Prosze o pomoc

23 Lut 2011, 12:34

witam wszystkich forumowiczów proszę was o rade w podjęciu decyzji wybrałem sobie dwa samochody Seat Ibiza FR 130 KM a także Seat Ibiza 1.9 TDI CUPRA i nie wiem który z tych samochodów będzie lepszy chodzi mi ty o awaryjnośc spalanie oraz komfort jazdy mile widziane są tez propozycje innych samochodów chciałem również powiedziec ze to będzie mój pierwszy samochód a moje pojecie o motoryzacji jest marne wiec liczę ze mi dobrze doradzicie z góry dziękuje da odpowiedzi :)

[ Dodano: 23 Luty 2011, 15:14 ]
czy jest na tym forum ktokolwiek ko jest wstanie mi pomóc jeśli tak to byłbym wdzięczny o udzielenie mi odpowiedzi na moje pytanie chyba ze czegoś nie napisałem to pytajcie
Graber

23 Lut 2011, 20:11

Ja bym stawiał na Seata :twisted:
Pomożesz?
Pamiętaj potrafie się zrewanżować :)
dovolniak
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

23 Lut 2011, 20:31

warto uwazac na takie auta, bo TDI, szczegolnie tanie, oznacza przebieg realny 190kkm+ jezeli mowimy o 5letniej furce. w 'okazyjnych' cenach trafisz MOCNO BITY/POWODZ/przebieg 250kkm+.

Cupra TDI ma 160km?
W takim razie bralbym FRke, bo roznica m-dzy FR a Cupra to nie tylko inny program, inne beda turbina i szereg bebechow w zwiazku z czym koszt usuniecia usterki bedzie znacznie wyzszy w przypadku cupry, podczas gdy TDI 130km wystepuje w wielu modelach VAG.
Zadbany nie bedzie sie psul zbyt czesto 1.9 tdi to bdb silnik, zajechany bedzie niezla skarbonka. banaly, problem trafic zadbane auto a o to trudno szukajac wsrod najtanszych. jak chcesz moge dokonac Ci oceny konkretnych ogloszen, polecic pare osob bo w seatach troche siedze :wink:
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

23 Lut 2011, 21:04

dzięki JerzyB333 za pomoc chciałem się jeszcze dowiedziec jak ta FRka będzie się spisywac na długich trasach bo będę robił około 80km poza miastem wiec moje pytanie brzmi czy TDI będzie odpowiednim silnikiem czy raczej lepsza będzie benzyna i proszę sie nie śmiac za moje głupie pytania bo jak wspominałem moja wiedza na temat motoryzacji jest znikoma :neutral:
Graber

23 Lut 2011, 21:13

Graber napisał(a):dzięki JerzyB333 za pomoc chciałem się jeszcze dowiedziec jak ta FRka będzie się spisywac na długich trasach bo będę robił około 80km poza miastem wiec moje pytanie brzmi czy TDI będzie odpowiednim silnikiem czy raczej lepsza będzie benzyna i proszę sie nie śmiac za moje głupie pytania bo jak wspominałem moja wiedza na temat motoryzacji jest znikoma :neutral:

zalezy jakie przeloty roczne.
jezeli 20kkm przy obecnych cenach paliw tdi jest bdb rozwiazaniem. spalanie 5-8 l(w zaleznosci od stylu jazdy itd) jest rewelacyjne patrzac na osiagi
osobiscie wole charakterystyke diesli, na trasie spisuja sie moim zdaniem lepiej od benzynek bo do tego sa w koncu stworzone.
jezeli jednak robisz mniej niz 15kkm bierz stare-dobre 1.8t(w ibizkach byly chyba 160-180km). nie ze wzgledu na koszty napraw, ale ze wzgledu na to ze latwiej trafic cos godnego uwagi, bo dobre TDi w przyzwoitych cenach na nowego wlasciciela zbyt dlugo nie czekaja :wink:
JerzyB333
Stały forumowicz

23 Lut 2011, 21:31

ja nie preferuje rajdowego stylu jazdy wręcz przeciwnie jak najbardziej ekonomicznie i nie obciazac silnika :wink:
a jeszcze jedno pytanie kumpel mnie przestrzegał żebym uważał bo podobno pełno jest podróbek tych FRek i Cupry może dal byś mi kilka wskazówek jak rozpoznac fałszywkę od originału :grin:
Graber

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Przełomowe innowacje Toyoty, o których nie wiedzieliście
    Pierwszy elektryczny SUV na świecie, pierwsze auto wyścigowe z turbo czy też pierwsze sprzęgło bez toksycznego azbestu to tylko kilka z licznych innowacji Toyoty, które zmieniły i nadal pozytywnie zmieniają świat motoryzacji. ...

