Przepisania auta z ojca na syna

24 Lip 2007, 09:57

Witam,
Mam pewien problem. Jeżdzę sobie już peugeotem 205 jakiś czas... kiedyś podarował mi go ojciec. Jednak teraz pojawia się problem, mój tata chce żebym sobie go prawnie zabrał... Więc szukam sposobu, żeby jak najtaniej przepisać auto na mnie bez zbędnych opłat. Muszę dodać jeszcze że auto pracowało jako służbowe, tzn nie było zarejestrowane na firmę, ale było używane jako auto służbowe w firmie, do prowadzenia działalności gospodarczej. I jeszcze pytanie, ile wyszły by wszystkie koszty takich działań... Ile teraz trzeba zapłacić za rejestracje w urzędzie?

Wielkie dzięki z góry.
plaski
Nowicjusz

03 Sie 2007, 00:23

Nie ma czegoś takiego jak przepisanie z ojca na syna.Ojciec ci sprzedaje lub podarowuje a ty kupujesz lub odbierasz darowiznę.Umowa darowizny lub kupna-sprzedaży nie kosztuje nic,ponieważ piszesz ją sobie sam.Kosztowało cię będzie jedynie przerejestrowanie samochodu i opłata OC lub jej wyrównanie między zniżkami twoimi i ojca.Tablice zostaną te same(oczywiście jezeli miejsce zamieszkania jest to samo.Jak jest inny powiat lub województwo,albo są jeszcze czarne tablice to dochodzi jeszcze koszt tablic i naklejki).No i musisz pamiętać o podatku od darowizny(zależy jaka jest wartość samochodu).
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000