Przeróbka na gaz???

15 Lip 2011, 20:30

Witam panowie od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie przeróbka na gaz mojego paliwożernego bydlaka. W związku z tym prosił bym o opinie czy warto, jak ze spalaniem itp? Silnik 1.8 120Km pali około 10l/100 i zaczyna mnie to wk******ć. Będę wdzięczny za opinie, dzięki.
Ja Szczupak, ja Szczupak! Do wszystkich, do wszystkich! Zaciągamy sieć! Można zaczynać!
Fabutek
Początkujący

Miejscowość: mazury

16 Lip 2011, 06:14

witam ja mam frelka na gaz już od ponad 2 lat jak dotąd nie było żadnych problemów również nie odczuwam mniejszej mocy na gazie a spalanie to około 15 lit. na 100 jak mam zdjęty wał to mieści się w 10 lit. :mrgreen:
amik
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: dolnoslaskie

16 Lip 2011, 08:11

co to jest 10 litrów na 100 :mrgreen:
kup jeepa będziesz wiedział co to spalanie :mrgreen:
a co do instalacji :)
nie oszczędzaj na komponentach, zwróci Ci sę to w bezproblemowej i długotrwałej eksploatacji
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

17 Lip 2011, 11:23

amik napisał(a): jak mam zdjęty wał to mieści się w 10 lit. :mrgreen:

Aż taka różnica? :shock: A jak z benzyną przy zdjętym wale? Nigdy tego nie robiłem ale jeśli tak jak piszesz oszczędność 1/3 paliwa to może warto zaryzykować?
Ja Szczupak, ja Szczupak! Do wszystkich, do wszystkich! Zaciągamy sieć! Można zaczynać!
Fabutek
Początkujący

Miejscowość: mazury

17 Lip 2011, 11:56

jest tak duża bo mam założony wał tylko w zimie a w zimie zawsze autko więcej pali , co do benzyny to nie wiem jakoś nigdy mi się nie zdarzyło jeździć na samym paliwie jak pisałem wcześniej nigdy nie miałem problemów z gazem :mrgreen:
amik
Początkujący
Awatar użytkownika

17 Lip 2011, 12:25

po co kupować auto z napędem 4x4 i zdejmować przedni wał?? :lol:
pocieszny
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mazda MX-5 ze skrzynią automatyczną
    Po wersji Spring i Summer Edition do polskiej gamy Mazdy MX-5 dołącza model ze skrzynią automatyczną. Mazda MX-5 z dwulitrowym silnikiem MZR jest teraz dostępna również z sześciobiegową skrzynią automatyczną. Posiada ...
    Renowacja zniszczonej skórzanej tapicerki
    Chciał bym się z Wami podzielić wiedzą na temat renowacji skórzanych tapicerek. Mam za sobą ok. 20 odnowionych foteli, kilka kanap tylnych, boczków drzwiowych oraz kierownic. Właściwie uczyłem się na własnych ...

17 Lip 2011, 13:02

Dla znaczka na masce :wink:
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

17 Lip 2011, 13:41

Koledzy to podobno ...wolny kraj - nie każdy musi jeżdzic golfem, focusem, skodovką....
primo.. to podobno jest dział tylko suvów
secundo; docencie
zdejmować przedni wał
- chodzi o cały wał 8),
zostaje napęd przedni
terzio... jak mam mordować zawieszenie vana na rozp... ych , lub pobrukowanych ulicach grodu, sam się zastanawiam czy nie wyciągnąc ferdka , abstrahując od sytuacji dróg ...dojazdowych - nie myśle tu o placu pod blokiem choć tak się zdarza

quatro ... dawno chyba nikt nie opie.... ortodoksów OR za mordowanie mechanizmów w błocie :mrgreen: - tak jakby czołgu lub scota do takich przejazdów kupić nie można ?
więc tolerancji troche prosze...
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121

17 Lip 2011, 15:04

sory nie przedni a tylny masz racje tam przedniego nie ma,
o`pierdalanie za mordowanie mechanizmów?? przecież to wykorzystywanie pojazdu zgodne z przeznaczeniem i wolą konstruktora :mrgreen: do tego płynna wymiana mechanizmów powoduje spokojne i bezproblemowe działanie pojazdu, to tzw ymiany eksploatacyjne, coś jak skrzynia rezdzielcza we frelku :mrgreen: też się ją płynnie wymienia jak się zdupi :mrgreen:

