Prosze o pomoc w wyborze samochodu

12 Sie 2011, 07:54

Witam wszystkich
W tym roku kalendarzowyn /pazdziernik kupuje nowy samochód , wybrałem potencjalne modele ale czytając różne fora straciłem początkową pewność zakupu.
Na zakup samochodu przeznaczyłem 150 tys bruttto , a oto moje wybory i zastrzeżenia na podstawie wiadomości z internetu.

Hyundai SantaFe 150 KM - autko ładne i podobno dobre ale piszą ludzie że kiepska gwarancja i denny servis
Mazda CX 7 Diesel 173KM - atko cudo ale podobno pali 13-15 l/100 (koszmar)
Mitsubishi Outlander 177 KM - tutaj prawie brak uwag tylko jakość wnętrza lipna.

Bardzo proszę o jakieś sugestje - z góry dzięki :roll:
abart68
Nowicjusz

Auto: Skoda Oktavia 2 1,9 Premia

12 Sie 2011, 08:30

Hyundai ma najlepsze wnętrze,ale mitsubishi jest silniejsze.Mazda Też Fajna Ale jak mówisz ze pali 13l.Ale wybór należy do ciebie.

Pozdr0:Blaiader#
Blaider#
Nowicjusz

Miejscowość: yyy...

12 Sie 2011, 16:27

Blaider# napisał(a):Hyundai ma najlepsze wnętrze,ale mitsubishi jest silniejsze.Mazda Też Fajna Ale jak mówisz ze pali 13l.Ale wybór należy do ciebie.

Pozdr0:Blaiader#

Właściwie to nie wiem ile ta Mazda w ropie pali jedni piszą że 9 inni że 13
abart68
Nowicjusz

12 Sie 2011, 17:56

Nie wiem jak reszta, ale jechalem Outllanderem i bardzo kijowe autko, na czarnym zawieszenie srednio komfortowe, jaksoc wykonania wnetrza taka sobie.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

12 Sie 2011, 18:09

Też tak sądze więc upewniłem się co do Mitsubishi zostały dwa i co robić?
Pewnie wielu to nie ma ale ci co mają niechaj piszą jakie spalanie w Mazda i Hyundai
abart68
Nowicjusz

12 Sie 2011, 18:42

Chyba ze bys na Subaryne sie zdecydowal, jakos wnetrza w Foresterze na srednim poziomie, ale za to zawieszenie perfekt jak w kazdym Subaru, czesci drogie i czasami ciezko dostepne, ale jak kupisz nowego to nic ci sie z nim za duzo dziac nei ma prawa. Albo Outbacka, podniesione Legacy.

Toyota RAV4 tez jest, na dobra sprawe majac 150k zl mozna i w BMW X1 celowac. Autka mniejsze, ale trzymaja poziom, dodatkowo jak chcesz cos co malo pali, a nie zamierzasz z asfaltu zjezdzac, to BMW masz dostepne z RWD, a RAV4, z FWD. Volvo XC60/XC70, tez sa wersje z FWD czy 4x4.
Czimi
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kultowe japońskie silniki
    Kultowe japońskie silniki nie bez powodów zdobyły na świecie rzesze fanów, którzy doceniają nie tylko ich niezawodność, ale również dużą podatność na modyfikacje. Oto kilka świetnych japońskich ...

13 Sie 2011, 10:51

No prawdę mówiąc to Subaru nie brałem pod uwagę ale sprawdzę , a zdaża mi sie jednak zjeżdzać z asfaltu natomiast spalanie mogę zaakceptować w granicach 9-11l

Dziś oglądałem Subaru i zewnętrznie nie powala ale środek i układ jezdny to 80% tego auto.
Ku mojemu zaskoczeniu Hyundai nie organizuje jazdy testowej dla SantaFe.
Mazda wnętrze na 10 zewnetrznie 10 tylko za skóre i audio 10000 dopłaty i pali w okolicach 10-11 litrów ale auto bajka 4x4 dołączany.
abart68
Nowicjusz

