Przesiadka na coś nowszego, czy warto?

26 Wrz 2011, 21:15

Witam.

Aktualnie posiadam Renault 19, 93r. Autko Benzyna + Gaz. Jestem w trakcie sprzedaży tego samochodu i chciałem kupić coś w okolicach 5000-5500zł.

Zastanawiam się czy przy kupnie nowszego auta zauważę jakąś różnicę w komforcie i jakości. Bardzo proszę o jakieś rady. Jeżeli jest to opłacalna inwestycja to czytając forum, polecane marki w tej cenie wpadły mi w oko takie oto oferty:

Nissan Primera
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Opel Vectra
Daewoo Lanos
Volkswagen Polo
Fiat Bravo
Nissan Almera
[link do oferty na Allegro wygasł]
Rover 200

Jestem studentem więc zależy mi na małym spalaniu oraz w miarę komfortowej jeździe. Ważna jest też awaryjność, oczywiście w takich autkach, które mają już swoje lata może się coś popsuć. Byle by nie psuło się zbyt często. Najbardziej w oko wpadł mi Nissan Primera oraz Rover 200, tyle tylko, że nie wiem ile taki Rover potrafi spalić.

Z góry dziękuję wszystkim za rady oraz wszelaką pomoc.
konradinho
Nowicjusz

Miejscowość: Rzeszów

26 Wrz 2011, 21:36

To już sam, musisz rozważyć, Ile jesteś w stanie odłożyć, ile jeszcze zostało ci studiów, czy dotychczasowe auto się psuje, nigdy nie wiesz co kupisz, każde z tych aut będzie wymagało dołożenia pewnej kwoty, pytanie jest jakiej :?: Jeżeli nie masz dostępu do taniej ropy to proponuję benzynę+gaz, zawsze pare złotych zostanie. A co myślisz o mercedesie 190, auto starsze ale charakterne [link do oferty na Allegro wygasł]
kosior898
Początkujący

Miejscowość: Leżajsk

26 Wrz 2011, 21:50

Dziękuję bardzo za zainteresowanie.

To już sam, musisz rozważyć, Ile jesteś w stanie odłożyć, ile jeszcze zostało ci studiów, czy dotychczasowe auto się psuje, nigdy nie wiesz co kupisz, każde z tych aut będzie wymagało dołożenia pewnej kwoty, pytanie jest jakiej Jeżeli nie masz dostępu do taniej ropy to proponuję benzynę+gaz, zawsze pare złotych zostanie.

Odłożyć nie jestem w stanie nic. Kwota jest ostateczna. Zostało mi jeszcze 4 lata studiów, co do autka które posiadam naprawdę nie narzekam, od czasu do czasu coś tam trzeba wymienić ale to normalne. Jeżeli chodzi o tego Mercedesa to i gabarytowo i cenowo odpada, ale dziękuję.
konradinho
Nowicjusz

26 Wrz 2011, 21:55

Vectre sobie odpuść za te pieniądze no chyba że chcesz robić na starcie z blachą.Ja bym pomyślał nad Primerą,naprawde solidne autka.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

26 Wrz 2011, 22:07

Vectre sobie odpuść za te pieniądze no chyba że chcesz robić na starcie z blachą.Ja bym pomyślał nad Primerą,naprawde solidne autka.

No to Vectrę odrzucam :) A coś oprócz Primiery moglibyście polecić z wyżej wymienionych, chciałbym mieć jakąś alternatywę.
konradinho
Nowicjusz

26 Wrz 2011, 22:14

Almera i reszta,jeszcze Rovera bym może wyrzucił gdyż u nas w kraju to auto egzotyczne i może być czasami problem z częściami.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Salon Volvo 100 km od koła podbiegunowego
    Samochody Volvo od ponad 85 lat powstają w Szwecji, kojarzącej się z surowym, polarnym mrozem i śniegiem. Najdalszy salon tej marki znajduje się w miasteczku Gällivare . Miejscowi twierdzą, że to tylko 4 godziny drogi ...

26 Wrz 2011, 22:16

Dziękuję bardzo za pomoc. :)
konradinho
Nowicjusz

26 Wrz 2011, 22:20

Ja jeszcze coś odnośnie tych ofert,w Lanosie jest troche zaniżone spalanie,Bravo lepiej poszukać z motorem JTD (dużo lepsze opinie od zwykłego TD).
Barol
Awatar użytkownika

26 Wrz 2011, 22:32

Ja jeszcze coś odnośnie tych ofert,w Lanosie jest troche zaniżone spalanie,Bravo lepiej poszukać z motorem JTD (dużo lepsze opinie od zwykłego TD).

Dobrze wiedzieć co do tego Lanosa. Bravo z JTD trudno znaleźć w takich pieniądzach. I jeszcze moje pytanie o sensowności przesiadki z poprzedniego auta, wiem, że to trudne pytanie i nie można udzielić jednoznacznej odpowiedzi ale czy jest to warte świeczki ta zmiana?
konradinho
Nowicjusz

27 Wrz 2011, 06:19

Szczerze?Jeśli nie narzekasz na auto i dobrze Ci sie nim jeżdzi to ja bym nie zamieniał tylko jeżdził dalej R19 i dozbierał kasy już na coś lepszego typu Audi A4,VW Golf IV itp.
Barol
Awatar użytkownika

27 Wrz 2011, 06:42

Jak ta twoja R19 jest w miare dobrym stanie, to przesiadajac sie na takiego Lanosa, nie bedziesz zadnej rozniczy czul, co najwyzej fotele moga byc mniej wygodne, jak gnije i sie juz rozpada, to kupienie Lanosa w dobrym stanie nie jest glupota, za 5k zl masz w maire dobry rocznik i autko bardzo tanie w eksploatacja jak chodzi o czesci zamienne, troche duzo tylko pali. Tylko ze ty chcesz na gaz pewnie, a Lanosa da sie kupic np od 1-szego wlasciciela emeryta z przebiegiem kolo 100k km, ale wtedy one gazu zwykle nie maja zalozonego i trzeba w autko wlozc 2000zl.

Rovera 414/416 tez powininies kupic majac 5-5,5k zl swoja droga(spalanie jak w podobnych autkach, przeciez silniki Rovera to nic nadzwyczajnego). Punto w tym budzecie tez bedzie dobra opcja, albo nawet jakas Siena/Bravo, jak chcesz wieksze autko.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI