Przejechanie 2 przecznic bez tablic rejestracyjnych

23 Lis 2015, 12:59

Witam,
Mam pytanie, na które nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi. Jutro przyjedzie do mnie auto z Niemiec na lawecie, zostało wyrejestrowane, więc nie mam tablic rejestracyjnych . Musi zostać zdjete z lawety 2 przecznice (około 300-400m) od bloku z parkingiem strzeżonym gdzie chcę go zostawić. Niestety samochód z laweta nie da rady tam wjechać ze względu na naprawdę wąską jednokierunkowa uliczke.

Będę miał wszystkie dokumenty do samochodu plus umowe kupna. Pytanie co w wypadku, jeśli jakimś cudem wpadnę po drodze na policje - czy taki przejazd jest dozwolony? Czy da się to jakoś racjonalnie wytłumaczyć? Może ktoś z użytkowników miał już podobną sytuację?

Dzięki z gory!
Mariusz
mariuszg91
Nowicjusz

Prawo jazdy: 27 09 2009
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Smart ForFour
Silnik: 1.1 75KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

23 Lis 2015, 18:31

mariuszg91 napisał(a): Pytanie co w wypadku, jeśli jakimś cudem wpadnę po drodze na policje - czy taki przejazd jest dozwolony?
Włącz myślenie.. :!: Mozesz sie poruszać samochodem bez TR,bez przeglądu i co najwazniejsze i najdrozsze-bez OC....Jak kumasz... :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Rok produkcji: 2014

23 Lis 2015, 21:18

mariuszg91 napisał(a):Niestety samochód z laweta nie da rady tam wjechać ze względu na naprawdę wąską jednokierunkowa uliczke.

Chyba coś tu kombinujeszszszsz... Laweta ma jakieś ponadwymiarowe gabaryty? Osobówka sie zmieści, a laweta już nie :?: To jakiej szerokości jest ta laweta? Chyba, że to nie jest droga tylko jakiś chodnik, po którym nie wolno jeździć, a ty coś kombinujesz...
Reasumując - jak normalna osobóka da radę jechać, to normalna laweta równiez musi dać radę tam wjechać.
A co do pytania, to odpowiedz już masz. Wszystko zalezy od tego, czy trafisz na patrol policji lub czy coś się po drodze nie zdarzy - i niekoniecznie musi to być twoja wina. Kłopoty możesz mieć nawet wtedy, jak ktoś tobie nie ustąpi pierwszeństwa i dojdzie do kolicji. Mimo, że to nie twoja wina, konsekwencje ( i to dość duże ) poniesiesz.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

23 Lis 2015, 21:25

Nie o to chodzi. Mógłby w nią wjechać bliżej bloku (dalej nie wykręci), ale jak wspomniałem jest to często uczeszczana jednokierunkowa ulica, więc nie ma możliwości tam wyładować samochodu.

Tylko zapytałem o wasze doświadczenia może jakieś rady. Fajnie, że jesteście tacy doświadczeni, ale nie trzeba od razu krytykować. Myślałem, że można liczyć na pomoc, a jestem oskarżony o kręcenie i głupotę. Nie po to jest forum:)

Pozdrawiam
mariuszg91
Nowicjusz

23 Lis 2015, 21:52

Eeeetam, od razu krytykujemy :wink: Ani troszkę. Pomyśl nad tym na spokojnie. Droga jest często odwiedzana p[rzez samochody. Trudno - jak zarządca drogi nie zadbał, żeby była szersza, to jego problem...Wjeżdżasz lawetą, rozładowujesz auto i już. A jak jakieś auta w tym czasie podjadą, to muszą poczekać niestety....Rozładunek auta nie trwa przecież 20 minut, tylko z 3 minutki, więc nic złego się nie stanie.
I popatrz na to z drugiej strony - co się dzieje, jak się komuś na tej dróżce auto zepsuje?
No i kolejna sprawa - jest to jedyna droga dojazdowa do skrzyżówania na którym się ona kończy, czy są inne grodi, równoległe? Podejrzewam, że są. Więc nie ma problemu - jak kierowcy zauważą, że droga jest zablokowana, to pojadą równoległą. I już. A jak się komuś nie podoba poczekać 3 minutki, to trudno - pretensje o gabarytach do właściciela drogi. A jak jest to droga osiedlowa, to do zarządcy terenu.
I kolejna sprawa do przemyśłenia - będziesz ryzykował taką kasą dlatego, że zarządca drogi nie pomyślał o jej gabarytach?
Wiem, że to brzmi delikatnie po hamsku, ale trudno - jak cię policja złapie, to płacił będziesz ty, a nie zarządca drogi.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

23 Lis 2015, 22:11

Pogadam jeszcze z facetem, ale tam naprawdę wiele samochodów jeździ, a ulice rozwiązane są tak głupio (masz racje), że jak ktoś ją wybierze to już nie nawróci, bo na poboczach z obu stron parkują samochody (uroki centrum Krakowa). Rozważam wyjęcie tablic rejestracyjnych z auta teściowej i przejechanie tych 300-400m spokojnie pod dom, żeby nie zwrócić na siebie uwagi. Jak już wyjadę na właściwą uliczke między kamienice będę spokojny :)
mariuszg91
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pojazdy wojskowe MAN i STAR
    MAN Nutzfahrzeuge często przewija się w kontekście rozmów o pojazdach wojskowych. Powodem jest to, że od dawna samochody ciężarowe tej marki znajdują się w ofercie dla naszej armii, a niektóre modele są w eksploatacji. ...

24 Lis 2015, 09:32

mariuszg91 napisał(a): Rozważam wyjęcie tablic rejestracyjnych z auta teściowej i przejechanie tych 300-400m spokojnie pod dom, żeby nie zwrócić na siebie uwagi.
Widzę ze jednak włączyłeś myślenie.. :D
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Rok produkcji: 2014