Przerejestrowanie samochodu - jak uniknąć?

27 Lis 2019, 12:14

Czołem

mam pytanie dot. konieczności przerejestrowania samochodu. Obecnie właścicielem samochodu jest mój ojciec.
Jednak zmienił on miejsce zamieszkania i niedługo będzie musiał to zgłosić w urzędzie (przeprowadzka do sąsiedniego powiatu).
Chcielibyśmy uniknąć konieczności przerejestrowywania samochodu.
W jaki sposób możemy to zrobić przy jednoczesnym zachowaniu zniżek, które są na ojca?

Pozdrawiam!
RaPtiLE5
Nowicjusz

Auto: Nie mam

27 Lis 2019, 12:30

Nie unikniesz, należy przerejestrowac auto.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

29 Lis 2019, 09:50

RaPtiLE5 napisał(a):Chcielibyśmy uniknąć konieczności przerejestrowywania samochodu.W jaki sposób możemy to zrobić przy jednoczesnym zachowaniu zniżek, które są na ojca?
Przerejestrować auto będzie musiał ale zniżek nie traci skąd taki pomysł? Generalnie wymieniasz dowód i tablice ubezpieczenie pozostaje bez zmian. Wystarczy tylko zgłosić ten fakt u ubezpieczyciela.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

29 Lis 2019, 11:46

Cichy77 napisał(a):Przerejestrować auto będzie musiał ale zniżek nie traci skąd taki pomysł?
wysokość składki jest zależna od miejsca zamieszkania
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

29 Lis 2019, 13:03

Kao napisał(a):wysokość składki jest zależna od miejsca zamieszkania
Tak ale to nie ma żadnego wpływu na zniżki. Bo ze zniżkami 60% w Warszawie zapłaci więcej niż mając takie same zniżki i mieszkając gdzieś w mniejszym mieście.

Przypuszczam ze w tym przypadku nie będzie żadnej rekalkulacji składki i ewentualnie może się ona nieznacznie zmienić przy przedłużaniu ubezpieczenia.
Cichy77
Forumowicz VIP

29 Lis 2019, 14:37

Ale nigdzie nie jest napisane że ma 60%
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

29 Lis 2019, 15:30

Kao napisał(a):Ale nigdzie nie jest napisane że ma 60%
Napisałem przykładowo :) Może mieć oczywiście innej wysokości co nie zmienia faktu że one się nie zmienią.
Cichy77
Forumowicz VIP

29 Lis 2019, 18:34

Zmieniają zmieniają :ok:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

01 Gru 2019, 15:01

Kao napisał(a):Zmieniają zmieniają
@Kao jak mogą ci się zmienić zniżki jak one są przypisane do Ciebie jako kierowcy? Jak przeprowadzisz się z jednego końca polski na drugi to zniżki zachowujesz to czy zapłacisz tam drożej czy też taniej za ubezpieczenie zależy tylko od wysokości składki w danym regionie i po uwzględnieniu twoich zniżek może być taniej lub drożej w stosunku do ceny wyjściowej.
Cichy77
Forumowicz VIP

01 Gru 2019, 15:08

Wysokość składki się zmienia nie zniżki
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

02 Gru 2019, 10:08

Panowie - tu się troszkę pomyliło chyba zniżki za składkami - przerejestrowując samochód, zniżki zostają te same - jedno nie ma wpływu na drugie. Natomiast zmianie mogą ulec składki - w zależności od miejsca zamieszkania ZU oblicza w składce ryzyko uszkodzeń samochodu ( odsetek wypadków, kolizji na drogach a czasami nawet jak mają jakieś zgłoszenia o uszkodzeniach samochodów z jakiegoś osiedla, to jak mieszkasz na takim osiedlu to możesz mieć wyższą składkę o parę groszy niż kolega z ulicy obok.
Po przerejestrowaniu samochodu trzeba ten fakt zgłosić do ZU aby ten zrobił aktualizację danych pojazdu ( TR ), czyli ZU zrobi aneks do umowy. Może też być tak, że do końca składki nic się nie zmieni, ale pod odnowieniu ubezpieczenia składka może być już większa.
Tak naprawdę wszystko zależy od widzimisię ZU. A to jak oni obliczają składki jest tak skomplikowane że aż strach. Oczywiście wszystko po to, żeby nie można było się połapać....
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Gru 2019, 12:47

MotoAlbercik napisał(a):A to jak oni obliczają składki jest tak skomplikowane że aż strach.
poprostu rządzą się swoimi prawami
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

02 Gru 2019, 21:20

MotoAlbercik napisał(a):A to jak oni obliczają składki jest tak skomplikowane że aż strach. Oczywiście wszystko po to, żeby nie można było się połapać....

Każde TU a jest ich kilkanaście na rynku polskim z tych najbardziej znanych ma własne warunki przyznawania zniżki i konkretnie za co, więc wszystko uzależnione jest od bardzo wielu czynników, przeważnie:
-wieku
-rejonu
-zawodu
-rodziny (w sensie czy są np. dzieci itp)
-historii szkodowości
-długości posiadania prawa jazdy
-jaki produkt kupujesz OC, AC, majątkowe, na życie itp
-innych
czasami składki idą w dół, czasami idą w górę, na ten temat możnaby było dobrą książkę napisać, w najbliższym czasie ten rynek jeszcze się zmieni..kwestia2-3lat...zobaczycie jak będą wyglądać ubezpieczenia. :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie