Przekaźnik klimatyzacji Ibiza 6J

08 Kwi 2019, 21:24

Cześć. Koledzy gdzie znajdę przekaźnik odpowiedzialny za załączanie kompresora klimatyzacji w Ibizie 6J 1,4 benzyna?
Sprawdzałem w skrzynce bezpieczników w kabinie ale tam go raczej nie ma, gdzie oni go schowali?

Z góry dzięki za info
Renegat
Nowicjusz

09 Kwi 2019, 09:25

W czym masz dokładnie problem? Chodzi o to że klima nie startuje? Wentylatory chłodnicy masz sprawne? Czasem problemem jest moduł wentylatorów 1J0919506M.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

09 Kwi 2019, 09:48

Klima raz chłodzi a po chwili przestaje i tak na przemian w losowych odstępach czasu, miałem coś podobnego w poprzednim aucie i przyczyną tego stanu rzeczy był właśnie przekaźnik.
Renegat
Nowicjusz

14 Kwi 2019, 15:00

Jak przestaje chłodzić to dmucha ciepłym powietrzem?
szwagier
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: wv

14 Kwi 2019, 15:12

Raczej neutralnym, tak jak w przypadku kiedy nadmuch ustawimy na niebieski obszar bez załączania AC.
Prócz tego dowiedziałem się, że załączanie sprężarki w moim samochodzie nie jest realizowane poprzez zewnętrzny przekaźnik (dlatego nie można takowego odnaleźć) lecz, przez zawór wbudowany w samą sprężarkę, którym steruje sygnał z komputera powodujący jego otwieranie i zamykanie.
Chłopaki z serwisu podłączyli pod komputer i stwierdzili, że dostaje on odpowiednie napięcie, ciśnienie czynnika w okładzie też jest ok, więc pozostają chyba tylko 2 opcje - albo niesprawność tego zaworu, który się załącza jak mu się podoba albo jakieś inne uszkodzenie samej sprężarki. Jestem już wstępnie umówiony z człowiekiem, który spróbuje wymienić zawór i zobaczymy co będzie...
Renegat
Nowicjusz

02 Maj 2019, 21:52

Witam ponownie. Kwestia się wyjaśniła, a przyczyną wszystkich problemów był wadliwy czujnik ciśnienia w układzie klimatyzacji.
Renegat
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Fiat Tipo 5D i Station Wagon - dwie nowe wersje
    Fiat Tipo jest nowoczesnym samochodem kompaktowym. Wyrazisty charakter, prostota, funkcjonalność w połączeniu z bezkonkurencyjną ofertą cenową, to cechy, dzięki którym model został uhonorowany tytułem "Autobest" w ...