Przerejestrowywanie- sprzedaż

28 Paź 2007, 22:00

Parę dni temu kupiłem samochód, przygotowałem trochę lepiej do jazdy, pojeździłem i uznałem, że właściwie, to na zimę nie jest mi potrzebny, a do wakacji nazbieram sobie na jakiś lepszy, w związku z tym mam parę pytań:
1. Mogę sprzedać samochód bez przerejestrowywania? ( s tego co czytałem na forum wynika, że tak, ale chcę sie upewnić)
2. Czy czas na przerejestrowywanie samochodu dla nowego właściciela liczy się od wyrejestrowania samochodu przez poprzedniego, czy od daty na umowie, którą nowy właściciel podpisał? (chodzi o to, żeby jeśli sprzedam samochód bez przerejestrowywania 20 dni od zakupu nowy właściciel nie miał na przerejestrowanie tylko 10 dni)
3. Na umowie kupna sprzedaży powinienem napisać swoje dane, czy dane poprzedniego właściciela (tego na którego auto było zarejestrowane)?
4. Czy za nie przerejestrowanie samochodu (którym nie wyjeżdża się na ulicę) można być ściganym, np. przez US?

Z góry dzięki za pomoc :D
Dziambyt
Nowicjusz

28 Paź 2007, 23:35

Ad. 1
Tak możesz sprzedać bez przerejestrowania ! Ważne jest tylko być opłacił PCC w Urzędzie skarbowym BEZ TEGO NIE SPRZEDASZ !!!! Po załatwieniu sprawy z Urzędem Skarbowym sprzedajesz samochód pisząc umowę między sobą a kupującym, lecz dajesz kupującemu wcześniejszą umowę z którą byłeś w urzędzie, oraz opłate skarbową.
Ad.2
Czas liczy się od daty na umowie, przy sprzedaży kupujący ma miesiąc czasu na przerejestrowanie bez względu czy ty to zrobiłeś czy nie ( ja się nigdy z przerejestrowywaniem nie śpieszyłem jeździłem ponad pół roku nieprzerejestrowanym autem:))
Ad.3
Wyjaśniłem to w punkcie 1, czyli piszesz normalnie umowę między sobą a kupującym, ale kupującemu dajesz poprzednią umowę między tobą, a byłem właścicielem na którego auto było zarejestrowane.
Ad.4
Za samo nieprzerejestrowanie NIE, lecz jeśli w ciągu 14 dni nie opłacisz Skarbów to masz BARDZOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO duzy problem.

To na tyle pozdrawiam :)
adik1989
Nowicjusz

29 Paź 2007, 17:04

I jak go potem zarejestrowałeś to nie robili problemów? Podatek mnie nie dotyczy bo samochód kupiłem za mniej niż 1000zł :) Właściwie to zastanawiam sie czy opłaca sie sprzedawać ten samochód już teraz, bo myślę sobie, że gdybym go sobie zostawił to w lipcu (wcześniej nie będę miał tyle wolnego czasu) mógłbym go zrobić i jeszcze na tym zarobić :D Dlatego też zastanawiam sie, czy jeśli będę trzymał samochód tylko u siebie w garażu, ale go nie przerejestruję ani nie opłacę OC i przeglądu to może jakiś urząd coś ode mnie chcieć? I czy nie byłoby komplikacji przy późniejszej sprzedaży? (pomijając to, że prawdopodobnie do czasu sprzedaży minie już OC i przegląd)
Dziambyt
Nowicjusz

29 Paź 2007, 23:01

Na temat obowiązku rejestracji samochodu i jego ubezpieczenia i przeglądu juz było.I to całkiem niedawno.Ludzie,nie chce wam się czytać?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Jak przygotować się do podróży kamperem?
    Jeśli chcesz podróżować całą rodziną lub z przyjaciółmi to całą masę pozytywnych wrażeń dostarczy jazda z przyczepą kempingową lub kamperem. Gdy czujemy zmęczenie, lub spodoba nam się okolica – spędzamy ...