Przepisy celne

25 Mar 2009, 23:41

Witam mam takie pytanko , może ktoś wie jak to jest z tym mieniem przesiedleńczym , chodzi mi o auto z Islandii ,chcę zprowadzić do Polski i nie wiem jakie są opłaty , jakie papiery itd.
skoczek
Nowicjusz

Miejscowość: Borgarnes.is

03 Kwi 2009, 14:50

Wiem jak to jest z mieniem.

Zasadniczo jesteś zwolniony z akcyzy, cła (nie wiem czy Islandia jest w Unii) VAT'u.

Zwolnienie należy Ci się jak jesteś posiadaczem samochodu od min. 6 miesięcy i zamierzasz na stałe wrócić do Polski.

Do urzędu celnego składasz pismo o zwolnienie z akcyzy w związku z powrotem do kraju. Dołączasz dowód rejestracyjny, zaświadczenie o wymeldowaniu swoim z Islandii ew. umowa kupna sprzedaży ale nie jest wymagana jeśli auto jest na Ciebie zarejestrowane.

Robisz badanie techniczne
Tłumaczenia przysięgłe

Składasz takie samo podanie do urzędu skarbowego jak do celnego. Niektóre urzędy każą zapłacić 160 zł (kwestia interpretacji przepisów)

Po odbiorze dokumentów opłacasz 500 zł opłaty recyklingowej i rejestrujesz pojazd.
Tego samego dnia wykupujesz OC.

Samochodu nie możesz sprzedać w ciągu 6 miesięcy bo będziesz musiał zapłacić akcyzę.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

03 Kwi 2009, 20:59

Serdeczne dzięki ja jeszcze trochę tu posiedzę , ale teraz kolega ma zjeżdżać i chciał se autko zabrać .Pozdrowienia :P
skoczek
Nowicjusz

Miejscowość: Borgarnes.is
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    SSSuper Drift Cup 2011 - Bagicz / relacja
    Lotnisko Bagicz znajduje się ok. 7 km od centrum Kołobrzegu i ok. 4 km od Ustronia Morskiego. Położone jest przy drodze krajowej nr 11 (wyjazd z Kołobrzegu ulicą Koszalińską). Pod samo lotnisko prowadzi również ścieżka ...