Przesiadka z Punto I

21 Maj 2013, 12:59

Witam, do tej pory jeździłem Punto I, miałem mały wypadek, koleś wjechał mi w tył, nie opłaca mi się tego naprawiać, więc mam powód do kupna jakiegoś innego autka.
Mój budżet to maksymalnie 21 tyś. Chciałbym kupić auto 5 drzwiowe, sedana lub hatchback, tutaj mam dylemat. Ze względu małych przebiegów, oczywiście szukam benzyniaka. Zależy mi, aby auto miało troszkę mocy (maksymalnie przy normalnej jeździe spalało w mieście do 10 litrów).
Przeglądając internet, podobają mi się różne auta, nie mogę się zdecydować, tym bardziej, że często są sprzeczne opinie na temat jakiegoś samochodu, kosztów eksploatacji itd.
Rozważam tez ewentualnie zalożyc gaz, jeśli byłaby taka potrzeba, ale spalanie w mieście na poziomie 10 litrów wpełni by mnie zadowalało, tym bardziej, że punciak w zime pałił 9 l :shock:
Zastanawiałem się nad toyotą, hondą,bmw, mazda(ta rdza mnie przeraża troche), może opel, do fiata mam uraz mały, ale czego oczekiwacz mogłem po starym punciaku :)
Jak ktoś może to niech rzuci jakąś propozycje, bo już mi głowa pęka od przeglądania tych ogłoszeń
bezwypadkowych aut. :)
haron1101
Nowicjusz

Auto: Fiat Punto

21 Maj 2013, 13:47

haron1101 napisał(a):Zastanawiałem się nad toyotą, hondą,bmw, mazda(ta rdza mnie przeraża troche), może opel, do fiata mam uraz mały, ale czego oczekiwacz mogłem po starym punciaku :)

W Oplu rdza też Ci może dokuczać? Powiedz jaki masz budżet. Gaz jak najbardziej ;). Ja jestem za BMW :D ale zobaczymy po budżecie jakie konkretnie...

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

21 Maj 2013, 13:56

Vermin czytaj dokładnie,jest napisane 21.000zł. Chcesz spalanie do 10l w mieście więc BMW sobie odpuść.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

21 Maj 2013, 14:04

A może coś takiego:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

21 Maj 2013, 15:00

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] przyzwoita moc a przy tym nieduże spalanie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

21 Maj 2013, 15:34

Rover to taka dla mnie trochę egzotyka,kojarzy mi się z trudno dostępnymi częściami i awaryjnością trochę ponad normę.
Honda Accord bardziej przypada mi do gustu, lecz rocznik 2000, wiem, że liczy się stan auta, ale jednak wolałbym coś młodszego. A z hatchbacków macie jakieś auto godne zaufania.
haron1101
Nowicjusz

21 Maj 2013, 15:54

No i tu sie mylisz,części są dobrze dostępne np w ASO Fiata.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

21 Maj 2013, 16:18

haron1101 napisał(a):Rover to taka dla mnie trochę egzotyka,kojarzy mi się z trudno dostępnymi częściami i awaryjnością trochę ponad normę.

Zapomniałeś jeszcze dodać, że mechanicy boją się angielskich samochodów a do ich rozkręcania potrzebne są specjalne klucze;pppppp

Właśnie dzięki takim stereotypom roverki są takie tanie:))) Części mechaniczne pasują od civica/acorda więc nie ma problemu. Rover jest młodszy, przeważnie lepiej wyposażony, z mniejszym przebiegiem i co najważniejsze tańszy od civica/acorda a przy tym nie gorszy.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1995

21 Maj 2013, 20:52

Może grande punto? Skoda Fabia? Volkswagen Polo?
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mercedes w210
Silnik: 2.9 td
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1999

21 Maj 2013, 22:19

Grande Punto odpada, narazie Punciaków mam dosyć :/
Skoda odpada, nie podoba mi się, chyba że Superb 8)
Polo-alkoholo z jakim silnikiem ? może gti :) zamiast polo chyba bym wolał Honde Jazz
haron1101
Nowicjusz

22 Maj 2013, 12:24

biorę pod uwagę corolle 1.6 po lifcie, ale chyba za mały budżet mam :(
z opinii internatów wynika także, że focus II 1.6 tez nie powinien sprawiać większych problemów, ale tutaj utrata wartości pewnie dość spora będzie :/
haron1101
Nowicjusz

22 Maj 2013, 19:21

co sądzicie o takim Focusie [link do oferty na Allegro wygasł]
przydałoby się kupić jakieś auto do połowy czerwca, bo potem mam pilny wyjazd i czymś muszę jechać :(
haron1101
Nowicjusz