Przerejestrowanie samochodu-do kiedy??

07 Paź 2012, 20:54

Drodzy panstwo-siedze w sieci i szukam odpowiedzi na trapiace mnie pytanie,otoz:
Zakupilem samochod w Polsce,jakies 3 miesiace temu,auta nie przerejestrowalem,ale po zakonczeniu ubezpieczenia na "starego" wlasciciela-wykupilem "nowe" na mnie(na obecne numery rejestracyjne i VIN tego auta).
Teraz pytanie-jakie moglbym poniesc konsekwencje z tego tytulu??
Wiadomo ze po 30 dniach powinno sie auto przerejestrowac,ale nie jestesmy w np.niemczech-gdzie rejestracje czasami sa przypisane do jednego wlasciciela-wiec "staremu" wlascicielowi nie beda juz potrzebne.
Auto ma przeglad do 04.2013-czy wtedy mogly by wstapic jakies problemy??

Z gory dziekuje
betu
Obserwowany

Prawo jazdy: 09 06 1998
Auto: Peugeot

07 Paź 2012, 21:51

betu napisał(a):Wiadomo ze po 30 dniach powinno sie auto przerejestrowac
To jest tylko i wyłącznie teoria....
betu napisał(a):Auto ma przeglad do 04.2013-czy wtedy mogly by wstapic jakies problemy??
Nie...Mnie interesuje na OBT stan techniczny pojazd i jego dokument tzn.DR.Owszem wszystkie dane muszą być zgodne ze stanem faktycznym/vin,tabliczka znamionowa/.Natomiast kto jest właścicielem nie ma dla mnie znaczenia.
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

07 Paź 2012, 22:05

to fajnie-moge poczekac z przerejestrowaniem do wiosny-choc teoretycznie moglbym tak jezdzic "do bolu".
Dziekuje za odpowiedz.
betu
Obserwowany

Prawo jazdy: 09 06 1998
Auto: Peugeot

08 Paź 2012, 21:26

Dokładnie tak. Teoretycznie zmiany w dowodzie powinny nastąpić do 30 dni, ale w rzeczywistości przepis jest martwy. Na obecnych rejestracjach możesz jeździć nawet do sprzedaży pojazdu, natomiast jedyny problem jaki się może pojawić to ew. konieczność odbioru dowodu, bądź załatwienia innych formalności w miejscu gdzie został on wydany, niemniej jednak jak auto kupiłeś z okolic to nie ma z tym tak czy inaczej najmniejszego problemu.
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Paliwo: Diesel