Przesiadka z diesla na b+lpg-ocena ogłoszenia

14 Lut 2018, 13:01

Witajcie

Mam (a w zasadzie wraz z ojcem) mamy dylemat.
Znalazłem ostatnio taką Astre
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Miałem ją dzisiaj okazję obejrzeć-faktycznie stan z opisu zgadza się mniej więcej w rzeczywistości.
Przebieg jest autentyczny,sprzedająca ma na to wszystkie papiery z Niemiec jak i tutaj. Auto ma udokumentowaną przeszłość, książkę serwisową itp.
Samochód serwisował jej ojciec mechanik,czynności ograniczały się do rzeczy eksploatacyjnych.
Co do tego gazu-wiem że nie będzie się w stanie podłączyć pod sterownik i w razie awarii będzie trzeba wymienić na inny,wraz z wtryskami itp.
Środek jest czysty, lekkie zmarszczenie fotela kierowcy od lewej strony ale nie jest to tragedia. Palił się check engine,ale silnik pracował równo. Nie było śladów pocenia się silnika. Zawieszenie w miarę ok,ale myślę że jeszcze się pochyle nad tym tematem bardziej.

Co do mankamentów: przy oględzinach doszliśmy do pewnego porozumienia iż są rzeczy którymi się trzeba zająć (ta szkoda parkingowa,nadkole tył prawa strona bo są małe purchle),serwis olejowy, polerka lamp. Reszta rzeczy jest w miarę w porządku (praca silnika,zapalił bez problemu pomimo że długo stał nie odpalany bo Pani ma już od jakiegoś czasu Insignie,ale jeszcze jak coś wybiorę się z mechanikiem obejrzeć.)

Co do sprzedającej- osoba konkretna, można się z nią dogadać i tak też wstępnie już rozmawialiśmy co do zakupu i negocjacji ceny na którą przystała bez problemów. Do auta są dwa komplety kół z oponami lato/zima.

Jak sądzicie-dalej drążyć temat czy szukać czegoś innego ? (między 120-140 koni,preferowana jednak benzyna z możliwością dołożenia gazu) Tu przynajmniej wiem co kupuje.. Daleko też bardzo nie mam,jest to też po drodze bo w tych okolicach i tak bywam kilka razy w miesiącu.
I mam do was jeszcze pytania:
Czy jest opłacalne przesiąść się z diesla na b+lpg ? Przebieg roczny-max 20 tyś km, codzienne dojazdy do pracy po ok. 15 km w obie strony+ w miesiącu 2-3 razy trasa do max 150 km. Dalekich tras typu nad morze,czy za granice nie przewidujemy.
Dodam że ojcu trochę nie odpowiada poziom wygłuszania i ogólnie prowadzenia Astry ale wiadomo-między tym a Passatem jest no różnica.
Ale tylko w komforcie w środku,bowiem koszty eksploatacji są niższe dla Opla (Passat mimo "pancernego" silnika może się domagać nakładów finansowych bo to wkońcu diesel o sporym przebiegu i używany na codzień na krótkich dystansach). Dodam że nam aż tak duże auto jak Passat nie jest w sumie potrzebne- i tak rzadko jeździmy w komplecie pasażerów bo ja mam swoje auto jak i reszta domowników.

pozdrawiam
aplplazu
Nowicjusz

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Astra G 99
Silnik: X16XEL
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

14 Lut 2018, 14:00

Nie przemawia do mnie ta Astra,raz że stary 12letni gaz więc to już proszenie się o kłopoty a dwa trochę dużo woła jak na poobijane auto (ładną Astre z tego roku można kupić już za 13k i mówię to z własnego doświadczenia).
Co do przebiegu to książka serwisowa nie jest na 100% gwarancją oryginalności bo książke można w łatwy sposób podrobić w 10-15minut ale wnętrze bardzo ładnie wygląda i może tyle mieć faktycznie przejechane.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

14 Lut 2018, 14:27

Mam dokument z ostatniego badania technicznego w Niemczech w 2015 gdzie auto ma 122 tyś.

Co do gazu-wiem że to proszenie się o kłopoty ale w najgorszym przypadku to można ją wymienić za około 1300 zł.

Cena-jest jak najbardziej do negocjacji- wole mieć pewność co do blacharki niż kupić ulepa z dwóch. :P wstępnie jest gotowa opuścić o 1000-1200 zł ale jeszcze postaram się z nią porozmawiać.
aplplazu
Nowicjusz

14 Lut 2018, 14:35

aplplazu napisał(a):Co do gazu-wiem że to proszenie się o kłopoty ale w najgorszym przypadku to można ją wymienić za około 1300 zł.

Wymienisz zniszczony silnik za tyle? Daj namiary na tego magika.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

14 Lut 2018, 14:50

Jemu chodziło o samą instalacje-no ale jak twierdzicie że silnik może być już na wykończeniu to jeszcze będę szukał bez gazu,tyle że jednak 1.8.
aplplazu
Nowicjusz

14 Lut 2018, 14:57

Musisz zrozumieć pewną rzecz. Źle dobrana instalacja oraz źle serwisowana i ustawiona niszczy silnik wskutek wysokiej temperatury a nawet spalania stukowego. Najczęstszą przyczyną jest oszczędzanie na częściach oraz "panie gazowniku, zmniejsz mi pan dawkę bo dużo pali". Musi palić!

12 lat na gazie... Nie wiesz jak ktoś dbał, co ile wymieniał filtry (a to się wymienia?) i jak miał ustawiony LPG. Nie odrzucałbym z marszu takiego auta, ALE bez sprawdzenia kompresji nigdy bym nie zaryzykował.

Wymiana instalacji to pikuś...
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczne hamowanie w warunkach zimowych
    Podczas zimowej pory roku, wielu kierowców doświadcza wydłużonej drogi hamowania na nawierzchniach pokrytych śniegiem lub oblodzonych. Czy jednak wszyscy zastanawiają się, co dokładnie wpływa na odległość, jaką pokonuje ...

14 Lut 2018, 15:36

Wiem o instalacji że była montowana w 2005 roku w DE.
Auto ma historie serwisową-zarówno ASO Opel jak i książka od lpg Landi Renzo.
W razie czego mam możliwość kompleksowego "przetrzepania" auta bo Pani sprzedająca (osoba prywatna) wysłała mi dokumenty od historii serwisowej i w mogę też podjechać do dowolnego warsztatu na oględziny.
Zdaje sobie sprawę z tego że silnik może być już w kiepskim stanie,ale trochę sytuacje ratuje to że jest to stary X18XE...
aplplazu
Nowicjusz

14 Lut 2018, 23:53

Tak jak galakty wspomniał sprawdż kompresję na cylindrach,jak będzie w normie to silnik jeszcze posłuży ale te obicia to dobry argument do zbicia ceny.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012