Proszę o pomoc w wyborze

14 Lut 2012, 21:39

Witam,
mam zamiar kupić sobie autko. Nie mam zbyt dużo finansów, chciałabym sie zmieścić tak do 7000 tys. i najlepiej, żeby było w gazie, gdyż przy obecnych cenach paliw i naszych zarobkach auto na benzynę to rarytas. Mieszkam w aglomeracji i tylko tutaj się poruszam, potrzebuję czegoś niedużego do jazdy po mieście. Kiedyś miałam Tico pomimo swoich wad dobrze mi się nim jeździło (choć brak wspomagania jest uciążliwy) rozwaliłam je na drzewie i nie opłacało mi się go naprawiać. Co tym razem byście mi poradzili? Myślałam o Renault Clio, Peugeot 206 lub Volkswagen lupo. Zależy mi także, żeby części nie miały zbyt wygórowanej ceny, gdybym wiedziała co się w autach najczęściej psuje to posprawdzałabym ceny, ale niestety muszę przyznać, że na autach nie znam się zbyt dobrze, bo do tej pory miałam do czynienia tylko z wymiana klocków i rozładowanym akumulatorem.
BARDZO PROSZĘ O POMOC! :)
nelly88nelly
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

14 Lut 2012, 21:50

Z tych samochodów które wymieniłaś chyba najładniejszczy jest Peugeot. Jesli zależy Ci na niskim spalaniu to Renault Clio w dieslu, pali ok 6l/100km po mieście w trasie ok. 4,5l/100. Prowadzi się bardzo przyjemnie. Co do części to nie wiem ile kosztują więc nie powiem, ale wiem, że są praktycznie bezawaryjne, oczywiście jak się dba. Co do Peugeota to mają jeden mankament. Belka, która podobno po 100.000km lubi się psuć i naprawa kosztuje od ok 1500zł. Osobiście z tych pojazdów co wymieniłaś wybrał bym Clio.
koper124
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

14 Lut 2012, 22:27

Od siebie dorzucam Volkswagena Polo III.
maciek1203
Aktywny

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Tarnobrzeg
Auto: Hyundai Pony
Silnik: 1.5 83KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1991

14 Lut 2012, 22:32

właśnie zastanawiam się na tym volkswagenem.... bo nie wiem czy jak cokolwiek mi się popsuje to czy kupno części mnie nie wykończy. Chciałabym dodać, że studiuje dziennie i pracuję tylko w weekendy także moje zarobki to ok.800zł. Nie chcialabym, żeby sie okazało, że jak się coś popsuje to będę zbierała na część przez pół roku. W takich momentach frustruje mnie, że mieszkam w Polsce i zarabiam gówniane pieniądze :?
nelly88nelly
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

15 Lut 2012, 17:39

Też polecam Polo III silnik 1.4 w gazie spali 7-8l gazu w mieście, miałem przez 0,5 roku z nim styczność.
Części strasznie tanie spalanie wyżej podane, u mnie było takie.
Jeżeli chodzi o ten silnik jest to wersja dla osób nie chcących się wlec po drodze a tych co chcą jechać ekonomicznie.
Wersja 1.0 w gazie jest idealna wyłącznie do miasta, wyprawa w trase jest męcząca i nudna.
Wersja 1,6 jest na bezpośrednim wtrysku i ma bodajże plastikowy kolektor i w tym modelu założenie sensownego gazu wiąże się z dużymi kosztami dlatego trzeba uważać na te modele, najlepiej zagazowanych już unikać.
Choć ten silniczek daje już niezłego buta
MotoOn92
Początkujący

Prawo jazdy: 16 12 1992
Auto: BMW e38 4.4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ferrari LaFerrari hybrid - 2,7 sek., 950 KM
    W chwili wprowadzenia na rynek w 2013 roku model ten był nie lada sensacją. Była to bowiem zarówno pierwsza hybryda w historii legendarnej, włoskiej marki, jak również najszybszy model w jej dziejach. Zaplanowano ...
    "SKODA Rapid" Nowy wymiar SKODY
    Pod takim hasłem rozpoczęła się właśnie największa kampania reklamowa marki SKODA w tym roku. Hasło reklamowe SKODY odnosi się bezpośrednio do modelu Rapid, który kontynuuje znaną z Octavii i Superba ideę samochodu ...