Przeróbka na ele. szyby Fiat Panda 1.1 2002r.

29 Maj 2013, 22:01

Witam. Mam pytanie czy da się przerobić szyby odkręcane korbką na elektryczne?
Czy koszt takiej przeróbki jest duży? Około jakiej kwoty?
Jak takiej przeróbki dokonać?
kubarak20
Obserwowany

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Panda
Silnik: 1.1
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

01 Cze 2013, 15:35

kubarak20 oczywiście że się da.
Wiec tak zacznijmy od tego ze da się dokonać takiej przeróbki ponieważ wychodziły Pandy z elektrycznymi szybami.
Jak dokonać przeróbki? A wiec po prostu potrzebujesz:
-mechanizmów do szyb
-wiązki sterującej szybami oraz doprowadzającej napięcie do silniczków
-zestawu przełączników do sterowania
Jak to zrobić? Zacznij od poszukania schematu elektrycznych szyb do Pandy. Najlepiej oryginalny Fiatowski schemat. Następnie by było najprościej i wszystko pasowało znajdź sobie gdzieś na szrocie Pandę z elektrycznymi szybami. Jeśli chcesz by wszytko wyglądało jak najbardziej oryginalnie to zdemontuj z niej nie tylko mechanizm szyb ale i boczki drzwi wyposażone już w potrzebne przełączniki do sterowania szybami. Mechanizmy demontuj od razu z wiązką i najlepiej całe przewody łącznie z pinami w gnieździe podpięcia elektryki drzwi.
Montaż to już dość prosto ponieważ montujesz mechanizmy i szybę w drzwiach, zbroisz elektrykę, zakładasz boczki. Później tylko podpięcie zasilania i finał.
Koszt całości ciężko określić ponieważ nie mam rozeznania w cenach takich części do Fiatów. Ale sądzę że bazując na częściach używanych oraz na samodzielnym wykonaniu tego nie powinno być drogo.
Mam nadzieję że trochę pomogłem w razie czego służę pomocą zawsze.
Pozdrawiam
piotr03
Początkujący

Prawo jazdy: 10 10 2011
Auto: Citroen Xsara
Silnik: 1.6 TU5JP4

02 Cze 2013, 10:39

Uniwersalne zestawy nie są drogie..
[link do oferty na Allegro wygasł]
Dedykowane ..
A jeśli się nie znasz na elektryce(szkody mogą być duże), to raczej podjedź do jakiegoś elektryka i popytaj ile za montaż chce - sądze, że 200 stówki wystarczy (oprócz części) ..
Daj znać jaką decyzję podjąłeś..
piotr03 napisał(a):w razie czego służę pomocą zawsze.

Takich nam potrzeba - zapraszam do aktywnego udziału w forum...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011

06 Cze 2013, 18:53

Bardzo dziękuje wam za odpowiedz, na elektryce się średnio znam.
Obejrzałem ten zestaw:
Co o nim myślicie? Jeżeli dobrze zrozumiałem to jest na okno kierowcy i pasażera? Czy tylko kierowcy?
Bo pisze tam że w sumie 3 przyciski.
Pojade do mechanika w któryś dzień i zapytam się jaki koszt by był u niego jeżeli bardzo duży to będzie problem i będę wolał sam to zrobić, choć za bardzo nie mam czasu.
Ale jeżeli powie do 200zł za montaż takiego zestawu plus ten zestaw licząc mniej więcej 200zł, to za kwotę 400zł do dwóch okien bym zamontował.
Tylko czy te uniwersalne komplety się nie psują często? Może to trochę głupie pytanie gdyż z doświadczenia wiem że często się zdarza że podróbki są lepsze niż oryginał ale w tym przypadku nie wiem w 100%.
kubarak20
Obserwowany

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Panda
Silnik: 1.1
Rok produkcji: 2002