Przejście dla pieszych bez pasów

15 Cze 2023, 17:38

Witam. Takie pytanie.

Kierowca przejeżdża przez przejście dla pieszych nie ustępując pieszemu, który stoi przy krawężniku. Jednak na tym przejściu dla pieszych nie ma namalowanych pasów, ponieważ droga była niedawno robiona i jeszcze ich nie namalowali. Są natomiast znaki informujące, że jest przejście dla pieszych tak, jak przed każdym przejściem.

Czy policjant w takiej sytuacji, jak opisałem (przejście dla pieszych, na którym nie ma namalowanych pasów) może wystawić mandat kierowcy za nieustąpienie pieszemu? Czy te pasy jednak muszą być namalowane i same znaki to za mało?
LWS2023
Nowicjusz

16 Cze 2023, 09:02

LWS2023 napisał(a):Czy policjant w takiej sytuacji, jak opisałem (przejście dla pieszych, na którym nie ma namalowanych pasów) może wystawić mandat kierowcy za nieustąpienie pieszemu?
Może jeżeli jest w tym miejscu znak D-6 (po obu stronach drogi). Na każdym przejściu dla pieszych musi występować ten znak bo to on oznacza, że tu dokładnie jest przejście i należy ustąpić pierwszeństwa pieszym chcącym przekroczyć drogę. Tak zwana zebra czyli pasy namalowane na jedni to znak P-10 i on nakłada obowiązek na pieszych taki, że muszą przekroczyć przejście wyłącznie w tym wyznaczonym miejscu, a z drugiej strony kierowca wie gdzie pieszy może przekraczać jezdnię.

Tu masz jeszcze cytat z dziennika ustaw (zał. 2, 1.2 Cel i zakres stosowania znaków): "Znaki poziome mogą występować samodzielnie lub w powiązaniu ze znakami pionowymi. Umożliwiają one przekazywanie kierującym pojazdami informacji o przyjętym sposobie
prowadzenia ruchu, nawet tam, gdzie zastosowanie innego rodzaju oznakowania jest niewystarczające lub niemożliwe.
"
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

21 Cze 2023, 09:31

Rokiko napisał(a):Może jeżeli jest w tym miejscu znak D-6 (po obu stronach drogi).

Dzięki za odpowiedź. A co w takim razie jeśli tego znaku D-6 nie ma bo wydaje mi się, że widziałem przejścia, gdzie tych znaków nie było, albo był, ale tylko po jednej stronie. Przypuszczam, że w takiej sytuacji, gdyby policjant chciał wystawić mandat, to może warto go nie przyjmować?
LWS2023
Nowicjusz

21 Cze 2023, 09:43

LWS2023 napisał(a):A co w takim razie jeśli tego znaku D-6 nie ma bo wydaje mi się, że widziałem przejścia
No to wtedy to są takie "półlegalne przejścia" :) nie są zgodne z wytycznymi w przepisach.

Trzeba zwrócić uwagę że pojęcie "przejścia dla pieszych" definiuje art. 2. pkt 11. Ustawy prawo o ruchu drogowym, zgodnie z nim to "powierzchnia jezdni, drogi dla rowerów lub torowiska przeznaczona do przechodzenia przez pieszych, oznaczona odpowiednimi znakami drogowymi". Mamy informację o znakach ale nie doprecyzowaną bo nie ma tu nic o typie i rodzaju oznakowania.

Jednak zagłębiając się dalej w przepisy mamy informację doprecyzowującą to rozporządzenie ministra infrastruktury z 3 lipca 2003 r. (poz. 2181 Dziennik Ustaw Nr 220 z dnia 23 grudnia 2003 r.). Jest tam mowa o pionowym znaku informacyjnym D-6 oraz poziomym znaku P-10 (pasy, potocznie zebra),idąc dalej w rozdziale 5.2.6.3. mam takie stwierdzenie, że "Znak D-6 należy stosować przy wszystkich przejściach dla pieszych".

