Przegląd

15 Cze 2011, 20:49

Witam! Mam następujące pytanie...

Czy mogę dostać mandat, grzywnę czy jakąkolwiek inną karę za brak przeglądu w samochodzie, który nie jest użytkowany ? Tzn nie jeździ po drogach publicznych tylko sobie stoi pod blokiem lub na podwórku.

Wiem, że auto nie może służyć jako kwietnik na podwórku jeśli nie ma OC, bo wtedy są jakieś kary pieniężne za nieopłacenie obowiązkowej składki (wszak nie można udowodnić że tym autem się nie poruszamy po drodze). Ale czy w przypadku braku przeglądu są jakieś kary pieniężne ?
Pozdrawiam :wink:
zawsze spoko!
Don't worry, źryj chappi ;-)
Stiopa
Aktywny

Miejscowość: Poznań

15 Cze 2011, 21:26

A co kogo moze obchodzic czy Ty masz czy tez nie masz waznego OBT.Jezeli pojazd nie jest uzytkowany to moze sobie spoko stac i nikt Ci nic nie moze zrobić.To tylko i wyłącznie twoja sprawa...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

16 Cze 2011, 08:18

tylko później na OBT trzeba dojechać drogą publiczną... i tu się schody zaczynają :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

16 Cze 2011, 09:53

Aaaa to pełen luz. :mrgreen: Bo mam wytrzepane tylne zawieszenie i żal mi kasy żeby je naprawiać i nie wiem czy w takim stanie przepuszczą mnie na przeglądzie :mrgreen:

Chociaż znam warsztat i gościa który przyjechał na przegląd z cieknącą miską olejową i zachlapał cały kanał olejem. Na to diagnosta mu powiedział, dobra ma Pan przegląd tylko jedź Pan szybko i nie zatrzymuj się na tym pozbruku :mrgreen:

A żeby dojechać to pół biedy, lepiej powiedzieć że się zapomniało dokumentów bo wtedy jest chyba tylko 50zł mandatu a nie 300zł za brak przeglądu. :mrgreen: Aczkolwiek w tej kwestii mogę się mylić.
zawsze spoko!
Stiopa
Aktywny

16 Cze 2011, 17:54

Za brak OBT w samochodzie zabiora Ci co najwyzej DR.....No moze lekko "połaskoczą"portfel... :wink:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

16 Cze 2011, 18:32

No tak ale żeby sprawdzić czy jest OBT to muszą mieć dowód. Jak powiem że nie mam dowodu to mi wlepią mandat za jazdę bez dokumentów i tyle. A z tego co wiem ten za brak dokumentów jest niższy niż za brak OBT. :mrgreen:

Ale spoko, dzięki za odpowiedź, dowiedziałem się tego czego chciałem.
zawsze spoko!
Stiopa
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator jednostek ciśnienia
    Najczęściej używaną jednostką w samochodach do określenia ciśnienia jest jednostka "bar" lub "psi", ale warto wiedzieć jak przeliczamy pozostałe jednostki z którymi możemy się spotkać przy obsłudze samochodu.

16 Cze 2011, 22:28

niedokładnie, za brak dokumentu 50 a potem za brak przeglądu, za próbe wprowadzenia funkcjonariusza na służbie w błąd (na to nawet paragraf jest) poza tym jak dostaniesz za brak nie oznacza że nie będziesz się musiał pofatygować z dokumentem do komisariatu i co w tedy??

to nie jest takie proste jak się wam wydaje ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

17 Cze 2011, 05:46

Przesadzasz :mrgreen:
Na stacje kontroli mam od domu jakieś 500m :) Prawdopodobieństwo kontroli na tym odcinku jest znikome :mrgreen: Póki co do wygaśnięcia przeglądu jest jeszcze trochę czasu, zobaczymy może diagnosta mnie przepuści :roll:
Przy szybszym wchodzeniu w zakręt czuć że tył auta trochę pływa, ale póki co nie słychać żadnych niepokojących dźwięków z zawieszenia. :wink:
zawsze spoko!
Stiopa
Aktywny

17 Cze 2011, 08:33

oczywiście że przesadzam, ale czarny scenariusz taki może być, jeśli jeździsz bez OBT, poza tym nie mając przeglądu idziesz na komisariat i prosisz o wydanie pozwolenia na przejazd pojazdem takim a takim na SKP i tyle ;)
pocieszny
Forumowicz VIP