13 Sie 2011, 15:15

Boxer diesel w Subaru to bedzie bral 10l ale po miescie, w trasie jadac normalnie to on weznie z 6-7l. To bardzo dobry motor, ktory moze osiagami nie powala(150KM), z tego co na forum Subaru kiedys czytalem, to problemy sa ze sprzeglem w tych silnikach(bo potrafilo pasc juz po 50k km), nie wiem czy to rozwiazali juz czy nie, i opony na ktorych autko jest sprzedawane srednio sie na czarnyn spisuja, jak chodzi o przyczepnosc, jakies Yokohamy(no ale jak sa to jakies bardzo lagodne AT, to powinienes byc zadowolony jak chcesz z czarnego czasami zjzdzac, tym bardziej ja po asfalcie nie szalejesz). No i Subaru to tez bardzo dobry symetryczny naped 4x4.
Czimi
Stały forumowicz

13 Sie 2011, 23:27

a co myślicie o Mazdzie CX 7 - wiem już że pali 10-11 l w mieście i wygląda lepiej niż Hyundai i Subaru
abart68
Nowicjusz

15 Sie 2011, 10:04

Powiem krótko: jeżeli będzie Cię stać na to aby tankować co jakiś czas 10 litrów to w porządku. W porównaniu do innych modeli Mazda prezentuje się zdecydowanie najlepiej. Tylko to spalanie.. Ale to już subiektywna ocena.
Lokalizuj
Nowicjusz

Miejscowość: POLSKA

15 Sie 2011, 13:08

A rozważałeś Mercedesa GLK? Kupując go do końca września otrzymujesz 5 letnią gwarancję, do tego znacznie wyższa jakość wykończenia i bardzo dobry Mercedesowski diesel, który spali ci z ok. 9 - 10 litrów w mieście. Oczywiście również świetny moim zdaniem w tych pieniadzach bedzie wymienione już wcześniej Volvo XC60, ale niestety tylko w benzynie. W niektórych silnikach diesla (na pewno w silniku 2.4D) następuje mieszanie się oleju z olejem napędowym. Do propozycji bardziej terenowych dorzuciłbym jeszcze Land Rovera Freelandera, który jak na SUVa bardzo dobrze radzi sobie w terenie i tutaj również podobnie jak w przypadku Mercedesa obowiązuje 5 letnia gwarancja.

EDIT: No i jest jeszcze Kia Sorento czyli młodsza siostra Hyundaia z dłuższa gwarancją.
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

15 Sie 2011, 15:35

Dzięki
Sprawdziłem Mercedesa ale sporo trzeba dopłacić za niektóre elementy i wtedy cena sięga 160 -170 000 a KIA no niestety kiedyś w firmie miałem 3 samochody tej marki i każdy jest historią , może jak by innych nie było to kupiłbym KIA.
Ten Mercedes zabił mi ćwieka znowu mam do myślenia.
abart68
Nowicjusz

15 Sie 2011, 18:41

Wez pod uwage, ze od ceny ktora jest w katalogu, dostaniesz z miejsca co najmniej 10% rabat, jak nie wyzszy, popytaj w roznych salonach Merca, najlepiej w jakims malym miescie kupic, albo nawet przez brookera.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Za 166k zl, z wieloma duperelami, typu manetki zmiany biegow przy kierownicy.
Czimi
Stały forumowicz

15 Sie 2011, 19:17

Te 166k to cena netto.
A Kia Sorento to ta sama technologia co Hyundai, który jest jej właścicielem. W ostatnich latach to firma,która poczyniła największy postęp i naprawdę nie ma się czego bać. Jeśli zainteresował cię Merc to jest jeszcze Audi Q5. Samochód większy od Merca, silnik 2.0 TDi 170KM spali z 10 - 11 litrów no i wisienka na torcie czyli napęd Quattro. Mnie osobiście ten samochód coś nie przekonuje, ale jest to na pewno oferta warta rozważenia.
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

19 Sie 2011, 05:58

DZIĘKI WSZYSTKIM ZA POMOC WCZORAJ PODPISAŁEM PAPIERY NA CX7 SPORT
POZDRAWIAM
abart68
Nowicjusz