Przesunięte koło na maxa do przodu po uderzeniu w krawężnik

04 Sty 2019, 21:26

Witam, otóż zrobiła się u mnie pod blokiem niezła szklanka, przy skręcaniu poczułem, że mnie zarzuciło no i już tak poleciałem odbiłem tylko żeby nie uderzyć w lampę, uderzyłem z impetem lewym kołem o krawężnik. Koło przesunęło się na maksa do błotnika. Koło skręca prawo, lewo, jest ciemno troszkę nawet lampką mało widzę. Co może być przyczyną, kołem mogę przód tył w jakimś stopniu ruszać. Mniej więcej wiem co mogło siąść, ale wolałbym wiedzieć mniej więcej czego się spodziewać i co sprawdzić, dzięki za odpowiedź.
bartek11181
Obserwowany

04 Sty 2019, 22:04

Najczęściej przyczyna bywa wahacz ale mogą tez z tym sie wiązać inne elementy,praktycznie wszystkie przy kole.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

04 Sty 2019, 22:08

bartek11181 napisał(a):Koło przesunęło się na maksa do błotnika.
A mozesz łaskawie napisać w czym to koło się przesunęło... :?: Bo ja mogę dumac ze np w rowerze,t....e itp...Marka,typ samochodu itp. Ok... :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

04 Sty 2019, 22:21

Renault Megane 1.6 Coupe 1999r
bartek11181
Obserwowany

04 Sty 2019, 22:41

bartek11181 napisał(a):Renault Megane
O teraz to mozemy coś podyskutować.Podejrzewam/Kaszpirowskim nie jestem... :D /ze przyczyną cofnięcia koła moze być wahacz ale to jest tylko gdybanie.Jezeli masz porzadnego mechanika/nie fuchowca/mozesz do niego podjechać i byc moze bedzie to widac gołym okiem/mialem takie przypadki jak przyjezdzali na geometrię po takim zdarzeniu/Jednak proponuję wyjazd do f-my ktora zajmuje się pomiarem geometrii calego pojazdu/tzn.SKP,lub innej gdzie to porzadnie robią/Nie mozna wykluczyć ze skrzywieniu uległ tez amortyzator.Po dokładnych oględzinach-pomiarze jestem pewny ze powiedza Ci co trzeba wymienic zeby wszystko było dobrze...
PS.Nie wykluczam uszkodzenia-skrzywienia ławy przedniego zawieszenia,drązka kierowniczego...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Jak sprawdzić / obliczyć szerokość felgi? - instrukcja
    Większość felg myślę, że jakieś 90% będzie miało specjalne oznaczenia co do rozmiaru i wystarczy tylko je odczytać. Jednak zdarzają się też takie które ich nie posiadają i wtedy pozostanie nam obliczyć szerokość felgi ...