Przepisy dotyczące świateł.

16 Lut 2016, 16:30

Witam drodzy forumowicze.

Ostatnio do mojej Vectry B zakupiłem dwie LEDowe żarówki pozycyjne koloru białego. Do kompletu zakupiłem również żarówki H7 "Xenon White" ,które po założeniu okazały się kompletną porażką, gdyż świecą barwą żółtą, jak wszystkie inne.
Na załączonym zdjęciu widać różnicę w kolorze świateł pozycyjnych i mijania i tutaj pojawia się moje pytanie czy mogę tak jeździć zgodnie z prawem?
Z tego co czytałem światła powinny mieć barwę białą lub żółtą, ale nie wiem co na to panowie policjanci.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Zdjęcie
DscMati
Obserwowany

Auto: Opel Vectra B

21 Lut 2016, 14:00

DscMati napisał(a):Ostatnio do mojej Vectry B zakupiłem dwie LEDowe żarówki pozycyjne koloru białego.

Te żarówki są bez homologacji, więc o tym nawet nie dyskutujemy.
DscMati napisał(a):Do kompletu zakupiłem również żarówki H7 "Xenon White" ,które po założeniu okazały się kompletną porażką, gdyż świecą barwą żółtą, jak wszystkie inne.

Jakiej firmy masz te żarówki? Są to jakieś chińskie, tanie żaróweczki, czy jakieś markowe? Ale jeżeli były w komplecie z tymi ledami, to podejrzewam, że są to bez homologacji, byle jakie chińskie żaóweczki.
DscMati napisał(a):nie wiem co na to panowie policjanci.

Jak zobaczą te ledy, to moga ci zabrać DR. co do tych H7, to mało prawdopodobne, ale jak trafisz na jakiegoś służbistę, który zorientuje się, że masz ledy, to może chcieć sprawdzić i te H7 czy są homologowane. I też zabierze ci DR i skieruje cię na SKP.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Toyota AA 1936 rok
    Napędzana 3,4-litrowym silnikiem z 6 cylindrami Toyota AA była pierwszym samochodem tego producenta. Prototyp wybudowany w domowych warunkach został zaprezentowany podczas pokazów w Tokio. Razem z modelem AA premierę ...