Przesiadka z 4 kółek na 2 kółka. Masa pytań i problemów

24 Kwi 2014, 13:31

Powitanko :D :D
Nie wiem czy ... je*bo*lcem czy pir*do*lcem to nazwać ale jest i pozbyć się nie mogę.
Mam tu na myśli pomysł z przesiadką z auta na motor.
Nie wiem jeszcze co to będzie - pewnie nic szczególnego. Ma się toczyć do przodu jak najtaniej.
Mieszkam w Hiszpanii. Lubię jeździć i zwiedzać. Uwielbiam. Zawsze byłem wrogiem motocyklistów za ... popisy na ulicach. Nie ma ścigacza który przepisów by się trzymał. Rozumiem, inna jazda, inne życie. Pewnie - mając dobrą machinę pod sobą też bym gazu nie szczędził.
Ostatnio, tak od roku, zacząłem zastanawiać się nad tańszym podróżowaniem. Były przesiadki z V6 do V4. Była przesiadka z 2.5, 2.0 do 1.2. Była przesiadka z zupy na LPG, teraz na Diesla. No cholercia - drogo. Zawsze drogo. Ciężko, drogo, długo i masa minusów. No i jeszcze te korki.

Kilka dni temu - wpadłem na pomysł zakupu motocykla. Na początek będzie to chyba jakiś skuterek na którego prawko nie jest wymagane. W prawdzie na kategorię B mogę śmigać w Hiszpanii czymś do 250cm3 ale nie w tym rzecz.

Nie wiem co wybrać. Naprawdę. Nigdy się motocyklami nie interesowałem więc zagadka dość spora. Pierwsze podstawowe pytanie:
"Ile pali motor?"

Docelowo była by jakaś silniejsza Honda CBR z lat 1996-1999 z silnikiem max. 900. WIęcej mi nie potrzeba. Oby spokojnie te 100km/h sobie jechało. Chodzi o to by zjeździć sobie całą Hiszpanię, Portugalię, Francję, Włochy itp. jak najtańszym kosztem - nie męcząc przy tym sprzętu.

Słyszałem że motorki potrafią wychlać i 7,8 litrów na setkę więc za taki sprzęt dziękuję w chwili gdy mój klekot na 4 kołach pali 6. Nie wiem czego szukać i czym się sugerować.

Na początek, czyli na ten rok - będzie skuterek. Nie wiem też jaki i co wybrać by nauczyć się w miarę trzymac na tych 2 kółkach. Oj jazda będzie :-)

Chciałem pogadać na forum z ludźmi którzy mają skutery bądź motory.
Mile było by widziane coś co pali mniej jak 3L na setkę.
3L x 1,80 = 5,40 euro za 100km. 54euro za 1000km. 540 euro za 10000km. Luksus dosłownie.

Nie wiem też jak podejść do zakupu. Ważę 105kg i mam 183cm wzrostu.
Na wycieczkę 300-400km przydało by się jakiegoś bagażu typu żarcie zabierać więc nabytek musi radzić sobie z obciążeniem na poziomie 110-115kg.
Słyszałem że te motorki 50cm3 to lipa ale mówią o tym tylko Ci którzy pod chałupą trzymają CBRy i jakie tam Kawasaki. Cała Hiszpania to jeden wielki skuter i jakoś to się turla.

Proszę o jakieś ciekawe pogawędki, porady..
Nie mów co było i jak może być - mów jak jest!
tantalini
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Warszawa i N.D.Mazowiecki
Prawo jazdy: 19 07 1996
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Mondeo MKII
Silnik: Endura 1.8TD
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

03 Lis 2015, 08:38

Od paru lat mam fioła na punkcie dwóch kółek i mogę o tym napierdzielać godzinami, więc może lepszym pomysłem będzie priv ;) Powiem tylko, że "takie tam Kawasaki" czesto jest niedoceniane - to było moje pierwsze cacko i mam same dobre wspomnienia. A tak w ogóle, to żeby wgryźć się w temat, polecam ogarnąć jakąś profesjonalną stronkę z testami różnych marek, aktualnościami cenowymi i takie tam. Ja zaglądam na motovoyager.net, ciekawe rzeczy można tam ogarnąć. Pozdrawiam.
mankell
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 01 2009
Auto: volkswagen golf

01 Lut 2016, 01:32

Też planuję przesiadkę na 2 koła :)
Czy jako początkujący dam sobie radę z kawasaki ninja 250 czy lepiej zacząć od najmniejszego możliwego kroku w postaci AX 125?
micu
Obserwowany

Auto: Roomster
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jazda pod prąd! Jak reagować na takie zachowanie?
    Choć jazda pod prąd nie należy do najczęstszych przyczyn wypadków, to jej skutki bywają bardzo poważne, ponieważ może ona prowadzić do zderzenia czołowego. Czasem jazda niezgodnie z kierunkiem ruchu bywa efektem nieuwagi, ...
    Ferrari Monza SP1 i SP2
    Ferrari słynie z niesamowitych aut z otwartym nadwoziem. Dziedzictwo marki w tej kwestii sięga bardzo daleko wstecz, a model Monza wprost do niego nawiązuje. To speedster, czyli auto, które nie zna kompromisów. ...