Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Coś mały ten przebieg na auto z gazem...grzegorzla napisał(a):Auto ma przejechane 56 tyś. Silnik 2.0 (łańcuch, benzyna + gaz), automat, rocznik 2015
Według serwisu z tego co pamiętam co 90tkm ale warto to zrobić po 5 latach bo olej też się starzeje.grzegorzla napisał(a):W tych skrzyniach CVT olej wymienia się co ile ?
Możesz markowe są całkiem niezłe i nie tak drogie, a do tego silnika chyba idzie 5W30 jak dobrze pamiętam.grzegorzla napisał(a):Oleje stosować markowane Toyota czy poleciłbyś coś lepszego ?
Tak widzę że o nich nie wspomniałem wyżej i ja bym tu poszedł w irydowe bo chyba takie poleca producent i tu mogą być jeszcze oryginalne przy takim przebiegu.grzegorzla napisał(a):Świece też chyba by się przydało wymienić ?
Tak ale przy świecach irydowych na LPG myślę, że nawet do 40-50tkm można zrobić bez problemu. Przy zwykłych świecach na gazie to najlepiej 10-15tkm. Zerknij sobie do książki tam będziesz miał pewnie kod z numerem świecy jaki jest zalecany do tego silnika.grzegorzla napisał(a):Przy instalacji gazowej słyszałem, że trzeba cześciej.
Z czasem mapy potrafią się trochę rozjechać i warto wprowadzić korekty.grzegorzla napisał(a):Kurcze, mam w swoim życiu już czwarte auto w gazie i nikt mi nigdy nie mówił o tej mapie :-/.... Przy przeglądzie zapytam o to na pewne
Nie zalecają i ludzie nie wymieniają bo po co a później problemy ze skrzyniami przy większych przebiegach itd. Tak z ciekawości olej do skrzyni od Toyoty na bańce ma przydatność 5 lat od daty produkcji czy jakoś tak. Zresztą nie tylko ten. Więc jak pracuje w skrzyni to ten czas się wydłużagrzegorzla napisał(a):Pan z serwisu powiedział, że teraz niby producent nie zaleca wymiany i klienci generalnie tego nie robią, a jeśli już to przy przebiegu ok 100 tyś. i jeśi bardzo się uprę to mogą wymienić, ale to będzie się wiązało z wymianą jakichś filtrów, których koszt to ponad 500 zł
Jest ale często producenci pewnych serwisów nie zalecają bo cena nowego samochodu była by wyższa jak by zalecali i trochę to skomplikowane do wytłumaczenia. Tak samo jeżeli chodzi o interwały wymian oleju w silnikugrzegorzla napisał(a):Przeglądałem książkę serwisową i jest tam wzmianka o wymianie płynu w skrzyni.... Jednym słowem zgłupieć można....
Baza z danymi technicznymi samochodów marki TOYOTA. Znajdziesz tu informacje o silniku (moc, pojemność, moment obrotowy itp.), wymiarach nadwozia, spalaniu (trasa / miasto / średnie), osiągach, ukałdzie hamulcowym i jeszcze wielu innych parametrach które dotyczą tego modelu.
Sprawdź: dane techniczne TOYOTA