Przesiadka z R19 - ekonomiczne auto 9-10tys.

19 Gru 2012, 21:12

Witam.

Jeszcze do wczoraj byłem posiadaczem Renault19, autko było moim pierwszym w karierze, sprawowało się jak to takie starsze autka raz lepiej raz gorzej. Teraz przyszedł czas na zmiany. Poszukuję auta, które będzie rozsądne ekonomicznie ;) Jestem studentem, na uczelnie dojeżdżam autobusem ale czasami zdarzy się, że potrzeba pojechać autkiem. Do tego trzy razy w tygodniu pokonuję trasę około 30km na treningi. Jak więc widać nie są to jakieś spore odległości.

Co mi się podoba?

Najbardziej GolfIV nie wiedzieć czemu ;) Z tego co się orientowałem w rynku to ani w dieslu ani w gazie takiego egzemplarzu w miarę zadbanego nie dostanę do podanej kwoty w temacie.

Poza tym co rzuciło mi się w oczy:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ogólnie od autka oczekuję tak jak wcześniej wspomniałem "ekonomiczności", jak już wydaję też wszystkie zarobione pieniądze to chciałbym aby autko miało też klimatyzację.

Bardzo dziękuję za wszystkie opinie i porady.

Pozdrawiam ;)
konradinho
Nowicjusz

Miejscowość: Rzeszów

20 Gru 2012, 03:27

Widzę,że celujesz raczej w rozmiar kompaktu..?
Ekonomicznośc auta,to nie tylko spalanie ale koszty napraw i to w jakim faktycznie stanie znajdziesz auto.
Stilo ma drogie części. Fabia ma dobre zawieszenie ale jest ciasna w środku (z tył jest tragedia). Po kupnie Fabii z SDI,po miesiącu będziesz żałował że to nie TDI... :)
Megane ja się trafi... Trzeba zwracać uwagę na korozję ale też na to czy dany egzemplarz jest zadbany mechanicznie i na bieżąco był naprawiany. To ważne w przypadku tego auta.
Oczywiście Astra byłaby wyborem optymalnym ale znajdź dobrą Astrę... To tak jak z dobrym Golfem IV... Zadbanych naprawdę będzie niewiele,choć aut do sprzedaży jest sporo.
Są jeszcze auta mnie popularne ale jak zadbane ,to dlaczego nie..? Mam na myśli Focusa,Lanosa z lpg,Punto II z 1,2.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

20 Gru 2012, 08:41

Witam
Ja bym zaproponował koledze dalej zabawę z francuzami i zakup meganki I po liftingu (megane I phII) z silnikiem benzynowym 1.4 albo 1.6 16v. Za 8-9 tys. można kupić w bardzo dobrym stanie z przebiegiem 120 tys. roczniki od 2001. Nie proponuję diesla przy tak niewielkich przebiegach ze względu na dużo droższe naprawy, wymiany itp itd. Realne spalanie w 1.6 wynosi od 6L na trasie do 8L w mieście zimą.
1kilo
Obserwowany

Auto: Ładne

20 Gru 2012, 14:10

Dziękuje za wszystkie opinie ;) Stilo mi się podoba ale już kolejna osoba mówi o drogich częściach więc odpada. Co do Astry to będę usilnie jej szukał bo jest to chyba autko dobre jak dla mnie. Nie za małe, nie za duże, do tego jak wszędzie czytam jest wytrzymałe. Z drugiej strony podoba mi się ten Megane ;) autko pewnie młodsze niż astra, francuzami już jeździłem(tata ma scenica z 98r., swoją drogą miewa humory i się psuję). Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś rady lub propozycję to chętnie poczytam.

Dziękuję ;)
konradinho
Nowicjusz

20 Gru 2012, 15:24

Co do Astry uważaj na blachy,niby ma ocynk ale lubi rdzewiec.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

20 Gru 2012, 15:38

Barol napisał(a):Co do Astry uważaj na blachy,niby ma ocynk ale lubi rdzewiec.

Dzięki. Co do takich technicznych spraw to wezmę kogoś kto się bardziej zna i oceni to lepiej niż ja.

Wpadł mi w oko jeszcze Ford Focus, tyle, że słyszałem iż jednostka TDCI potrafi sprawdzić wiele problemów ;) Prawda to?

Pozdrawiam.
konradinho
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ferrari Monza SP1 i SP2
    Ferrari słynie z niesamowitych aut z otwartym nadwoziem. Dziedzictwo marki w tej kwestii sięga bardzo daleko wstecz, a model Monza wprost do niego nawiązuje. To speedster, czyli auto, które nie zna kompromisów. ...

20 Gru 2012, 16:58

W Focusie tym bardziej uważaj na rdze,gnije gorzej niż Astra. TDCI niby jest czułe na kiepskie paliwo ale niektórzy mimo to sobie go chwalą.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

20 Gru 2012, 18:15

Zdecydowanie lepszy ,a właściwie potencjalnie mniej kłopotliwy w obsłudze i naprawach w Focusie będzie silnik TDDI (ten starszy). Brat ma z benzynką 1,4 - 75 KM .W zupełności wystarcza do przemieszczania się po mieście,a w trasie z kompletem pasażerów pali tyle co diesel (5,8l).Sam sprawdziłem na trasie Poznań-Opole-Poznań.
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

02 Sty 2013, 13:12

Witam ponownie. Odkopuję temat ale mam według mnie ciekawą propozycję kupna autka i nie wiem właśnie czy tylko według mnie jest ciekawa ;)

Od znajomego mogę kupić następujące auto:
Mercedes W210 Classic 2.7 CDI - 2000r.

Autko na zimówkach, sprowadzone gdzieś z dwa lata temu. Znajomy ma firmę transportową więc na autkach się zna i sprowadził zadbany model, jeździł nim dwa lata ale bardzo sporadycznie bo posiada jeszcze 4 inne autka.

Chciałbym wiedzieć, czy jest to według Was dobra oferta. Zdaję sobie sprawę, że spali taki autko trochę więcej, ale chyba komfort jazdy jest wyższy niż np w Astrze II? Z góry dziękuję za wszystkie opinie.

Pozdrawiam.
konradinho
Nowicjusz

02 Sty 2013, 15:36

Spalaniem to bym sie akurat najmniej przejmowal w przypadku tego auta.
Pamietaj ze to mercedes, i to nie njastarszy - koszty serwisowania beda nieporownywalnie wyzsze do aut, o ktorych mowa byla wczesniej, szczegolnie jak sie cos zepsuje.
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2017

02 Sty 2013, 15:43

Ja bym jednak prędzej celował w tą astrę niż focusa. Zwłaszcza jeżeli astra Ci się podoba.
krono
Nowicjusz

Auto: punto 2

02 Sty 2013, 15:52

Obie opcje sa ciekawe, z tym ze astre bez problemu zagazujesz, a foke juz niekoniecznie. I to i to gnije, wiec trzeba uwazac przy zakupie. Jak wiesz ze nie bedzie lpg to bralbym foke w benzynie (diesla odradzam, jesli juz to tylko tddi), w innym wypadku astra II
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2017