Proszę o pomoc w wybraniu auta z 3 poniższych modeli !

21 Paź 2015, 19:31

hej,

po pierwsze czesc wszystkim ;) tak tak jestem nowy :D, ale do rzeczy:

szukam samochodu do około 25 tys zł (sprowadzam ze szwajcarii go bo jest taka mozliwosc). Mam 3 auta do wyboru:
1. KIA Ceed 1.4 16V Benzyna Trend z 2008 roku z przebiegiem 115 tyskm
2. AUDI A3 1.9 TDI Ambiente z 2007 roku z przebiegiem 170 tys
3. RENAULT Mégane 1.6 Benzyna 16V Expression z 2009 z przebiegiem prawie 100 tys

Osobiscie to brałbym od razu Audi, ale jest 3 drzwiowe i ma spory przebieg (dla mnie to spory), Meganka mnie zaskoczyła i ładnie wyglada ale nie znam tego samochodu, a Kia to juz w ogole - niby swietne recenzje, opinie i testy, ale to Koreanczyk - to dobrze czy źle?

dajcie prosze znac co sadzicie o tych samochodach, moze ktoś którymś jezdził, cos wiecej powie?

z góry dzięki/
Stasiek1987
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 09 1915
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Nie mam

21 Paź 2015, 19:48

Powiem tak, po pierwsze gdzie jeździsz? 2 km do sklepu czy tysiące kilometrów miesięcznie? Bo diesel się opłaca i ogólnie warto przy dużych przebiegach..
A dalej..boisz się 170 tys przebiegu w najstarszym aucie i to właśnie w dieslu a dla Ciebie to Megane nie ma dużego przebiegu? 100 tys w benzynie po 6 latach?

Ten przebieg w Audi jest okej, typowy jak na takie auto i silnik, ja bym właśnie go wybrał bo dobra dynamika (w razie czego możesz zapodać chiptuning i od razu 140 KM) większa wartość a tamte polecą na łeb na szyję szczególnie Renault, z resztą to widać bo Audi najstarsze a taka wersja (1,9 TDI) z 2009 roku to koszt ok 35 tys..
Kwestia wyposażenia no i 3drzwi nie wiem na ile to dla Ciebie minus.
Jeśli jeździsz dużo to ja bym brał Audi.
Lovato34
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wlkp
Prawo jazdy: 18 08 2002
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: VW Golf 4
Silnik: 1,8T
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

21 Paź 2015, 19:48

jak ten przebieg w Audi jest prawdziwy to brać, bo to żaden przebieg jak na diesla - realnie miałby 300-400tys.
Jednak patrząc z profilu, że robisz 8tys. rocznie to szukaj benzyniaka - Megane i Cee'd są ok :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

22 Paź 2015, 09:35

Właśnie problem w tym że jakoś dużo nie jezdze, zalezy od pory roku, ale nie widze problemu by w końcu zacząć trochę jezdzić więcej. Wezme to Audi A3 bo bym sobie chyba nie wybaczył :p

Mam pytanie odnośnie chiptuningu - czytałem o tym sporo i powiedzcie prosze czy rzeczywiscie to jest tylko wkładka komputera i nagle jest 140 km?
czy zwiekszenie ilosci KM poprzez chiptuning nie wpływa żle na silnik? nie eksploatuje sie znacznie szybciej? nie jest narazony na awarie bardziej? Krótko mowiąć czy nie pierdzieli się kosztem wiekszej mocy?
Stasiek1987
Nowicjusz

22 Paź 2015, 14:54

Stasiek1987 napisał(a):Mam pytanie odnośnie chiptuningu - czytałem o tym sporo i powiedzcie prosze czy rzeczywiscie to jest tylko wkładka komputera i nagle jest 140 km?
czy zwiekszenie ilosci KM poprzez chiptuning nie wpływa żle na silnik? nie eksploatuje sie znacznie szybciej? nie jest narazony na awarie bardziej? Krótko mowiąć czy nie pierdzieli się kosztem wiekszej mocy?

Sam silnik odczuje to pewnie w najmniejszym stopniu(w końcu max mocy nie używamy cały czas), ale układ przeniesienia napędu na pewno dostanie w kość- sprzęgło, przeguby, skrzynia biegów. Bo jednak wszystko się kiedyś zużywa.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

23 Paź 2015, 10:08

dlatego na razie zostane przy 105 KM pojezdze kilka miesiecy i zobaczymy czy bedzie potrzeba wiecej mocy. Ogolnie nie mam cisnienia mieć super zapierdzielacza, ale nie ukrywam że na światłach czasem lubie pierwszy ruszyć (czysto dla rozrywki - w koncu samochod jest dla mnie a nie ja da niego).

Jutro popołudniu kupuje to Audi i pewnie ze 2 tygodnie zajmie mi sprowadzenie go ze Szwajcarii, obiecuje ze podziele sie odczuciami :)

Jednak Audi to Audi i jeszcze 1.9 TDI dobry silnik ;) w miare ekonomiczny przy odpowiedniej jezdzie ;)
Stasiek1987
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Rosjanie wybrali coupé roku
    Lexus RC został ogłoszony najlepszym coupé w corocznym plebiscycie Car of the Year in Russia. W głosowaniu wzięło udział ponad milion osób. W 20 segmentach Internetowy plebiscyt trwał przez ponad trzy miesiące ...

01 Lis 2015, 19:04

to był świetny wybór z tych trzech aut, Audi A3 1.9 TDI kupiłem w Belgii z 2006 rok :) Rozdzar juz wymieniony i lata jak szalony ;) co nie oznacza ze tylko szybko ale i komfortowo i bajowo ;)
Stasiek1987
Nowicjusz