Przerejestrowanie samochodu - jak to wyglada w praktyce.

06 Kwi 2012, 13:27

Witam wszystkich serdecznie.

Jestem posiadaczem Fiata Bravo HGT 2.0 20V.
Przyznam że samochód przynosi mi sporo frajdy z jazdy, ale niestety ekonomiczny to on nie jest.
Fakt że uczę się jeszcze w technikum i nie mam możliwości podjąć jakiej kolwiek pracy by zarobić sobie na paliwo zmusza mnie do zmiany trybu jazdy Bravo z codziennej na "niedzielną" sporadyczną jazdę, dlatego szukam samochodu do 1000zł, na przykład Fiat Cinquecento z LPG.
Powiem szczerze, że miałem problem ze znalezieniem odpowiedniego działu na ten temat, gdyż moje pytanie brzmi co z rejestracja i ubezpieczeniem. Mam 19 lat, Bravo ubezpieczone i zarejestrowane jest na mamę co daje mi 60% zniżek oraz nie płacę tych zwyżek za wiek. Mam znajomych w moim wieku którzy jeżdżą co 1-2msc innym samochodem, nie przerejestrowują oraz jeżdżą na czyimś ubezpieczeniu. Rodzice robią problemy, gdyż oni muszą mieć wszystko dopięte na każdy guzik a wiec kupić przerejestrować ubezpieczyć na siebie. Mi głownie chodzi o zminimalizowanie kosztów tylko do samego zakupu. Czy mogę jeździć samochodem nie przerejestrowując go? Oczywiście na blachach PL. Ewentualnie gdy skończy się ubezpieczenie, co dalej?
Dodam że samochód również nie chce trzymać Bóg wie ile... Może po 3-4 msc go sprzedam.
Adek4100
Adek4100
Nowicjusz

Miejscowość: Radomsko

06 Kwi 2012, 15:42

Adek4100 napisał(a): Rodzice robią problemy, gdyż oni muszą mieć wszystko dopięte na każdy guzik

Komu robią problemy ?? Przecież jesteś dorosły i to Twój problem co zrobisz z autem zakupionym przez siebie i dla siebie ..
W przypadku, że to drugie auto będzie rejestrowane też na dwie osoby trudno mieć pretensje do współwłaściciela, że chce mieć pewne rzeczy zrobione w/g własnych norm ..

Adek4100 napisał(a):Czy mogę jeździć samochodem nie przerejestrowując go?

Jest taka mozliwość - dopóki jest ważne OC poprzedniego właściciela, bo jesli on wyrejestruje auto to jak zapłacisz OC ??
W przypadku odsprzedaży - dajesz następnemu właścicielowi wszystkie papiery od auta wraz z umową na Ciebie ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

06 Kwi 2012, 17:08

adek4100 napisał(a):Czy mogę jeździć samochodem nie przerejestrowując go?

Moim zdaniem nie, bo masz ustawowy czas chyba 30dni na zarejestrowanie auta od daty kupna, więc datę na umowie musiałbys podrobić :wink: pozatym przy jakiejś stłuczce mógłby być problem z wypłacalnością, poprzedniemu właścicielowi też może się to nie spodobać, Urzędowi Skarbowemu również
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

06 Kwi 2012, 17:31

silvo44 napisał(a):Jest taka mozliwość

nitro napisał(a):Moim zdaniem nie

Możesz mieć swoje zdanie, ale kolega nie pyta o aspekty prawne lecz o możliwości ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2011

06 Kwi 2012, 17:36

O znowu kolega :D Możliwości są ograniczone prawem to chyba logiczne.... Urząd Skarbowy może naliczyć spora kare za takie "widzi mi się", więc moim zdaniem nie warto kombinować.
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

06 Kwi 2012, 19:27

nitro napisał(a):Moim zdaniem nie, bo masz ustawowy czas chyba 30dni na zarejestrowanie auta od daty kupna,

To jest w praktyce martwy przepis.Niech się zgłosi chociaz jedna osoba ktora została ukarana za nieprzerejestrowanie pojazdu w tym terminie...
nitro napisał(a):może się to nie spodobać, Urzędowi Skarbowemu również
W przypadku jezeli wartośc pojazdu przekracza 1000.-zł/cena rynkowa-nie mylić z tym co wpisane jest na umowie k/s/to wtedy rzeczywiście nie ma żartów,lepiej US odwiedzić zeby nie miec pozniej problemow...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SKODA Octavia kombi
    Gama Nowej Skody Octavii została poszerzona o wersję kombi. Dopłata do wersji liftback wynosi 4000 zł, niezależnie od wersji wyposażenia i silnika. W tej cenie Klient otrzymuje wyjątkowo obszerne i funkcjonalne nadwozie oraz ...
    Mitsubishi Fuso, czyli drzewo wschodzącego słońca
    Na zaproszenie Mercedes-Benz Polska gościliśmy w Japonii. Głównym celem wyjazdu tam, oprócz odwiedzenia wystawy samochodów Tokyo Motor Show, była prezentacja firmy Mitsubishi Fuso Bus and Truck Corporation ...

07 Kwi 2012, 18:37

W takim razie rozumiem wszystko, dziękuje wszystkim za odpowiedzi, w takim razie zostaje tylko zakup instalacji LPG :)
Adek4100
Adek4100
Nowicjusz

Miejscowość: Radomsko

18 Kwi 2012, 16:58

Prawda, ze masz 30 dni na przerejestrowanie pojazdu.Jeśli nie chcesz przerejestrowywać go to musiałbyś go sprzedać w tym czasie. Ostatnio mój znajomy kupił auto od gościa które 3 dni wcześniej go kupił, ale go nie przerejestrował na siebie.
tkp6
Obserwowany
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 10 10 1996
Auto: Seicento 900