Przelot - jaki sposób można trochę polepszyć dźwięk wydechu?

02 Maj 2022, 15:13

Dzień dobry mam pytanie w jaki sposób można trochę polepszyć dźwięk wydechu i jednocześnie trochę może wyciszyć heh bo jestem właścicielem astry 3 na przelocie 2.0t i żadnego kata, jedynie downpipe czyli w zasadzie prosta rura 2,5” kończąca się tłumikiem. Przy łagodnej jeździe i nie deptaniu to dźwięk spoko bo o dziwo nawet nie jest głośno i nie brzmi jak na przelocie, ale powyżej 3k rpm i mocniejszym wciśnięciu gazu to jednak trochę pucha i odzywa się wydech.. dziękuje i pozdrawiam
Karol24
Nowicjusz

03 Maj 2022, 09:31

Z tego co piszesz jest w miarę cicho i nieźle podczas niższych obrotów. Raczej to co chcesz zrobić nie idzie w parze więc będzie ciężko. Jedynie co to założenie tłumika środkowego powinno wyciszyć trochę wydech przy wyższych obrotach ale pewnie wpłynie na dźwięk z wydechu przy mocniejszym wciskaniu gazu.

Wydech masz własnej roboty czy jakiejś renomowanej firmy? Dzisiaj można kupić gotowy wydech który będzie w miarę cichy z fajnym brzmieniem ale chcąc mieć głośniejsze auto wtedy sterujemy klapami w jego wnętrzu potęgując dźwięk który wydobywa się z silnika. To tzw. aktywne wydechy najczęściej z elektronicznym sterowaniem.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

03 Maj 2022, 12:45

Karol24 napisał(a):Dzień dobry mam pytanie w jaki sposób można trochę polepszyć dźwięk wydechu i jednocześnie trochę może wyciszyć heh bo jestem właścicielem astry 3 na przelocie 2.0t i żadnego kata, jedynie downpipe czyli w zasadzie prosta rura 2,5” kończąca się tłumikiem

Tłumik kup cichy przelot i zamontuj coś po środku. Sporo da wyciszenie tyłu. Auto masz po strojeniu?
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

03 Maj 2022, 21:31

Tak, auto po strojeniu. Czyli myślicie o tłumiku środkowym? Ogólnie też po dłuższym czasie stwierdzam że jednak ten dźwięk z wydechu to taka jednak pucha metalowa i brakuje mu hm subtelności :/ :sly: co do poprzedniego pytania to wydech robił poprzedni właściciel, wyrób własny..
Edit: także uważam że przy wyższych obrotach odczuwam uczucie rezonansu tego wydechu, metalowy dźwięk, brakuje takiego może basowego pomruku mu, czy tłumik środkowy w tym pomoże?
Karol24
Nowicjusz

04 Maj 2022, 14:59

Karol24 napisał(a):uważam że przy wyższych obrotach odczuwam uczucie rezonansu tego wydechu, metalowy dźwięk
Środkowy tłumik powinien tu pomóc.
Karol24 napisał(a): brakuje takiego może basowego pomruku mu, czy tłumik środkowy w tym pomoże?
Do tego bardziej ostatni tłumik, końcowy.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35