Przejazd przez droge dwujezdniową

18 Gru 2010, 09:59

witam męczy mnie od paru dni taki temat

1. jesli jest droga dwujezdiowa tkz 4 pasmówka 2 pasy +pas awaryjny w jedną wysepka na środku i to samo w drugą strone a my chcemy np skręcic w lewo z tej głównej drogi to gdzie sie ustawiamy na wysepce na środku najbliżej, najdalej?

2. a jak jedziemy z bocznej drogi i chcemy przejechać tą 4 pasmówke to ustawiamy sie na środku i czekamy czy nic nie nadjedzie ale jak nasze auto jest dlugie to przeciez jest to niemozliwe

3. a jesli skręcamy z bocznej drogi w lewo to wjezdzamy na tą wysepke w którym miejscu?

4. a jesli poprzeczna droga ma światła i zapali nam sie zielone a my skręcamy w lewo a auto z przeciwka również to mamy sie objechać czy mam skręcic w lewo przed tym autem z przeciwka? jak to wkońcu jest prawidlowo?

5. Jeśli jedziemy trasą i zapali nam sie zółte to czy bezpiecznie jest hamowac dosyc mocno przed sygnalizatorem czy lepiej przeleciec na tym zółtym?

pozdrawiam
piotrauto
Stały forumowicz

18 Gru 2010, 11:00

od 1. do 4. - wrzuć rysunek albo zrzut z GOOGLE MAPS ... wyjasnimy wtedy wszystko ...
ad 5. - jedziemy, czy naginamy :?: :?: jeśli będziesz się poruszał z prędkością dozwoloną(zawsze przed takim skrzyżowaniem jest 70 lub mniej) to wyhamowanie na żółtym nie jest niebezpieczne a przejazd na nim kosztuje 500 ... wybieraj ...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

18 Gru 2010, 13:38

Przejazd na żółtym nie kosztuje 500, na czerwonym owszem.
elmo
Początkujący

Miejscowość: KR/RZ/SG

18 Gru 2010, 17:06

1-4. chodzi mi o zwykle skrzyżowanie
na drodze 2 jezdniowej bez świateł stajemy na środku i czekamy na wolne

5. a jesli mamy na 70 te 100-130 to juz nie taka łatwa sprawa wyhamować do 0 to lepiej chyba przeleciec
piotrauto
Stały forumowicz

18 Gru 2010, 19:12

5. No ale, że naginasz prędkość to Twój problem, no i może policji bo zbliżając się do skrzyżowania te 130 jak napisałeś stwarzasz wielkie zagrożenie :evil:
Co zrobisz jak ktoś przed Tobą wyhamuje przed tym żółtym bo będzie jechał przepisowo?
Z resztą czemu od razu nie rozważyć prędkości 200 km/h przecież tyle też możesz jechać, i to jeszcze na letnich w zimie...
Brynio
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Kalisza
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Astra f kombi
Silnik: x14nz 60KM
Rok produkcji: 1998

18 Gru 2010, 19:46

Brynio, ja tylko mówie tak teoretycznie
zobaczcie sobie sami ile jadą kierowcy na 70
zresztą juz nawet przy 80km/h jest dylemat czy przejechac czy wyhamować

a co ze skrzyżowaniem?
piotrauto
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kolejny body kit dla Lexusa LC
    Lexus LC zaskarbił sobie sympatię tunerów. Nic dziwnego, w końcu nie dość, że seryjnie wygląda świetnie, to jest klasycznym coupé z napędem na tył i V-ósemką albo mocną jednostką hybrydową pod maską. ...
    Skąd się biorą zniżki na OC?
    Skąd się biorą zniżki na OC? Zakres OC jest dokładnie taki sam w każdym towarzystwie ubezpieczeniowym. Nieco inne mogą być natomiast zniżki na OC przyznawane przez konkretnych ubezpieczycieli. Ci rządzą się swoimi prawami ...

