Proszę o pomoc! Które auto wybrać?

02 Lip 2012, 19:34

Witam,
Muszę dość szybko kupić auto a nie jestem ekspertem w dziedzinie motoryzacji więc licze na kilka cennych uwag.

Moja sytuacja: Auto głównie używam w pracy w mieście (Wrocław) najczęściej robie kilka kilometrów (od 2 do 20) przerwa i znowu... czyli mało ekonomicznie. Czasami jakiś wypad za miasto. Ogólnie 80% jazdy to miasto.
Najważniejsze jest dla mnie żeby auto bylo ekonomiczne tzn. nie spalało dużo i oczywiście nie przebywalo więcej u mechanika niż pod domem. Wygląd drugożędna sprawa (ekonomiczny ale odpada tico itp :) )
Rocznie robie 10.000 km
Do wydania mam MAX max 10.000zl

1. Benzyna, diesel, czy LPG? Kiedyś myślałem, że LPG ale czytałem na forum, że niby przy takich przebiegach się nie oplaca co myślicie?

2. Zrobilem wstepną selekcje modeli i wybrałem (szukalem roczniki ok. 2000r)

Focus
Astra
Civic
Golf
Punto
Corsa

który polecacie?

Proszę o porade bo jestem cieńki w motoryzacji a musze kupić na szybkości...
Ostatnio edytowany przez lagerloff, 02 Lip 2012, 23:08, edytowano w sumie 1 raz
lagerloff
Nowicjusz

02 Lip 2012, 21:15

Ja polecam focusa w hatchbacku 1.6 benzyna i mimo wszystko nawet przy małych przebiegach a częstych jednak koniecznie z gazem ja mam bez gazu i w mieście pochlania jednak to paliwo, zależy też od stylu twojej jazdy i ciężkości nogi.Auto ogólnie wygodne do przemieszczania się w mieście jak i w nie za dalekiej trasie. Zaraz ktoś napisze że rdzewieją mój jest bezwypadkowy i po liftingu i nie rdzewieje także polecam do 10000 powinno się coś znaleźć
christoph985
Nowicjusz

Miejscowość: Polskaa

02 Lip 2012, 22:48

Ponoć fucusowy silnik nie lubi gazu...
ktoś jeszcze doradzi?
lagerloff
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...