Przegląd, serwis pozakupowy Toyota RAV4

11 Paź 2021, 13:28

Cześć wszystkim,

Kupiłem swoją pierwszą Toyotę RAV4 i chciałbym zrobić przegląd pozakupowy, czyli wymienić wszystko co należy, sprawdzić itd. Auto ma przejechane 56 tyś. Silnik 2.0 (łańcuch, benzyna + gaz), automat, rocznik 2015. Czy może ktoś poratować jakimś info serwisowym co wymienić itd. ?

Z góry dzięki za pomoc.
PS.
Jestem nowy na pierwszym forum tego typu w życiu, więc jeśli pomyliłem wątki czy grupy to sorry Smile.

Pozr
Grzegorz
grzegorzla
Nowicjusz

11 Paź 2021, 13:54

grzegorzla napisał(a):Auto ma przejechane 56 tyś. Silnik 2.0 (łańcuch, benzyna + gaz), automat, rocznik 2015
Coś mały ten przebieg na auto z gazem...
Ile ma przejechanie na LPG?

Po zakupie robisz podstawowe rzeczy jak:
- wymiana oleju z filtrem w silniku
- wymiana filtra powietrza
- przydałaby się wymiana oleju w CVT
- warto sprawdzić płyn chłodniczy na przemarzanie ewentualnie wymienić
- płyn hamulcowy również warto sprawdzić
- warto sprawdzić klocki i tarcze hamulcowe
- filtry od gazu do wymiany jak mają więcej niż 10tkm

Jeżeli nie czujesz żadnych luzów i nie ma jakiś dźwięków niepokojących dochodzących z zawieszenia to raczej nic więcej nie trzeba robić. Zawsze tu możesz podjechać na stację diagnostyczną niech zerkną pod auto czy nie widać jakiś problemów na już do zrobienia.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

11 Paź 2021, 14:23

Właśnie też byłem trochę zdziwionym tym przebiegiem, ale sprzedający to lekarz onkolog. Założył instalację gdy auto miało przejechane ok 30 tyś. Sprzedał po niecałych dwóch latach bo stwierdził, że źle mu się jeździ po mieście takim dużym i zamówił sobie jakiegoś małego elektryka. Kupiłem go co prawda od handlarza (jak się później okazało), ale dotarłem do tego właściciela i raczej nie wydaje mi się żeby gość ściemniał. Klocki z przodu to już słysze i widzę, że są do wymiany (tarcze pewnie też). W tych skrzyniach CVT olej wymienia się co ile ? Oleje stosować markowane Toyota czy poleciłbyś coś lepszego ?
grzegorzla
Nowicjusz

11 Paź 2021, 14:27

Świece też chyba by się przydało wymienić ? Przy instalacji gazowej słyszałem, że trzeba cześciej.
grzegorzla
Nowicjusz

11 Paź 2021, 14:58

No to może i jest oryginalny :) tak jak piszesz.

grzegorzla napisał(a):W tych skrzyniach CVT olej wymienia się co ile ?
Według serwisu z tego co pamiętam co 90tkm ale warto to zrobić po 5 latach bo olej też się starzeje.
grzegorzla napisał(a):Oleje stosować markowane Toyota czy poleciłbyś coś lepszego ?
Możesz markowe są całkiem niezłe i nie tak drogie, a do tego silnika chyba idzie 5W30 jak dobrze pamiętam.
grzegorzla napisał(a):Świece też chyba by się przydało wymienić ?
Tak widzę że o nich nie wspomniałem wyżej i ja bym tu poszedł w irydowe bo chyba takie poleca producent i tu mogą być jeszcze oryginalne przy takim przebiegu.
grzegorzla napisał(a):Przy instalacji gazowej słyszałem, że trzeba cześciej.
Tak ale przy świecach irydowych na LPG myślę, że nawet do 40-50tkm można zrobić bez problemu. Przy zwykłych świecach na gazie to najlepiej 10-15tkm. Zerknij sobie do książki tam będziesz miał pewnie kod z numerem świecy jaki jest zalecany do tego silnika.
Rokiko
Forumowicz VIP

11 Paź 2021, 15:09

Ok to już coś wiem. Teraz tylko muszę poszukać jakiegoś dobrego mechanika w Łodzi :-). Dzięki za pomoc i szybką odpowiedź ;-).
grzegorzla
Nowicjusz

11 Paź 2021, 15:19

Myślę, że jak zrobisz te rzeczy które zostały wymienione to będziesz jeździł spokojnie długo dbając później tylko o okresowe serwisy co 10tkm.

