Prosze o pomoc w wyborze samochodu

12 Sie 2011, 06:54

Witam wszystkich
W tym roku kalendarzowyn /pazdziernik kupuje nowy samochód , wybrałem potencjalne modele ale czytając różne fora straciłem początkową pewność zakupu.
Na zakup samochodu przeznaczyłem 150 tys bruttto , a oto moje wybory i zastrzeżenia na podstawie wiadomości z internetu.

Hyundai SantaFe 150 KM - autko ładne i podobno dobre ale piszą ludzie że kiepska gwarancja i denny servis
Mazda CX 7 Diesel 173KM - atko cudo ale podobno pali 13-15 l/100 (koszmar)
Mitsubishi Outlander 177 KM - tutaj prawie brak uwag tylko jakość wnętrza lipna.

Bardzo proszę o jakieś sugestje - z góry dzięki :roll:
abart68
Nowicjusz

Auto: Skoda Oktavia 2 1,9 Premia

12 Sie 2011, 07:30

Hyundai ma najlepsze wnętrze,ale mitsubishi jest silniejsze.Mazda Też Fajna Ale jak mówisz ze pali 13l.Ale wybór należy do ciebie.

Pozdr0:Blaiader#
Blaider#
Nowicjusz

Miejscowość: yyy...

12 Sie 2011, 15:27

Blaider# napisał(a):Hyundai ma najlepsze wnętrze,ale mitsubishi jest silniejsze.Mazda Też Fajna Ale jak mówisz ze pali 13l.Ale wybór należy do ciebie.

Pozdr0:Blaiader#

Właściwie to nie wiem ile ta Mazda w ropie pali jedni piszą że 9 inni że 13
abart68
Nowicjusz

12 Sie 2011, 16:56

Nie wiem jak reszta, ale jechalem Outllanderem i bardzo kijowe autko, na czarnym zawieszenie srednio komfortowe, jaksoc wykonania wnetrza taka sobie.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

12 Sie 2011, 17:09

Też tak sądze więc upewniłem się co do Mitsubishi zostały dwa i co robić?
Pewnie wielu to nie ma ale ci co mają niechaj piszą jakie spalanie w Mazda i Hyundai
abart68
Nowicjusz

12 Sie 2011, 17:42

Chyba ze bys na Subaryne sie zdecydowal, jakos wnetrza w Foresterze na srednim poziomie, ale za to zawieszenie perfekt jak w kazdym Subaru, czesci drogie i czasami ciezko dostepne, ale jak kupisz nowego to nic ci sie z nim za duzo dziac nei ma prawa. Albo Outbacka, podniesione Legacy.

Toyota RAV4 tez jest, na dobra sprawe majac 150k zl mozna i w BMW X1 celowac. Autka mniejsze, ale trzymaja poziom, dodatkowo jak chcesz cos co malo pali, a nie zamierzasz z asfaltu zjezdzac, to BMW masz dostepne z RWD, a RAV4, z FWD. Volvo XC60/XC70, tez sa wersje z FWD czy 4x4.
Czimi
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

13 Sie 2011, 09:51

No prawdę mówiąc to Subaru nie brałem pod uwagę ale sprawdzę , a zdaża mi sie jednak zjeżdzać z asfaltu natomiast spalanie mogę zaakceptować w granicach 9-11l

Dziś oglądałem Subaru i zewnętrznie nie powala ale środek i układ jezdny to 80% tego auto.
Ku mojemu zaskoczeniu Hyundai nie organizuje jazdy testowej dla SantaFe.
Mazda wnętrze na 10 zewnetrznie 10 tylko za skóre i audio 10000 dopłaty i pali w okolicach 10-11 litrów ale auto bajka 4x4 dołączany.
abart68
Nowicjusz

