Przejestrowanie przed sprzedażą

16 Sie 2021, 20:17

Dzień dobry, jestem zainteresowana zakupem samochodu od pośrednika, który sprzedaje je w imieniu właściwego właściciela. Pośrednik poinformował mnie, że zamierza przerejestrować auto na siebie przed jego sprzedażą, tak abym mogła wszelkie formalności dopełnić z nim. Czy w tym przypadku powinnam się czegoś obawiać? Pierwszy raz spotkałam się z takim zabiegiem i stwierdziłam, że warto poradzić się mądrzejszych zanim podejmę jakąkolwiek decyzję. :o
pakamatsu
Nowicjusz

16 Sie 2021, 21:43

A dla Ciebie to nie ma znaczenia czy auto jest przerejestrowane na kogoś czy nie (chyba ze jest importowany) Umowa kupna sprzedaży musi mieć ciągłość.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

16 Sie 2021, 22:53

Nie, samochód nie jest importowany. W takim razie jeżeli dobrze rozumiem to nie ma znaczenia ilość przerejestrowań w międzyczasie, ponieważ żadne dane nie zostają w ten sposób wymazane?
pakamatsu
Nowicjusz

16 Sie 2021, 23:09

Musisz miec ciągłość umów, to ze ktoś nie przerejestruje to jego problem a nie twój
Ps. Niezła ściema z tym "pośrednikiem"
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

17 Sie 2021, 07:50

A ile mogą trwać formalności związane z przerejestrowaniem samochodu? Czy w trakcie przerejestrowania, jego sprzedaż nie będzie niemożliwa przez pewien czas?

Ps. Niezła ściema z tym "pośrednikiem"

Dlaczego ściema? Czyli jednak mam się czego obawiać? :(
pakamatsu
Nowicjusz

17 Sie 2021, 08:13

Przerejestrowanie polega na zaniesieniu do urzędu komunikacji wniosku o rejestrację, tablic rejestracyjnych i dowodu rejestracyjnego wraz z umową zakupu. Na miejscu drukują Ci nowy dowód rejestracyjny tymczasowy na ktorym możesz poruszać się autem ake nie mozesz w tym czasie go sprzedać. Czas oczekiwania na dowód właściwy to 2 tyg.
pakamatsu napisał(a):Dlaczego ściema? Czyli jednak mam się czego obawiać?
przez tyle lat pracy z autami, handlarzami i osobami postronnymi nie widziałem aby "pośrednik" był właścicielem auta. Pośrednik jak sama nazwa wskazuje pośredniczy w sprzedaży auta swojego klienta a nowym nabywcą, po co miałby stawać się właścicielem nie potrzebnie? Przecież właściciel mógł napisać oświadczenie dla pośrednika?
W tym wypadku kto płacił za przerejestrowanie? "pośrednik" czy były właściciel?
Jak dla mnie to gość kupił i z jakiegoś powodu juz sprzedaje, albo kupił tanio i chce sobie zarobić albo okazało się ze jest łupem i teraz tuszuje coś historyjkami.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

18 Sie 2021, 10:47

Jeżeli kupił i nie minął jeszcze czas na obowiązkową rejestrację to może go sprzedać bez rejestracji ale wtedy nowemu właścicielowi musi dać umowę między nim a poprzednim właścicielem oraz tą między nim a nowym właścicielem. Wtedy jest ciągłość umów i bez problemu zarejestrują auto.

Kao napisał(a):Przecież właściciel mógł napisać oświadczenie dla pośrednika?
No to trochę tak jak wstawiasz auto do komisu który jak nie kupi od ciebie samochodu to jest pośrednikiem w sprzedaży i płacisz jakiś procent od sprzedaży lub tzw. placowe jak zabierasz auto i się nie sprzedało.

Ja bym zapytał wprost po co chce przerejestrować auto na siebie? Skoro jest pośrednikiem to nie jest właścicielem samochodu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35