Jeszcze mam jedną sugestię jako że to to Toyota i z zabezpieczeniem antykorozyjnym nie jest tu najlepiej warto by sobie zrobić coś w tym kierunku tak zapobiegawczo.
Rokiko
Forumowicz VIP

11 Paź 2021, 15:31

ok, poszukam, racja. Jestem zakochany w tej Rafce i chcę nią trochę pojeździć, więc muszę o nią zadbać. W ogóle to nie mogę uwierzyć, ale gdy ostatnio na trasie jechałem spokojnie (max 100), bez klimy to spaliła mi 7 litrów gazu.... Przy tych cenach to jest dla mnie zbawienie :-) :-)
grzegorzla
Nowicjusz

11 Paź 2021, 16:13

A i jeszcze jedno jak piszesz o spalaniu :) warto sprawdzić mapę LPG i ewentualnie skorygować jak by była trochę rozjechana. To najlepiej zrobić jak będziesz na wymianie filtrów od gazu.

Tak z ciekawości jaki masz tam gaz założony? Masz dane w instrukcji serwisowej na początku.
Rokiko
Forumowicz VIP

12 Paź 2021, 07:55

na pewno Landirenzo, jeśli chcesz dokładniejsze dane to dopiero pod wieczór będę mógł sprawdzić. A co to za mapa ? Pierwszy raz o tym słyszę.
grzegorzla
Nowicjusz

12 Paź 2021, 09:51

Sterownik instalacji LPG zbiera sobie mapę benzyny na podstawie której powstaje mapa gazu według której pracuje. Warto przy okresowym przeglądzie i wymianie filtrów ją sprawdzić (gazownicy to powinni robić) czy jest poprawna to pozwoli na prawidłową pracę na LPG.
Rokiko
Forumowicz VIP

14 Paź 2021, 13:18

Kurcze, mam w swoim życiu już czwarte auto w gazie i nikt mi nigdy nie mówił o tej mapie :-/.... Przy przeglądzie zapytam o to na pewne. Wczoraj też dzwoniłem do Toyoty bo chciałem juz u nich wymienić ten olej w skrzyni biegów. Pan z serwisu powiedział, że teraz niby producent nie zaleca wymiany i klienci generalnie tego nie robią, a jeśli już to przy przebiegu ok 100 tyś. i jeśi bardzo się uprę to mogą wymienić, ale to będzie się wiązało z wymianą jakichś filtrów, których koszt to ponad 500 zł :o . Przeglądałem książkę serwisową i jest tam wzmianka o wymianie płynu w skrzyni.... Jednym słowem zgłupieć można....
grzegorzla
Nowicjusz

14 Paź 2021, 13:34

grzegorzla napisał(a):Kurcze, mam w swoim życiu już czwarte auto w gazie i nikt mi nigdy nie mówił o tej mapie :-/.... Przy przeglądzie zapytam o to na pewne
Z czasem mapy potrafią się trochę rozjechać i warto wprowadzić korekty.
grzegorzla napisał(a):Pan z serwisu powiedział, że teraz niby producent nie zaleca wymiany i klienci generalnie tego nie robią, a jeśli już to przy przebiegu ok 100 tyś. i jeśi bardzo się uprę to mogą wymienić, ale to będzie się wiązało z wymianą jakichś filtrów, których koszt to ponad 500 zł
Nie zalecają i ludzie nie wymieniają bo po co a później problemy ze skrzyniami przy większych przebiegach itd. Tak z ciekawości olej do skrzyni od Toyoty na bańce ma przydatność 5 lat od daty produkcji czy jakoś tak. Zresztą nie tylko ten. Więc jak pracuje w skrzyni to ten czas się wydłuża :naughty: Nie wiem jaka tam jest dokładnie skrzynia bo chyba nie wszystkie CVT Toyoty miały filtry.
grzegorzla napisał(a):Przeglądałem książkę serwisową i jest tam wzmianka o wymianie płynu w skrzyni.... Jednym słowem zgłupieć można....
Jest ale często producenci pewnych serwisów nie zalecają bo cena nowego samochodu była by wyższa jak by zalecali i trochę to skomplikowane do wytłumaczenia. Tak samo jeżeli chodzi o interwały wymian oleju w silniku :)
Rokiko
Forumowicz VIP