Przestronne kombi, 40-45k, 2015+

26 Sty 2020, 13:08

Dzień dobry,
intensywnie poszukuję "nowego" samochodu, jednak gubię się w ofercie, do tej pory jeździłem i kupowałem w dużo mniejszym budżecie.

Czego potrzeba:
- pakowne kombi (dwie osoby+dwa rowery albo inne szpeje, plusem będzie długa i płaska powierzchnia po rozłożeniu siedzeń, aby awaryjnie się przespać)
- silnik około 150 koni, raczej manualna skrzynia
- dwustrefowa klima i czujniki parkowania i podgrzewane lusterka jako konieczne, reszta bajerów im więcej tym lepiej ;)

Jak jeżdżone:
- w tygodniu 10km do pracy w korkach (kraków), plus jakieś krótkie wypady sklep, basen, etc
- weekendy dłuższe trasy, tak powiedzmy 150-300km w jedną stronę, szybkie (powiedzmy trzymać cały czas spokojnie 150km/h) przeloty autostradami, plus kręcenie się lokalnymi drogami (wypady w góry, na rower, narty, turystycznie)

Do tej pory jeździłem głównie benzyną z gazem, nie miałbym problemu z przejściem na diesla, mam tylko obawy związane z codziennym jeżdżeniem po mieście, że to zupełnie się nie sprawdzi. No i czy przy obecnym trendzie kupno diesla na 3 lata w 2020 ma sens? (zakazy, etc)

Myślałem o Focusie mk3 fl, ale strasznie mały bagażnik ma.
Podoba mi się opcja Golf VII, ale mam zagwozdkę z silnikiem (2.0 tdi vs 1.4 fsi, oba 150km), no i oferta nie jest zbyt bogata.

A co innego byście Państwo polecili?
Może jakiś francuz? Megane? 508? Japoniec?
Zupełnie nie łapię się w tych nowych małych silnikach z turbo.

Zakup na firmę (leasing), konieczna faktura vat.

Z góry pięknie dziękuję za wszelką pomoc :)
karolskr
Obserwowany

26 Sty 2020, 16:26

karolskr napisał(a):awaryjnie się przespać
Przy takich założeniach raczej samochody typu Focus odpadają i musisz celować w większe kombi jak Mondeo.
karolskr napisał(a):pakowne kombi (dwie osoby+dwa rowery
Jak chcesz rowery do bagażnika schować to tylko to co napisałem wyżej inaczej na dach ale tu już na autostradzie nie pojedziesz te 150 km/h tak jak zakładasz.

Tak patrzę że przy założeniu 2015+ i maks 45tyś. zł na auto to nie kupisz nic konkretnego z większych kombi. Ja bym chyba skupił się na samochodzie który sprawdzi się w mieście i dodatkowo w trasie i będzie to średniej wielkości kombi np. Honda Civic IX i tu warto wziąć pod uwagę silnik benzynowy 1.8.

Peugeot 508 to chyba jedno z większych kombi które można dostać przy takich założeniach ogólnie jest to wygodne auto ale raczej benzyna bo twoja jazda w tygodniu pewnie spowoduje szybkie problemy z dieslem.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

27 Sty 2020, 09:57

Cichy77 napisał(a):Peugeot 508 to chyba jedno z większych kombi które można dostać przy takich założeniach ogólnie jest to wygodne auto ale raczej benzyna bo twoja jazda w tygodniu pewnie spowoduje szybkie problemy z dieslem.

W 508 z benzyny dostępny jest tylko 1.6 THP - silnik/śmietnik. Poza tym, jeżeli autor pisze, że co weekend będzie wyjeżdżał w trasę, to Diesel aż tak szybko kłopotów mieć nie będzie.
aple4
Początkujący

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Gorzów Wielkopolski
Prawo jazdy: 03 01 2008
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2007

02 Lut 2020, 17:43

Dzień dobry,
chwilę poświęciłem na przeszperanie internetów związanych z tym tematem i jak na razie wyszło mi coś takiego:

- Pierwszym wyborem jest Octavia III, 2015-2016, 1.4 TSI 150km (na pasku), wpadły mi w oko oferty na poziomie 45-50 tyś, od 80k przebiegu z 2015, ew młodszy ale z większym.
- Zbliżony Golf VII z tym silnikiem jest poza budżetem :(
- Focus - ciasny bagażnik, odpada niestety
- Astra - trafiłem dopiero ostatnio, jakie silniki by Panowie polecili? I celować w wersję J czy K? K z początku produkcji, J z końca.

Mondeo, Passaty, odpadają - zbyt duże.
Co do transportu rowerów to nie przesadzajmy, do Megane II kombi wchodzą na luzie ;)

Pozdrawiam,
Karol
karolskr
Obserwowany