LWS2023 napisał(a):Przypuszczam, że w takiej sytuacji, gdyby policjant chciał wystawić mandat, to może warto go nie przyjmować?
No to tu pozostaje konkretna kwestia danego wykroczenia :wink:

Jest jeszcze coś o czym warto wiedzieć, a mianowicie coś takiego jak "Przejścia sugerowane" od zeszłego roku czyli od 2022 może wystąpić sama zebra na ulicy i to właśnie jest takie przejście sugerowane ale nie jest ono traktowane jako pełnoprawne przejście dla pieszych i dla pieszego oznacz to tyle że pasy namalowane na jedni sugerują mu w którym miejscu powinien ją przekroczyć ale nie obowiązują na nim zasady ruchu drogowego określające pierwszeństwo na przejściu dla pieszych. Inaczej mówiąc: pieszy nie ma w takim miejscu pierwszeństwa przed pojazdem.

Co to jest przejście sugerowane - definicja:
Przejście sugerowane – nieoznakowane, dostosowane technicznie miejsce umożliwiające przekraczanie jezdni, drogi dla rowerów lub torowiska przez pieszych, niebędące przejściem dla pieszych
Rokiko
Forumowicz VIP

21 Cze 2023, 12:19

Dzięki za szczegółową odpowiedź. :)
LWS2023
Nowicjusz

22 Cze 2023, 20:38

Czytałem sobie właśnie o tych przejściach sugerowanych i wynika z tego, że na przejściu sugerowanym nie ma ani pasów (zebry) ani znaków D6. A zatem zebra na drodze bez znaku D6 to nie jest przejście sugerowane, ale chyba źle oznaczone przejście dla pieszych. I już nie raz takie przejścia widziałem, gdzie są same pasy, ale brak znaków pionowych.
LWS2023
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    5 najczęstszych usterek zimowych
    Ujemne temperatury, śnieg, wilgoć i sól na drogach. Zima to czas szczególnie trudny dla kierowców oraz ich samochodów. Mimo łagodnego początku sezonu, w najbliższym czasie pojawią się warunki rzutujące ...

23 Cze 2023, 08:32

LWS2023 napisał(a):na przejściu sugerowanym nie ma ani pasów (zebry) ani znaków D6
To jak wygląda takie przejście? Sugerowane więc musi być w jakiś sposób oznaczone żeby pieszy wiedział, że w tym miejscu wskazane jest przechodzenie przez jezdnię.
Rokiko
Forumowicz VIP

23 Cze 2023, 09:17

Przykładowo o funkcjonowaniu takiego rodzaju przejścia może świadczyć obniżenie krawężnika lub pasy stworzone na drodze dla rowerów, jednak nieoznaczone znakiem D-6. https://mubi.pl/poradniki/przejscie-sugerowane/ Ale w jakimś innym artykule czytałem, że pieszy może uznać jakieś tam przejście za sugerowane, a policjant może mieć inne zdanie :roll:
LWS2023
Nowicjusz

23 Cze 2023, 10:22

LWS2023 napisał(a):Ale w jakimś innym artykule czytałem, że pieszy może uznać jakieś tam przejście za sugerowane, a policjant może mieć inne zdanie
No to wszystko zależy jak pieszy przekracza jezdnię jeżeli jest coś sugerowane nie znaczy, że trzeba z tego korzystać ale powinno coś takiego ułatwić nam np. przejście na drugą stronę ulicy w tym przypadku.

To nie przejście dla pieszych z którego musisz skorzystać przekraczając jezdnię. Przechodzenie przez jezdnię lub drogę dla rowerów poza przejściem dla pieszych jest dozwolone na przejściu sugerowanym albo poza przejściem sugerowanym jeżeli odległość od przejścia dla pieszych przekracza 100 m.
Rokiko
Forumowicz VIP