Proszę o pomoc! HELP!

08 Sty 2013, 22:57

Zwracam się o pomoc do Panów (przepraszam ewentualne Panie, ale chyba są tu w zdecydowanej mniejszości). Chcę kupić auto za ok.25 tys. ekonomiczne, raczej na olej napędowy, niezbyt duże. Technicznie samochód jest dla mnie wiedzą tajemną, poczytałam tu o różnych niuansach i widzę, że wybór czegoś odpowiedniego (nieawaryjnego) jest trudniejszy niż myślałam :unsure: . Auto ma służyć w większości do jazdy po mieście, plus weekendowe wycieczki, wakacje raz w roku. Chciałabym pojeździć nim kilka lat w miarę bez napraw. Może mają Panowie coś sprawdzonego? Oglądam auta do sprzedaży np. na oto moto, ale boję się podjąć decyzję. Baaardzo proszę o jakieś sugestie, z góry serdecznie dziękuję : :)
Lucy6
Obserwowany

Auto: nie mam

08 Sty 2013, 23:16

Od razu mówię, nie masz się co nastawiać że kupisz auto i nie będzie się psuło, takie rzeczy tylko w erze, zwłaszcza że chcesz diesla które na rynku w większości są dość zużyte i z dużymi przebiegami realnymi, i nie mówię o przebiegu "licznikowym" bo ten można dowolnie korygować i nawet nie będziesz wiedzieć że był korygowany. Po drugie jeśli chcesz diesla wiedz że w dieslu jest dużo rzeczy które mogą się zepsuć i wtedy koszt naprawy jest spory. Disel też nie za bardzo toleruje miasto, diesel lubi długie trasy. Zastanów się nad nowym samochodem taka moja opinia.

Fiat Panda III, VW UP, Chevrolet Aveo. do 32 dostaniesz z klimą.

Jeżeli nadal się upierasz na używane to do miasta polecałbym małą benzynę. Fiat Panda II, Ford Fiesta, Mazda 2. roczniki około roku 2008. W benzynie będziesz miała większą możliwość na trafienie oryginalnego przebiegu.
IPman
Początkujący

Auto: Maserati 3200GT
Silnik: 3,2 368KM
Paliwo: Inne

09 Sty 2013, 13:02

Zgamdam się z IPman on napisał jak to wygląda jak ma być pewny i na kilka lat to lepiej kupić nowe ,ja bym się nie zastanawiał nad dislem tylko benzynkę bym brał . Ale napewno bym nie polecił pandy miałem to g...o w pracy co za d...l wymyślił w tak lipnym miejscu drążek biegów może karły nie czują dyskomfortu ale ja zawsze jak wsiadałem i podczas jazdy plastiki zajmowały dość miejsca na nogi ,w porównaniu z sejczentem fiat zrobił wielki krok w tył z tym modelem jeśli chodzi o wnętrze .A ja bym polecił renault twingo bardzo fajne autko jedyny minus to że jest 4 osobowe.
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wejherowo
Prawo jazdy: 01 04 2001
Auto: honda civic Type-r
Silnik: k20a2

10 Sty 2013, 12:01

Dziękuję bardzo za rady, brałam pod uwagę diesla, ponieważ w tym wypadku mogę odpisać vat, poza tym jednak mniej palą. Jeździłam Seatem Cordobą (głównie po mieście), palił b. mało, teraz mam pożyczonego "cienkusia" i benzyna znika błyskawicznie. Rzeczywiście obawiam się, żeby nie kupić samochodu z cofniętym licznikiem..Dzięki za sugestie, na pewno skorzystam :)
Lucy6
Obserwowany

Auto: nie mam

10 Sty 2013, 16:31

Do podanej kwoty polecam Hyundaia i30/Kia Cee'd.
arti123
Początkujący

Miejscowość: Lca
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LC F z napędem na obie osie?
    O tym, że Lexus przygotowuje wyczynową wersję flagowego coupe LC, wiadomo już od półtora roku i w mediach pojawia się coraz więcej danych dotyczących nowego samochodu, a nawet szpiegowskie zdjęcia wykonane podczas ...