23 Lut 2011, 21:36

Graber napisał(a):ja nie preferuje rajdowego stylu jazdy wręcz przeciwnie jak najbardziej ekonomicznie i nie obciazac silnika
a jeszcze jedno pytanie kumpel mnie przestrzegał żebym uważał bo podobno pełno jest podróbek tych FRek i Cupry może dal byś mi kilka wskazówek jak rozpoznac fałszywkę od originału

no np. w Polsce jest wiecej BMW M niz w ogole wyprodukowano, wiec sporo naciagaczy sie znajdzie.

Zacznijmy od wnetrza: zegary sa bialo-czarne tarcze, sportowa kiera w alu wykonczeniem, srodkowego ramienia, galka zmiany biegow z logo, kubelki z logo- raczej nikt by tego wszystkiego nie przekladal.
co do zewnatrz:
lampy tyl z bialym/szarym srodkiem- nie czerwone, zderzaczki, czesto felgi, ale wzorow bylo duzo, zreszta to kazdy moze zmienic, lusterka srebrne w FR, czarne w Cuprze i chyba jeszcze slupek B na srebrno w FR.
zawieszenie jest sztywniejsze poza tym :wink:
JerzyB333
Stały forumowicz

23 Lut 2011, 21:46

mam jeszcze jedną prożbe znalazłem na Allegro dwa interesujące modele mugbyś je ocenic wiem ze to nie to samo co widziec je na żywo ale może ty sie czegos dopatrzysz na tych zdjęciach bo ja nawet nie wiem na co mam patrzec :???:

[link do oferty na Allegro wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Graber

23 Lut 2011, 21:58

czarna(2008)
sprzedajacy nie ukrywa powypadkowej przeszlosci, reflektory sa od zwyklej IBI nie od FR(znaczy nie wygladaja mi na seryjne, wiekszosc Frek miala xenony lub chociazby lampy z ramkami jak ta druga), poza tym maska krzywo siedzi, prawa strona nizej, lewa wyzej. popros o zdjecia uszkodzen. stluczka nie dyskwalifikuje auta, druciarski sposob naprawy jak najbardziej
czerwona(2007)
brak oznaczen modelu z tylu to raz
niepokoi mnie bardziej matowy lakier? czyzby kolejny u-boot?
mam 2 wiadomosci, dobra i zla
dobra- to oryginalne FRki
zla- zadna godna uwagi, w Niemczech za FR 2007 z przebiegiem ~60kkm trzeba wylozyc 9-10 tys euro(nowa kosztowala 20 tys euro bodajze) wiec po prostu trzeba zwiekszyc budzet jezeli chcesz idealna, lub isc na kompromisy(np. powypadkowe)
JerzyB333
Stały forumowicz

23 Lut 2011, 22:09

pelen podziw dla ciebie masz oko wiec bede szukal dalej jak cos znajde ciekawego moge cie prosic o pomoc w ocenieniu? :roll:
Graber

23 Lut 2011, 22:25

Graber napisał(a):pelen podziw dla ciebie masz oko wiec bede szukal dalej jak cos znajde ciekawego moge cie prosic o pomoc w ocenieniu?

ja bym poszukal lekko uszkodzonej na Zachodzie i naprawil na nowych czesciach zgodnie z technologia producenta, czesto sprowadzam sobie takie auta, podobnie moja rodzina(mam warsztat lakierniczy) przynajmniej ma sie pewnosc jak mocno auta byly uszkodzone, i w jaki sposbo je naprawiono :wink:
co do poszukiwan w Polsce, "okazji" jest mnostwo, ale ocenic zawsze moge :wink:
JerzyB333
Stały forumowicz