 100tyś przejechałem. Wcześniej miałem używanego Golfa 4 kombi i najpierw dwa razy zgubiłem płytę pod silnikiem a później dwa razy wymieniałem pękniętą miskę olejową.

Jeśli byś chciała coś lepszego zadziwiająco wysoka jest toyota Auris 1 najlepiej też 1.6 132KM. (Mój tata będzie sprzedawał na wiosnę krajowy 2010 za 30tyś jak coś na priv)

polecam również Suzuki Vitara III 1.6 taki od 2015 roku ale może się okazać ze to bliżej 60tyś.

Jeśli kupujesz auto używane to odradzam diesle bo większość zbliża się już do magicznej granicy 150tyś km
Kaka84
Nowicjusz