Przepalona żarówka Audi 100 C4

21 Wrz 2010, 11:24

Witam. Ostatnio przepaliła mi się żarówka światła mijania. Wymieniłem na taką samą i jeden dzień przejeździłem normalnie. Następnego dnia rano odpalam samochód włączam światła i znów zaświeca się kontrolka ,że żarówka znów się przepaliła. Czy to może być zwarcie? Co może być nie tak?
Reyten
Nowicjusz

Miejscowość: Giżycko

21 Wrz 2010, 13:41

Żaówki nie przepalają się od zwarcia. Od zwarcia przepalić się może bezpiecznik. Sprawdz, jakie napięcie przychodzi ci na tą żarówką z modułu. Innym powodem może być słaba jakośc samej żarówki ( jakaś niemarkowa?) lub żarówka ktora daje więcej światła na dordze ( +50, +90% ).
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

21 Wrz 2010, 17:31

Reyten napisał(a):. Czy to może być zwarcie? Co może być nie tak?

Jezeli chodzi o zwarcie to masz wyjaśnienie od MotoAlberta.Nie jestem pewny czy przypadkiem w trakcie montazu nie trzymałeś zarówki palcami za szklaną bańkę.One tego nie lubią i wlaśnie tak reagują ...Palą się... :sad:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

21 Wrz 2010, 21:17

Dokładnie - kolega ma rację, a ja o tym zaponiałem i dodam - trzymając żarówkę za bańkę pozostawiasz tłuste ślady na niej, a to z kolei powoduje, że ciepło nie jest odprowadzane całkowicie i taka żarówka szybko się przepali. To też mógł być powód.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[S] TT 8N 1,8T / 328Ci e46 / CLK 200K w208 / C70 I 2,4T
    Podstawowe kryteria zestawienia: - auto z nadwoziem coupe - benzynowy silnik o mocy ok. 200KM - manualna skrzynia biegów - modele z okolic 2000 roku Wytypowane modele do zestawienia: - Audi TT 8N 1,8T - 225KM - BMW ...
    SKODA Yeti zwycięzcą w raporcie niezawodności
    SKODA Yeti okazała się najbardziej bezawaryjnym autem według raportu niezawodności GTU oraz w badaniach Which? Niemieckie Stowarzyszenie Nadzoru Technicznego (GTU) skomponowało listę modeli, które uzyskały najlepszą ...