Przerejestrowanie(rejestracja) z osobowego na czterokolowiec.

24 Wrz 2015, 22:02

Witam,
z racji tego że przepisy się trochę zmieniły a ja niedługo dostanę prawo jazdy kategorii B1 to mam takie pytanie...

Zamierzam kupić auto "Daihatsu Cuore" sprowadzone z Niemiec a więc należy przetłumaczyć papiery i zarejestrować go.
Byłaby możliwość zarejestrowania go jako "czterokołowiec" a nie jako samochód ?

Bo moim zdaniem wyrzucenie ok. 10000zł na samochód typu Axiam(microcar) który jest w dowodzie "czterokołowcem" i głównie jest wykonany z plastiku, nie posiada poduszek a konstrukcja jest słaba jak puszka i niebezpieczna przy nawet małej kolizji jest idiotyczne i ryzykowne.
Nie sądzicie ? :o
BadMan
Obserwowany

Prawo jazdy: 02 01 2015
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Nie mam
Silnik: 1.0
Paliwo: Benzyna
Typ: Inny

25 Wrz 2015, 22:15

nie przeskoczysz homologacji do tego w ustawie wyraźnie pisze że nie można masy uzyskać przez odchudzenie konstrukcji fabrycznej
B1 tak na prawde jest kategorią na quada
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

26 Wrz 2015, 11:56

Dzieki za odp.
btw. Są daihatsu z homologacją l7e tylko że drogie.. ;/
BadMan
Obserwowany

Prawo jazdy: 02 01 2015
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Nie mam
Silnik: 1.0
Paliwo: Benzyna
Typ: Inny

26 Wrz 2015, 13:03

nie zmienia to faktu że jak dobrze popatrzysz, to zobaczysz że nie wolno ci nimi na B1 jeżdzić
popatrz sobie na to czym możesz się poruszać w kategorii B1
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Toyota Hilux w służbie GOPR
    Toyota Hilux pojawia się wszędzie tam, gdzie wymaga się wytrzymałości, niezawodności i uniwersalności w najtrudniejszych warunkach. Dlatego kilka lat temu do grona użytkowników Hiluxa dołączyło Górskie Ochotnicze ...