LWS2023 napisał(a):A co w takim razie jeśli tego znaku D-6 nie ma bo wydaje mi się, że widziałem przejścia
No to wtedy to są takie "półlegalne przejścia"
nie są zgodne z wytycznymi w przepisach.
Trzeba zwrócić uwagę że pojęcie "przejścia dla pieszych" definiuje art. 2. pkt 11. Ustawy prawo o ruchu drogowym, zgodnie z nim to "
powierzchnia jezdni, drogi dla rowerów lub torowiska przeznaczona do przechodzenia przez pieszych, oznaczona odpowiednimi znakami drogowymi". Mamy informację o znakach ale nie doprecyzowaną bo nie ma tu nic o typie i rodzaju oznakowania.
Jednak zagłębiając się dalej w przepisy mamy informację doprecyzowującą to rozporządzenie ministra infrastruktury z 3 lipca 2003 r. (poz. 2181 Dziennik Ustaw Nr 220 z dnia 23 grudnia 2003 r.). Jest tam mowa o pionowym znaku informacyjnym D-6 oraz poziomym znaku P-10 (pasy, potocznie zebra),idąc dalej w rozdziale 5.2.6.3. mam takie stwierdzenie, że "
Znak D-6 należy stosować przy wszystkich przejściach dla pieszych".
LWS2023 napisał(a):Przypuszczam, że w takiej sytuacji, gdyby policjant chciał wystawić mandat, to może warto go nie przyjmować?
No to tu pozostaje konkretna kwestia danego wykroczenia
Jest jeszcze coś o czym warto wiedzieć, a mianowicie coś takiego jak "Przejścia sugerowane" od zeszłego roku czyli od 2022 może wystąpić sama zebra na ulicy i to właśnie jest takie przejście sugerowane ale nie jest ono traktowane jako pełnoprawne przejście dla pieszych i dla pieszego oznacz to tyle że pasy namalowane na jedni sugerują mu w którym miejscu powinien ją przekroczyć ale nie obowiązują na nim zasady ruchu drogowego określające pierwszeństwo na przejściu dla pieszych. Inaczej mówiąc: pieszy nie ma w takim miejscu pierwszeństwa przed pojazdem.
Co to jest przejście sugerowane - definicja:
Przejście sugerowane – nieoznakowane, dostosowane technicznie miejsce umożliwiające przekraczanie jezdni, drogi dla rowerów lub torowiska przez pieszych, niebędące przejściem dla pieszych