Przerywanie, duszenie

11 Gru 2011, 13:00

Witam.
Mam opla astre 2 Isuzu 1,7 dti. jak silnik się troszkę rozgrzeje, wskazówka na tablicy zacznie się unosić to przy przyspieszaniu silnik zaczyna czasami i w bardzo krótkim czasie się przyduszać nie robi tego zawsze na tych samych obrotach tylko różnych i na różnym biegu. obrotomierz nawet nie odnotowuje tego procesu, ponieważ (tak mi się wydaje) trwa to dosłownie w ułamku sekundy. Dodatkowym objawem jest to , że gdy lekko ruszę a po chwili wcisnę sprzęgło (np. podczas jazdy w korku) to sama podniesie obroty do 1500 i dopiero wróci na odpowiednie obroty. Komputer nie pokazuje żadnych błędów. Sprawdzałem przepływomierz powietrza.
Błagam pomocy!
Burza89
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 07 2007
Auto: Opel Astra 2 1,7 dti 75km
  • 11 Gru 2011, 16:20

Z tym ze ci czasami na biegu jalowym robi przygazowke to przepustnice i dolot by wypadalo sprawdzic.

A utrata mocy na ulamek sekundy, mozliwe ze masz filtr paliwa zatkany po prostu, zawor turbiny, czy EGR za duzo spalin puszcza.

A z odpalaniem nie masz czasem problemow? Bo wtedy to wtryskiwacze sprawdzic czy nie przelewaja.
    Czimi
    Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: W210 220 CDI

11 Gru 2011, 16:45

nie z odpaleniem nie mam problemów pali idealnie. Filtr paliwa i oleju oraz powietrza są nowe, a także rozrząd bo po zakupie to wszystko robiłem. a jak samemu sprawdzic można EGR i zawór turbiny??
    Burza89
    Nowicjusz

11 Gru 2011, 16:50

EGR zaslepiasz, jak jest poprawa to znaczy ze EGR byl winny. :D

Moze rozrzad masz zle ustawiony? Nie masz czasem tych problemow od momentu wymiany rozrzadu?

A co do filtru paliwa, to jak masz syf w baku, to jak jezdziles na rezerwie, mozesz miec zapchany od nowa.
    Czimi
    Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: W210 220 CDI

11 Gru 2011, 16:57

samochód był sprowadzony z włoch po przyprowadzeniu odrazu było wszystko wyminiane i poza tymi problemami które opisałem wcześniej nie mam żadnych innych. odpala super pali mało paliwka i ogólnie wszystko jest ok. poza tym jednym problemem. a w jaki sposób go najlepiej zaślepić no i żeby sprawdzić to bym musiał z takim zaślepionym się przejechać, dobrze rozumiem?
    Burza89
    Nowicjusz

14 Gru 2011, 17:19

witam doszedłem do rozwiązania mojego problemu win.ą był sterownik pompy po jego regeneracji wszystko jest o.k. komputer nie wyrzucił tego jak błąd ponieważ miał za małą wadę i mieścił się w parametrach, może komuś to pomoże.naprawa uczyniła mnie tylko 100zł. pozdrawiam!
    Burza89
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator czasu podróży
      Kalkulator czasu podróży może być przydatny dla osób planujących dłuższe trasy, w tym wakacje, wyjazdy służbowe czy też przeprowadzki. Dzięki kalkulatorowi, można oszacować, ile czasu zajmie dana trasa i zaplanować ...