Przeróbka na autolawete

13 Lis 2010, 23:30

Witam Mam kilka pytań co do przeróbki samochodu skrzyniowego na auto-lawetę. Otóż chciałbym kupić jakiegoś skrzyniowca (myślałem o mercedesie 207) i przerobić go na lawetę nie ruszając przy tym ramy. Mam w związku z tym pytanie czy po takiej przeróbce będę mógł bez problemu zrobić przegląd takiego samochodu? Wożąc nim samochody osobowe nie będzie problemów z ładownością gdyż taki mercedes ma około 1500 kg ładowności czyli +/- tyle co przeciętna osobówka waży. Czy mogą być w związku z tym jakieś inne problemy przy przeglądzie?
lukaszkomza
Początkujący

Miejscowość: Więcbork

13 Lis 2010, 23:33

lukaszkomza napisał(a):Czy mogą być w związku z tym jakieś inne problemy przy przeglądzie?

A Ty przypadkiem nie poruszałes tego tematu na NORCORMIE... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

14 Lis 2010, 10:22

na żadnym innym forum nie poruszałem tego tematu. choć faktycznie gość ma podobny problem. ja jeszcze nie kupiłem samochodu ale zastanawiam sie nad takim mercedesem albo nad fiatem ducato. chodzi mi tylko o to czy po takiej przeróbce bez zmian w ramie będzie jakiś problem przy przeglądzie
lukaszkomza
Początkujący

Miejscowość: Więcbork

14 Lis 2010, 10:44

lukaszkomza napisał(a):chodzi mi tylko o to czy po takiej przeróbce bez zmian w ramie będzie jakiś problem przy przeglądzie

Jezeli nie będziesz ingerował przy ramie głównej/skracanie lub wydluzanie/to nie widze zadnych problemow z rejestracją takiego samochodu jako lawety... :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

08 Cze 2024, 15:16

Cześć!

Przeróbka samochodu skrzyniowego na auto-lawetę to ciekawy projekt, ale wiąże się z pewnymi formalnościami i technicznymi kwestiami. Oto, na co musisz zwrócić uwagę:

Formalności prawne:

Zmiana przeznaczenia pojazdu wymaga zgłoszenia w Wydziale Komunikacji. Musisz poinformować urzędników o planowanej przeróbce i uzyskać odpowiednie zezwolenia.
Konieczne będzie zaktualizowanie dowodu rejestracyjnego pojazdu po dokonaniu przeróbki, aby odzwierciedlał nowy typ nadwozia (laweta zamiast skrzyniowego).
Przegląd techniczny:

Po przeróbce musisz udać się na stację diagnostyczną, aby pojazd przeszedł przegląd techniczny. Diagnosta sprawdzi, czy przeróbka została wykonana zgodnie z przepisami i czy pojazd jest bezpieczny do użytku.
Upewnij się, że wszelkie modyfikacje zostały wykonane profesjonalnie i zgodnie z normami, aby uniknąć problemów podczas przeglądu.
Kwestie techniczne:

Podczas przeróbki musisz upewnić się, że rama pojazdu nie jest uszkodzona i że wszystkie nowe elementy (np. platforma do przewozu pojazdów, wciągarka) są solidnie zamontowane.
Ważne jest, aby nie przekraczać dopuszczalnej ładowności pojazdu. Mercedes 207 z ładownością około 1500 kg może przewozić przeciętne samochody osobowe, ale musisz również uwzględnić masę samej platformy i dodatkowego wyposażenia.
Inne potencjalne problemy:

Upewnij się, że przeróbka nie wpływa negatywnie na właściwości jezdne pojazdu, w tym na jego stabilność i zdolność do hamowania.
Sprawdź, czy pojazd po przeróbce nadal spełnia wymagania dotyczące emisji spalin i hałasu.
Podsumowując, przeróbka skrzyniowca na auto-lawetę jest możliwa, ale wymaga dokładności i przestrzegania przepisów. Kluczowe jest uzyskanie wszystkich niezbędnych zezwoleń i przeprowadzenie profesjonalnego przeglądu technicznego.

Powodzenia w realizacji projektu!
laweta247
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Miejscowość: Warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Jak jeździć oszczędnie hybrydą?
    Jest stale rozwijana i zdaniem wielu stanowi złoty środek między bezemisyjną jazdą, a swobodą typową dla aut spalinowych. Technologia hybrydowa od lat jest czymś więcej niż tylko ciekawostką i pozwala oszczędzać kierowcom ...