Przejazdy służbowe taksówką

19 Mar 2020, 17:52

słuchajcie pracuje w dużej firmie gdzie obecnie szukamy oszczędnosci. Zastanawiam się nad anulowaniem leasingów samochodu dla pracowników a podpisaniem umowy z taksówkami na przejazdy słuzbowe. Słyszałem, ze już w w wielu firmach w Polsce takie rzeczy się praktykuje i faktycznie te oszczędności są widoczne. Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim u siebie w firmie jak to działa w praktyce, jakąś firme możecie mi polecić do sprawdzenia ich oferty?
Marekmarko90
Nowicjusz

20 Mar 2020, 11:25

Wiesz co, każda firma działa inaczej i inaczej wykorzystywane są samochody. Musisz policzyć ile pracownicy jeżdżą każdego dnia i czy są to spotkania biznesowe w obrębie jednego miasta czy wyjazdy gdzieś dalej.

W przypadku handlowca raczej takie rozwiązanie się nie sprawdzi ale osoby która jeździ na spotkanie biznesowe raz lub dwa razy dziennie może wyjść już na plus przy przejazdach taksówką.

Myślę że tu do każdego pracownika trzeba by było podejść indywidualnie i zobaczyć na ile faktycznie jest mu takie auto potrzebne i wtedy zdecydować. Oczywiście rozmowa z osobami użytkującymi takie auta powinna się odbyć w pierwszej kolejności celem wyjaśnienia całej ciężkiej sytuacji na rynku.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

21 Mar 2020, 19:53

Ja miałem z czymś takim do czynienia w Krakowie. Podpisuje się umowę na np. rok. Każdy pracownik firmy dostaje hasło, które podaje taksówkarzowi przed rozpoczęciem jazdy. Jak trzeba gdzieś jechać, to się dzwoni na podany numer, podaje się adres i taxi przyjeżdża dosłownie w kilka minut. Oprócz tego dostaje się sms-a jaki samochód przyjedzie ( marka i kolor ) i za ile będzie w umówionym miejscu. Nie wiem jak jest w innych miastach, ale na odcinku około 5 km jest taniej o około 4 zł.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Summer Cars Party 2009 / relacja
    Summer Cars Party - Najszybsza impreza tego lata już za nami! Powoli opadają emocje po Summer Cars Party 2009 - imprezie która odbyła się 26 września 2009 na Lotnisku Sportowym "Muchowiec" w Katowicach. Można było ...