13 Sie 2011, 14:15

Boxer diesel w Subaru to bedzie bral 10l ale po miescie, w trasie jadac normalnie to on weznie z 6-7l. To bardzo dobry motor, ktory moze osiagami nie powala(150KM), z tego co na forum Subaru kiedys czytalem, to problemy sa ze sprzeglem w tych silnikach(bo potrafilo pasc juz po 50k km), nie wiem czy to rozwiazali juz czy nie, i opony na ktorych autko jest sprzedawane srednio sie na czarnyn spisuja, jak chodzi o przyczepnosc, jakies Yokohamy(no ale jak sa to jakies bardzo lagodne AT, to powinienes byc zadowolony jak chcesz z czarnego czasami zjzdzac, tym bardziej ja po asfalcie nie szalejesz). No i Subaru to tez bardzo dobry symetryczny naped 4x4.
Czimi
Stały forumowicz

13 Sie 2011, 22:27

a co myślicie o Mazdzie CX 7 - wiem już że pali 10-11 l w mieście i wygląda lepiej niż Hyundai i Subaru
abart68
Nowicjusz

15 Sie 2011, 09:04

Powiem krótko: jeżeli będzie Cię stać na to aby tankować co jakiś czas 10 litrów to w porządku. W porównaniu do innych modeli Mazda prezentuje się zdecydowanie najlepiej. Tylko to spalanie.. Ale to już subiektywna ocena.
Lokalizuj
Nowicjusz

Miejscowość: POLSKA

15 Sie 2011, 12:08

A rozważałeś Mercedesa GLK? Kupując go do końca września otrzymujesz 5 letnią gwarancję, do tego znacznie wyższa jakość wykończenia i bardzo dobry Mercedesowski diesel, który spali ci z ok. 9 - 10 litrów w mieście. Oczywiście również świetny moim zdaniem w tych pieniadzach bedzie wymienione już wcześniej Volvo XC60, ale niestety tylko w benzynie. W niektórych silnikach diesla (na pewno w silniku 2.4D) następuje mieszanie się oleju z olejem napędowym. Do propozycji bardziej terenowych dorzuciłbym jeszcze Land Rovera Freelandera, który jak na SUVa bardzo dobrze radzi sobie w terenie i tutaj również podobnie jak w przypadku Mercedesa obowiązuje 5 letnia gwarancja.

EDIT: No i jest jeszcze Kia Sorento czyli młodsza siostra Hyundaia z dłuższa gwarancją.
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

15 Sie 2011, 14:35

Dzięki
Sprawdziłem Mercedesa ale sporo trzeba dopłacić za niektóre elementy i wtedy cena sięga 160 -170 000 a KIA no niestety kiedyś w firmie miałem 3 samochody tej marki i każdy jest historią , może jak by innych nie było to kupiłbym KIA.
Ten Mercedes zabił mi ćwieka znowu mam do myślenia.
abart68
Nowicjusz

15 Sie 2011, 17:41

Wez pod uwage, ze od ceny ktora jest w katalogu, dostaniesz z miejsca co najmniej 10% rabat, jak nie wyzszy, popytaj w roznych salonach Merca, najlepiej w jakims malym miescie kupic, albo nawet przez brookera.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Za 166k zl, z wieloma duperelami, typu manetki zmiany biegow przy kierownicy.
Czimi
Stały forumowicz

15 Sie 2011, 18:17

Te 166k to cena netto.
A Kia Sorento to ta sama technologia co Hyundai, który jest jej właścicielem. W ostatnich latach to firma,która poczyniła największy postęp i naprawdę nie ma się czego bać. Jeśli zainteresował cię Merc to jest jeszcze Audi Q5. Samochód większy od Merca, silnik 2.0 TDi 170KM spali z 10 - 11 litrów no i wisienka na torcie czyli napęd Quattro. Mnie osobiście ten samochód coś nie przekonuje, ale jest to na pewno oferta warta rozważenia.
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

19 Sie 2011, 04:58

DZIĘKI WSZYSTKIM ZA POMOC WCZORAJ PODPISAŁEM PAPIERY NA CX7 SPORT
POZDRAWIAM
abart68
Nowicjusz