Przerejestrowanie samochodu na polskich tablicach

24 Mar 2008, 20:32

Witam. Mam pytanie. Dostałem samochód osobowy w formie darowizny od rodziny, mam w związku z tym pytanie jaka jest kolejność przy przerejestrowaniu samochodu (samochód jest na numerach z innego powiatu).

Mam taki problem ponieważ ubezpieczenie poprzedniego właściciela trwa do 9 kwietnia...umowa darowizny została spisana z datą 25 marca.
Teoretycznie mam 30 dni na przerejestrowanie samochodu, ale zastanawiam się czy:

- jesli ubezpieczenie się kończy już 9 kwietnia to muszę i wykupić OC na siebie i przerejestrować do 9 kwietnia

- czy wystarczy wykupić samo OC do 9 kwietnia, a czas na przerejestrowanie mam do 25 kwietnia????? Zastanawiam się bo jesli nie przerejestruje do 9 kwietnia, to wpiszą dotychczasowy numer rejestracyjny widniejący w dowodzie poprzedniego właściciela i potem jak przerejestruje samochód, to czy zmienią numer rejestracyjny w polisie z mojego nowego dowodu rejestracyjnego?

Czy poprostu muszę najpierw przerejestrować i dopiero pędzić z nowym dowodem rejestracyjnym do 9 kwietnia do ubezpieczyciela?
lwasikowski
Nowicjusz

24 Mar 2008, 22:59

Najpierw musisz przerejestrować,a dopiero później możesz ubezpieczyć.Podstawą ubezpieczenia jest dowód rejestracyjny,a ten dostajesz dopiero jak zarejestrujesz.Nie wiem napewno,ale raczej nie ubezpieczysz samochodu na podstawie umowy kupna-sprzedaży czy umowy o darowiźnie.Jak zrobisz odwrotnie,to nalatasz się po ubezpieczalniach,bo będzie trzeba pisać aneksy do polisy i nie wiadomo,jak wyjdziesz na takiej kombinacji z tym OC.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    SSSuper Drift Cup 2011 - Bagicz / relacja
    Lotnisko Bagicz znajduje się ok. 7 km od centrum Kołobrzegu i ok. 4 km od Ustronia Morskiego. Położone jest przy drodze krajowej nr 11 (wyjazd z Kołobrzegu ulicą Koszalińską). Pod samo lotnisko prowadzi również ścieżka ...