Prowadzenie samochodu, a dowod osobisty

07 Maj 2014, 17:57

Cześć! Mam pewną zagwozdkę i chciałbym rozwiać wszystkie swoje wątpliwości. Mianowicie chodzi o to, że sprzeczałem sie z tatą który twierdzi, że jak prowadzę samochód MUSZĘ mieć dowód osobisty jak prowadzę samochód. natomiast ja uważam odwrotnie, że wcale go nie potrzebuję i wystarczy mi prawo jazdy(DR + papierek z oc). Z tego co się orientuję kiedyś posiadanie dowodu przy sobie kiedyś było obowiązkowe przy prowadzeniu samochodu. Jak to jest z tym teraz? Najlepiej jak by ktoś podesłał fragment kodeksu drogowego (?) który to reguluje. Z góry dziękuję!
Thevo
Obserwowany

Auto: Nie mam

08 Maj 2014, 06:32

Nie ma obowiązku posiadania DO przy sobie - masz, to dobrze.. Nie masz - nic się nie dzieje..
Kierujący ma obowiązek posiadać następujące dokumenty..
- DR
- PJ
- OC
Za brak dokumentu jest 50 pln mandatu, a za brak uprawnień - 500.. I holowanie ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

08 Maj 2014, 09:50

Dokładnie - wszystko co osoba kontrolująca potrzebuje, znajdzie w ww dokumentach.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Koncepcyjne crossovery Toyoty od R-SC do C-HR
    Crossover Toyoty oparty na C-HR Concept to najnowszy produkt japońskiego koncernu. Auto trafi na rynek w połowie tego roku, jednak jego historia sięga 15 lat wstecz, kiedy zadebiutował koncept R-SC. Wciąż nie wiemy, jak będzie ...