18 Gru 2010, 20:35

1. Jeśli droga jest taka jak myślę, czyli 2 pasy w każdą ze stron + pas zielenie między nimi to mnie uczyli by przy skręcie w lewo zajechać tak między pasami zieleni (bo przecież zieleń nie ciągnie się przez skrzyżowanie) aby nie utrudnić przejazdu samochodom które jadą z mojego pasa np na wprost. Tak więc na takim skrzyżowaniu mieszczą się dwa samochody (jadące w przeciwnym kierunku), które chcą skręcić nie zajmując przy tym jednego z pasów.
2. na środku raczej się nie ustawiasz tylko spokojnie czekasz aż dwa pasy będą wolne, to wtedy możesz przejechać :)
Brynio
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Kalisza
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Astra f kombi
Silnik: x14nz 60KM
Rok produkcji: 1998

19 Gru 2010, 09:59

Brynio chyba się nie zrozumieliśmy
chodzi mi o taką drogą pas awaryjny, 2 pasy, barierki energochłonne, pas zieleni, barierki energochłonne, 2 pasy, pas awaryjny i tak sie ciągnie przez wiele km i co jakis czas jest skrzyzowanie typu X bez świateł no i my chcemy skręcic w lewo wiec wjezdzamy na lewy pas zwalniamy co juz stwarza zagrozenie wszyscy leca grubo ponad 100, 120km/h, niema pasa do skrętu w lewo tylko stajemy miedzy tymi 2 jezdniami no i w którym miejscu? zaraz za znakiem nakaz jazdy z prawej strony znaku, przed tym znakiem? na środku?

a jak przejezdzamy tą drogę w poprzek to najpierw przepuszczamy tych z lewej wjezdzamy na środek w którym miejscu i czekamy na zwolnienie sie prawej strony

a jak jest sygnalizacja świetlna i skręcamy w lewo a auto z przeciwka tez skręca w lewo to sie objeżdzamy? czy skręcam przed nim?
piotrauto
Stały forumowicz

19 Gru 2010, 11:36

elmo napisał(a):Przejazd na żółtym nie kosztuje 500, na czerwonym owszem.

... czy żółte czy czerwone - nie ma znaczenia - jest wyraźnie napisane w PoRD, że zabrania się wjazdu na skrzyżowanie ...
piotrauto napisał(a):jesli mamy na 70 te 100-130 to juz nie taka łatwa sprawa wyhamować

... za +70 jest 500 i za czerwone 500 ... Twój wybór ...
piotrauto napisał(a):nawet przy 80km/h jest dylemat czy przejechac czy wyhamować

... jeśli te 80 masz 15 m przed sygnalizatorem to dylemat jest, ale dojeżdżając do skrzyżowania z sygnalizacją świetlną gdzie już jakiś czas jest zielone - musisz sie spodziewać zmiany światła w każdej chwili ... i tu zachowanie ostrożności jest niezbędne ... nie dodajemy gazu, lecz sądzimy, że nie zdążymy ...
piotrauto napisał(a): co jakis czas jest skrzyzowanie

... nie wyobrażam sobie, że nie ma w tym wypadku kieszeni ułatwiajacej skręt w lewo - to niemożliwe ...
a jak przejezdzamy tą drogę w poprzek to najpierw przepuszczamy tych z lewej wjezdzamy na środek w którym miejscu i czekamy na zwolnienie sie prawej strony

a jak jest sygnalizacja świetlna i skręcamy w lewo a auto z przeciwka tez skręca w lewo to sie objeżdzamy? czy skręcam przed nim?

... jeśli tylko to możliwe - mijamy się bezkolizyjnie czyli prawymi bokami ... pozdro ...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Gru 2010, 12:11

jeśli tylko to możliwe - mijamy się bezkolizyjnie czyli prawymi bokami ... pozdro ...
kiedys tak chcialem zrobic i o malo co bym babie wjechal w przód bo ona chciala mnie objechac
piotrauto
Stały forumowicz

19 Gru 2010, 12:32

piotrauto napisał(a):bym babie wjechal

... bo baby są :lol: :lol: różne ... a wiesz czemu kobiety maja mniejsze stopy od mężczyzn :?: :?: żeby stały bliżej zlewozmywaka ... :lol: :lol:
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Gru 2010, 16:17

ale poważnie nie należy się objeżdżać? zauważyłem ze 90procent kierowców sie objeżdża przy skręcie w lewo
piotrauto
Stały forumowicz

20 Gru 2010, 17:38

piotrauto napisał(a):zauważyłem ze 90procent kierowców sie objeżdża przy skręcie w lewo

... dziwne - ja bym raczej rzekł, że 95% jeździ w sposób bezkolizyjny ... tylko tam gdzie się nie da - trzeba objeżdżać ... pozdro ...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Gru 2010, 12:07

a gdzie np sie nie da skręcac bez objeżdzania?
piotrauto
Stały forumowicz

21 Gru 2010, 16:17

piotrauto napisał(a): gdzie np sie nie da

... specyfika skrzyżowania - tak na gorąco nie umiem Ci odpowiedzieć ... ale staramy się raczej nie objeżdżać - to stwarza sytuację konfliktowo-zderzeniową na skrzyżowaniu ....
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika