Przerejestrowanie samochodu na polskich tablicach

24 Mar 2008, 20:32

Witam. Mam pytanie. Dostałem samochód osobowy w formie darowizny od rodziny, mam w związku z tym pytanie jaka jest kolejność przy przerejestrowaniu samochodu (samochód jest na numerach z innego powiatu).

Mam taki problem ponieważ ubezpieczenie poprzedniego właściciela trwa do 9 kwietnia...umowa darowizny została spisana z datą 25 marca.
Teoretycznie mam 30 dni na przerejestrowanie samochodu, ale zastanawiam się czy:

- jesli ubezpieczenie się kończy już 9 kwietnia to muszę i wykupić OC na siebie i przerejestrować do 9 kwietnia

- czy wystarczy wykupić samo OC do 9 kwietnia, a czas na przerejestrowanie mam do 25 kwietnia????? Zastanawiam się bo jesli nie przerejestruje do 9 kwietnia, to wpiszą dotychczasowy numer rejestracyjny widniejący w dowodzie poprzedniego właściciela i potem jak przerejestruje samochód, to czy zmienią numer rejestracyjny w polisie z mojego nowego dowodu rejestracyjnego?

Czy poprostu muszę najpierw przerejestrować i dopiero pędzić z nowym dowodem rejestracyjnym do 9 kwietnia do ubezpieczyciela?
lwasikowski
Nowicjusz

24 Mar 2008, 22:59

Najpierw musisz przerejestrować,a dopiero później możesz ubezpieczyć.Podstawą ubezpieczenia jest dowód rejestracyjny,a ten dostajesz dopiero jak zarejestrujesz.Nie wiem napewno,ale raczej nie ubezpieczysz samochodu na podstawie umowy kupna-sprzedaży czy umowy o darowiźnie.Jak zrobisz odwrotnie,to nalatasz się po ubezpieczalniach,bo będzie trzeba pisać aneksy do polisy i nie wiadomo,jak wyjdziesz na takiej kombinacji z tym OC.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Jak przygotować się do jazdy?
    Najbardziej tragiczne zdarzenia na drodze to te ze skutkiem śmiertelnym, jednak nawet kiedy wszyscy uczestnicy wypadku przeżyją, jego następstwa mogą odczuwać do końca życia. Najnowsze badania wykazały, że urazy głowy, rdzenia ...