Prowadzenie pojazdu przez nieletnich.

20 Cze 2009, 18:46

Witam!
Ostatnio widziałem jak , chłopak może wyglądał na 14-15 lat(Napewno nie miał ukończonego 18 roku życia) jeździł po placu manewrowym Toyotą Yaris .Robił sobie łuki , jazdę po "ósemce" itp.... Moje pytanie brzmi czy na placu manewrowym lub na terenie prywatnym nieletni może prowadzić samochód , motocykl pod kontrolą dorosłego posiadającego Prawko ? W sumie sam nie jestem pełnoletni no ,ale ze mną i motoryzacją to zupełnie inna historia .... Także czekam na odpowiedź bo jestem ciekaw czy łamałem przepisy czy nie bo o jeździe po drodze nie wspomne bo to akurat oczywiste ,że to wykroczenie ...
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi !
It's nice to be important but is more important to be nice
soleQ
Aktywny

Miejscowość: kRk

20 Cze 2009, 20:04

Po własnym prywatnym podwórku możesz jeździć czym tylko chcesz. Jeżeli właściciel placu wyraża zgodę, to co to kogo obchodzi? Policja nie chce interweniować na parkingach pod sklepami, a co dopiero mówić o prywatnych posesjach, czy ogrodzonym terenie?
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Cze 2009, 13:08

Ustawa Prawo o Ruchu Drogowym obowiązuje na drogach publicznych oraz w strefach zamieszkania.Strefa zamieszkania,to wiadomo gdzie jest.A co to są drogi publiczne,to można poczytać w ustawie o drogach publicznych.Na wszystkich innych drogach ustawa nie obowiazuje.Prywatny parking nie należy do drogi publicznej,więc można tam jeździć jak się chce,czym się chce i kto chce.Tak samo własne podwórko.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jazda nocą - czy to dobry pomysł?
    Korki i wysokie temperatury są bardzo męczące i stresujące, więc część kierowców decyduje się w okresie letnim na jazdę nocą. Jednak gdy unikamy jednych uciążliwości podróżowania, niestety mogą pojawiać się ...