Przecieranie się paska rozrządu Opel Astra II 1.7

22 Sie 2013, 13:38

Witam mam taki problem z opel astra II 1.7. A mianowicie pewnego dnia nadszedł czas na zmianę paska rozrządu. Rozkręciłem i widzę że pasek jest przetarty zostało go około 65 % paska na szerokość. Sprawdziłem rolkę troszkę była luźna , pojechałem po nowy pasek , założyłem nową rolkę. Pojeździłem około 20 km rozebrałem go żeby sprawdzić czy wszystko w porządku i niestety nie jest . Widać że zaczyna się przecierać . Co może być tego przyczyną proszę szybko o odpowiedz .
matrix1441
Nowicjusz

Miejscowość: Krosno

22 Sie 2013, 20:37

Szybka odpowiedż brzmi - to Ty i tylko Ty możesz ustalić przyczynę . Np. ja przez internet nie jestem w stanie rozwiązać problemu bo tego nie widzę. Rozbierając powtórnie masz bezpośredni wgląd na to gdzie może się ocierać. Trzeba szukać śladów również na osłonach. Może tu tkwi problem.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

22 Sie 2013, 21:09

Jeżeli to jest silnik 1,7 Isuzu to NIE WOLNO go odpalić zanim nie sprawdzi się stanu koła pompy oleju i koła pośredniego. Pasek w tym silniku założyć prawidłowo to wyższa szkoła. Widać już tam jakiś amator grzebał.
andrzej_124
Stały forumowicz

23 Sie 2013, 14:00

Nie jest to silnik isuzu tylko opla . Na plastikach nie widać śladów żeby pasek ocierał . Nowy pasek , nowa rolka , na pompie nie ma luzów , widać tylko że jakieś 1,5 mm pasek ucieka z rolki od wału a tak to nic nie widać żeby o coś innego ocierał.
matrix1441
Nowicjusz

Miejscowość: Krosno
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowanie z tylnego siedzenia - backseat driver
    Niechciane komentarze i wskazówki czy ostentacyjne wzdychanie z niezadowolenia – to typowe zachowania osoby, którą po angielsku nazywa się "backseat driver", co oznacza kierującego z tylnego siedzenia. ...