Przeciek z pod deski podczas postoju gdy pada. Seat Toledo

08 Wrz 2011, 11:06

Posiadam Seata Toledo 1.9 TD, 92 rok. Mam uporczywy problem. Gdy pada deszcz i auto stoi na podwórku to gdzieś pod deską rozdzielczą jest przeciek i kapie mi woda na wykładzinę. Kiedyś było to po obu stronach teraz tylko od strony kierowcy i to bardzo mocno. Zauważyłem, że to raczej przeciek w okolicach bezpieczników (na szczęście nie ma jeszcze żadnych zwarć). Sprawdzałem `rynnę` odpływową pod przednią szybą nie zauważyłem dziur ani miejsc ze szczególnie nadmierną rdzą. Posiadam szyber dach myślałem, że może to wina opływów od niego ale gdy go zakleiłem taśmą nic to nie dało.
Czy ktoś się spotkał z takim problemem i zna rozwiązanie?
Ewentualnie proszę o jakiś schemat jak ściągnąć deskę rozdzielczą bo po ściągnięciu pułek i osłon nad nogami nie byłem wstanie znaleźć przecieku.
sever321
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kwidzyn/Bydgoszcz/Czersk
Prawo jazdy: 18 11 2004
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Toyota Avensis T22
Silnik: D-4D 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

08 Wrz 2011, 13:01

sever321 napisał(a):Czy ktoś się spotkał z takim problemem i zna rozwiązanie?

Mam tez ten sam problem w swoim VW,oczywiscie tez jest zamontowany fabrycznie szyberdach...
Nie sa to moze duze przecieki ale przy padajacym deszczu i postoju nie raz to widac.W czasie postoju staram sie parkowac tak aby prawa str.samochodu była nizej w stosunku do lewej i wtedy mam raczej spoko.Oczywiscie tez tego problemu nie rozwiazalem ale myślę ze jest to związanne z odpływem przez przewód który jest zamontowany na lewym słupku i tam raczej trzeba szukac przyczyny... :(
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

08 Wrz 2011, 13:37

Ale jak bezpośrednio lałem wodę z butelki przy podniesionym szyber dachu to woda swobodnie odpływa po nadkolu.
sever321
Początkujący
Awatar użytkownika

13 Wrz 2011, 18:48

Moze uszczelka szyby czołowej. Miałem podobny problem w Astrze i winna okazała sie uszczelka przedniej szyby
Ryjek1
Nowicjusz

Auto: Seat Toledo II

13 Wrz 2011, 19:08

Właśnie dzisiaj do tego doszedłem. Wzdłuż dachu na bokach (przy drzwiach) są maskownice`uszczelki` pod nią rynienka do odprowadzania wody z uchwytów od bagażnika dachowego. Rynienka przebiega tuż koło przedniej szyby i w górnych rogach był przeciek. Dzisiaj zakleiłem i zobaczę jutro czy rozwiązało to sprawę w 100%.
sever321
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SKODA Citigo - nr 1 w segmencie aut mini!
    SKODA Citigo zajęła 1. miejsce pod względem sprzedaży w segmencie A na polskim rynku w styczniu 2013 roku. Model Citigo od momentu wprowadzenia na rynek cały czas zajmował bardzo wysokie pozycje, jednak pierwszy raz udało ...