Proszę o pomoc, opinię na pewien nietypowy temat.

15 Kwi 2012, 14:02

Witam, zastanawiam się nad zakupem auta. Planowałem kupno dopiero za 2/3 miesiące, ale znalazłem pewną stronę poprzez allegro (wystawiają tam swoje auta). Auta te są w baaardzo korzystnych cenach (aż ciężko uwierzyć) i zastanawiam się czy nie ma w tym jakiś haczyków.
Strona ta to: gum .otomoto. pl chyba każdy się ze mną zgodzi, że ceny tam podane są aż nieprawdopodobne i śmierdzi coś tutaj oszustwem. Chciałbym wam przybliżyć czym się zajmuje ta firma po wysłaniu kilku maili do nich z różnymi pytaniami oraz moimi własnymi przemyśleniami, abyście mogli mi doradzić czy rzeczywiście można im ufać, ewentualnie jak się zabezpieczyć, aby nie zostać oszukanym itp.
Firma ta zajmuje się sprzedawaniem aut, które zostały odzyskane od właścicieli, którzy nie płacili za samochody, które wzięli w leasing - Informacja ta wydaje mi się dość prawdopodobna, bo niektóre samochody rzeczywiście są bardzo tanie, a niektóre ceny porównywalne z cenami w Polsce, wnioskuję z tego, że może niektórzy zapłacili prawie cały leasing, a niektórzy może tylko za kilka miesięcy.
Opłaty - do ceny samochodu należy doliczyć 1500 złoty dla nich + koszty rejestracji w polsce akcyza itp itd. - dziwiąc się cenom samochodów zapytałem się ich czy to nie jest miesięczny leasing czy coś w tym stylu i czy wiążą się jeszcze jakieś koszta oprócz tych podanych na stronie, więc tak jak wyżej 1,5k złoty oraz opłaty w Polsce.
Forma wymiany (transakcja) - najpierw przesyłam im swoje wszystkie dane + skan dowodu osobistego + prawka, a następnie wpłacam pieniądze na allegro, gdzie oni mają WGLĄD tylko i wyłącznie wgląd czy faktycznie pieniądze wpłaciłem i posiadam taką kasę, oni z pieniędzmi nic nie mogą zrobić. Następnie przysyłają mi samochód, ja go sprawdzam i jeżeli wszystko jest ok to daję im kasę, zapewniają, że wszystkie dokumenty itp itd również jest.
Jeżeli z samochodem coś będzie nie tak to nie dochodzi do transakcji i co mnie trochę dziwi wraca on do nich na ICH koszt. To jest dla mnie trochę dziwne, chyba, że rzeczywiście są na 100% pewni swoich samochodów i wierzą ludziom.
Nie wiem co o tym sądzisz, sami wiecie ceny kuszą itp, ale czy rzeczywiście to wszystko jest w 100% uczciwe ? Co o tym sądzicie lub może macie własne doświadczenia? Czekam na wasze opinie :)
tip
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: megane 1.9

15 Kwi 2012, 16:40

:lol: Dobre.

Ty poważnie wierzysz w takie "cuda" ? :mrgreen:
cezzar
Nowicjusz

Miejscowość: KIELCE
Prawo jazdy: 01 01 2001

15 Kwi 2012, 16:47

Nie możliwe... Zapytaj na allegro czy jak im wstawisz kase, czy druga strona nie może tego pobrać, kiedyś był taki przekręt z raiffaisen bankiem, ty im pokazywałeś, że masz a oni pobierali... :lol:

Zawsze mają twoje kopie dowodu i prawa jazdy, wiec coś mogą sobie z tym podziałać :lol:

PS Samochody na bank nie stoją w anglii, bo znalazłem na paru aukcjach niemiecki tablice rejestracyjne i napis na salonie "Der neue Taureg".
Wrzuciłem adres do google map i street view i nie znalazłem żadnych podobnych punktów :P
dmp
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2009

15 Kwi 2012, 18:11

Mi to śmierdzi grubo przekrętem ,po co im kopie twoich dokumentów z tego mogą wyjść tylko problemy,druga sprawa handlarze to plaga dzisiejszych czasów żyją z oszustwa i naiwności innych kupić tani śmietnik tanio zreanimować i drogo sprzedać cała filozofia ich pracy
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wejherowo
Prawo jazdy: 01 04 2001
Auto: honda civic Type-r
Silnik: k20a2

16 Kwi 2012, 07:20

Sprawa raczej dla prokuratora.
mstrucz
Aktywny

Miejscowość: Gdynia
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...