Prowadzenie samochodu w wieku 16 lat z prawem jazdy kat. AM

03 Wrz 2014, 16:15

Witam
Pytanie dotyczy co mi grozi jezeli prowadzę samochod osobowy zarejestrowany na kategorie B nie mając uprawnień do prowadzenia tego typu pojazdów. Posiadam tylko prawo jazdy kategorii AM czyli motorowery i mam 16 lat. Jak słyszałem na osobę nie posiadająca 17 lat nie moze byc nałożony mandat wiec sprawa zostanie skierowana do sadu czy jak ?? Posiadam wszystkie dokumenty do pojazdu. Samochod zostanie odcholowany czy bede miał czas na powiadomienie kogos z rodziny zeby odebrał samochod ??
Malybboy
Obserwowany

Auto: Nie mam

03 Wrz 2014, 16:54

Malybboy napisał(a):co mi grozi

Wpier..ol od rodziców.. Ja bym tak zrobił.. :yes: Bez obrazy, ale sam bym ci auta nie dał, a skoro jedziesz to ukradłeś/przywłaszczyłeś sobie..
Tobie nie grozi wiele, oprócz problemów z odholowaniem auta ( jak bedzie chciał policjant to poczeka, ale nie musi i może w ramach "nauczki" zadysponować lawetę)
Więcej grozi rodzicom, bo to oni będa odpowiadac za twoje wybryki..
Moja rada - jeździj narazie skuterkiem, ucz się przepisów, korzystaj z zasobów choćby tego forum - da ci to wiele satysfakcji gdy zdasz na B szybko..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik 1UR-FSE
    Turbodoładowaniem nie dysponuje natomiast 4,6-litrowy silnik 1UR-FSE. Tę jednostkę Lexus również montował pod maską swoich największych i najbardziej komfortowych limuzyn. W latach 2006-2017 motor był dostępny w modelu ...