@BRODATY
dla znaczka to się defektera kupuje, dla jazdy to defektera z V8 a dla szpanu Serię I, II lub III :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

17 Lip 2011, 16:21

Defektor, dyskoteka czy frelek mają na masce zielone jajeczko LR czyli znak szczytowego osiągnięcia brytyjskiej myśli technicznej :wink: Czyli prestiż w królewskim wykonaniu :wink: :mrgreen:
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 1995

17 Lip 2011, 18:28

Koledzy !!! kolega @Fabutek pisał o opinie na temat instalacji gazowej a wy tu rozkręcacie rozmowę nie na temat :wink:
amik
Początkujący
Awatar użytkownika

17 Lip 2011, 18:35

amik napisał(a): kolega @Fabutek pisał o opinie na temat instalacji gazowej a wy tu rozkręcacie rozmowę nie na temat

Musisz im wybaczyć...Myślę ze to wpływ"solej"ze koledzy po drodze utracili własciwy azymut... :wink:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

17 Lip 2011, 19:06

BRODATY napisał(a):Defektor, dyskoteka czy frelek mają na masce zielone jajeczko LR czyli znak szczytowego osiągnięcia brytyjskiej myśli technicznej :wink: Czyli prestiż w królewskim wykonaniu :wink: :mrgreen:

POPIERAM
A tak na poważnie:
Mój 2,5 V6 odrazu zagazowałem
butla w bagażnik, wtryski magicjet, Stag 300 plus, i madry mechanik - koszt 2700-
Jak dotąd zero problemów
Spalanie 12 w trasie, 13-14 krecenie codzienne, okolo 17 jak mi sie spieszy
przy moich przebiegach koszt miesieczny paliwa LPG to okolo 600-800 zł, ile by mnie kosztowała benzyna wole nie myslec, z moich zgrubnych obliczen wyszlo ze po 4-5 latach oszczedzam okolo 30 tys zł.
Co do zdejmowania wału to nie jestem "za" - po pierwsze po to sie kupuje 4x4 zeby faktycznie było w razie potrzeby, po drugie z tego co wiem nie uzywana wiskoza odmawia posłuszenstwa, po trzecie przy tylko przednim napedzie ciepi uklad napedowyi przednie zawieszenie od nadmiernych naprezen.
kojotedek
Nowicjusz

Miejscowość: Klimontów

17 Lip 2011, 19:41

ok Koledzy , myśle że kwestia gazu, wynika z płytkosci naszych kieszeni :mrgreen: :mrgreen:
zdejmowania wału we frelku podobnież bo przecież mocno klejaca wiskoza jadąc na czarnym daje w d..pe i przekładniom,poduszkom, przegubom ,że nie wspomne o wzroście zużycia beny ,
/a propos jazdy po czarnym dokładnie zgadzam się opinią Docenta - w zupełności wystarcza
wtedy 4x2 / w tym modelu albo świeże wisko albo ... wał out
cóż gdyby wisko kosztowało jedną 1/3 cen allegorowych, to przecież jak Docent pisze wymienialibyśmy je eksploatacyjnie co pare lat, spokojnie..

wracając do tematu gazu @ Fabutek , myślac o gazie wiedz że bez sekwencji nie oblecisz ,
ale musisz pamietac o lepszym chłodzeniu silnika na gazie,
ja wbrew dokonaniom konstruktorów Jej Krolewskiej Mości modyfikuje chłodzenie -lub niepotrzebne grzanie silnika kolektorem wydechowym , tym bardziej że głowica silnika jest z [...] syfiastego, a taki układ termostatu i układu wskazań temp. nieporozumieniem ...zwiazków zawodowych i Churchilla
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121

17 Lip 2011, 20:10

Witam, ja mam ferdka 1.8 gaz sekwencja na stagu 4, napęd 4X4, zdemontowałem na krótki czas wał ale spalanie według mnie bardzo podobne a jazda zdecydowanie gorsza, więc napęd 4X4, spalanie na trasie 10L przy prędkości ok 100 - 120 Km/h , po mieście przy włączonej klimie i ciężkiej nodze między 14 - 15L , przy cenie gazu 2.33 - 2.45 zł w Częstochowie, więc się opłaca.
Amasz
Nowicjusz

Miejscowość: Częstochowa